Παγκόσμια θλίψη. Ο θεός του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα «έφυγε» χθες σε ηλικία 60 ετών και πήγε να συναντήσει τον… δημιουργό του! «Ντρίμπλαρε» πολλές φορές τον θάνατο, αλλά αυτή τη φορά προδόθηκε από την καρδιά του, λίγες ημέρες αφότου βγήκε από το νοσοκομείο.
- Από τους
Γιώργο Σηφάκη, Χάρη Δάντση
Όπως μετέδωσε η εφημερίδα «Clarin», ο κορυφαίος κατά πολλούς ποδοσφαιριστής όλων των εποχών ένιωσε έντονες ενοχλήσεις στο στήθος, ενώ βρισκόταν στο σπίτι του, στη συνοικία του Σαν Αντρέ, στην πόλη Τίγκρε. Αρκετά ασθενοφόρα έσπευσαν αμέσως στην οικία του, του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αλλά, παρά τις προσπάθειες που έγιναν, δεν κατέστη δυνατό να κρατηθεί στη ζωή.
Η μοίρα τα έφερε έτσι που ο κομαντάντε των γηπέδων «έφυγε» την ίδια ημέρα με τον καλό του φίλο, τον Κουβανό επαναστάτη Φιντέλ Κάστρο, που είχε αποβιώσει στις 25 Νοεμβρίου 2016, αλλά και με τον «θρύλο» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Τζορτζ Μπεστ.
Συλλυπητήρια
Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο πρόεδρος της Αργεντινής, ενώ όλος ο πλανήτης εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Φυσικά, ξεχώρισε το «αντίο» του Πελέ, τον οποίο ανταγωνίστηκε για τον τίτλο του κορυφαίου όλων των εποχών.
«Τι θλιβερή είδηση… Έχασα έναν μεγάλο φίλο και ο κόσμος έχασε έναν θρύλο. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο, παρά δύναμη στους συγγενείς του. Μια μέρα ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να παίξουμε μπάλα μαζί…» ανέφερε ο Βραζιλιάνος, την ώρα που η Νάπολι έβαψε μαύρο το σήμα της.
Ο Μαραντόνα ήταν αντισυμβατικός. Δεν έμπαινε σε καλούπια, ακόμη κι όταν γνώριζε ότι βρισκόταν στα άκρα. Πλήρωσε, όμως, πολύ ακριβά τις καταχρήσεις του… Τα τελευταία 20 χρόνια ο Αργεντινός θρύλος εισήχθη δεκάδες φορές στο νοσοκομείο για σοβαρά προβλήματα υγείας. Το καλοκαίρι του 2018 νοσηλεύτηκε μετά τη νίκη της Αργεντινής με 2-1 επί της Νιγηρίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς είχε χαμηλή αρτηριακή πίεση, ενώ τον Ιανουάριο του 2019 πέρασε την πόρτα του χειρουργείου, καθώς υπέστη εσωτερική αιμορραγία στο στομάχι.
Μάλιστα, το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου διέψευσε δημόσια με ανάρτησή του στο Instagram πως βρισκόταν σε αρχικό στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ. Την ημέρα των 60ών γενεθλίων του, στις 30 Οκτωβρίου, η κόρη του Τζανίνα τον πήρε σηκωτό από το προπονητικό κέντρο της Χιμνάσια Λα Πλάτα και τον πήγε στο νοσοκομείο.
Έπειτα από λίγες ημέρες νοσηλείας και επέμβαση στο κεφάλι για αφαίρεση αιματώματος, πήρε εξιτήριο. Για ακόμα μία φορά είχε βγει νικητής, αλλά έμελλε να ήταν η τελευταία του κερδισμένη μάχη… Τραγική ειρωνεία: Ήταν αποφασισμένος αυτή τη φορά να ακολουθήσει πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Δεν είχε, όμως, άλλη ευκαιρία…
Η θυελλώδης ζωή του! Γάμοι, απιστίες και άσπρη σκόνη
Ο Ντιέγκο Μαραντόνα άφησε τον κόσμο για να παίξει μπάλα στον ουρανό. Σε αντίθεση με τους απλούς θνητούς, ο Ντιέγκο δεν μπορούσε ποτέ να κρυφτεί, ούτε από τους καθρέφτες. Ο θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου είχε έντονη ερωτική ζωή. O Ντιέγκο και η Κλαούντια Βιγιαφάνιε ήταν ζευγάρι για δέκα χρόνια και είχαν αποκτήσει δύο κόρες, την Ντάλμα και την Τζιανίνα (θα παντρευόταν αργότερα τον Κουν Αγκουέρο, σαν γνήσια λατινοαμερικάνικη σαπουνόπερα). Το 1989, με τον Ντιέγκο να είναι σούπερ σταρ και παίκτης της Νάπολι, το ζευγάρι αποφάσισε να παντρευτεί.
Η σεμνή τελετή έλαβε χώρα στην εκκλησία Σαντίσιμο Σακραμέντο στο Μπουένος Αϊρες στις 7 Νοεμβρίου του 1989 και η Κλαούντια εμφανίστηκε με ένα νυφικό επιπέδου πριγκίπισσας Νταϊάνα, καθώς είχε περίπου 1.500 πολύτιμους λίθους και συνολικά πέντε κιλά κρυστάλλους γαλλικής προέλευσης. Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν ο Φιντέλ Κάστρο και οι τελευταίοι δύο πρόεδροι της Αργεντινής (Ραούλ Αλφοσίν και Κάρλος Μένεμ), αλλά τελικά δεν έδωσαν το «παρών».
Οκτώ παιδιά σε διάφορες χώρες
Παρά τη μακροχρόνια σχέση τους, ο γάμος του Ντιέγκο και της Κλαούντια δεν πήγε καλά. Τα προβλήματα του Ντιέγκο με τα ναρκωτικά και οι απιστίες του (είχε ήδη ένα παιδί από το 1986, με την Κριστιάνα Σινάγρα, το οποίο αναγνώρισε πολύ αργότερα, ενώ συνολικά είχε αναγνωρίσει επισήμως οκτώ παιδιά σε διάφορες χώρες) δεν επέτρεψαν στον γάμο να πάει καλά. Η Κλαούντια κατέθεσε αίτηση διαζυγίου το 1998 και όσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο, το ζευγάρι ήταν στα δικαστήρια μέχρι και φέτος (!).
Ακόμα και μετά το διαζύγιο πέρασαν πολλές διαφορετικές φάσεις. Όταν ο Ντιέγκο είχε πιάσει πάτο, η Κλαούντια τον βοήθησε, αλλά οι διαμάχες συνεχίζονταν, κυρίως με κατηγορίες για οικονομικούς λόγους. Δεκατέσσερα χρόνια μετά το διαζύγιό του ο Ντιέγκο Μαραντόνα έγινε ξανά γαμπρός. Ο βετεράνος άσος είχε κάνει πρόταση γάμου στη Ροσίο Ολίβα πριν από τέσσερα χρόνια στη Ρώμη και πρόσφατα της χάρισε το πολυπόθητο δαχτυλίδι.
Η πορεία από τις φτωχογειτονιές του Βίλα Φιορίτο στην κορυφή του κόσμου!
Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το παιδί που γεννιόταν στις 30 Οκτωβρίου του 1960 στην πόλη Λανούς, ο Ντιέγκο Μαραντόνα, και μεγάλωνε στο προάστιο Βίλα Φιορίτο, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μπουένος Αϊρες, θα έπαιρνε ένα ολόκληρο έθνος στην πλάτη του και θα έκανε όλο τον πλανήτη να παραμιλάει με τα κατορθώματά του.
Ήταν παιδί μιας φτωχής πολύτεκνης οικογένειας και πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, καθώς δεν είχε την ευκαιρία να σπουδάσει ο ίδιος και τα επτά αδέλφια του. Το ποδόσφαιρο ήταν μια διέξοδος γι’ αυτόν και στις 5 Δεκεμβρίου του 1970, έχοντας κλείσει τα 10 χρόνια του, δοκίμασε την τύχη του σε επαρχιακή ομάδα, τη Λος Σεμπογίτας. Ο βραχύσωμος Ντιεγκίτο μπορεί να μην εντυπωσίαζε στην όψη, αλλά, όταν ακουμπούσε την μπάλα, άπαντες καταλάβαιναν ότι πρόκειται για κάτι εξωπραγματικό.
Έτσι, εντάχθηκε στις ακαδημίες της Αρχεντίνος Τζούνιορ και δέκα ημέρες πριν κλείσει το 16ο έτος της ηλικίας του, ο «Πίμπε Ντ’ Ορο» πραγματοποιεί το επίσημο ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα. Τον Φεβρουάριο του 1981 υπέγραψε στην ομάδα της καρδιάς του, την Μπόκα Τζούνιορς, ενώ το 1982 μετακόμισε στην Ευρώπη και την Μπαρτσελόνα. Ηπατίτιδα, σπασμένο πόδι και κόντρα με τους διοικούντες την ομάδα ανάγκασαν τον πρόεδρο του συλλόγου Τζόζεφ Νουνίεζ το 1984 να τον… διώξει από το Καμπ Νόου (έγραψε 38 γκολ σε 58 παιχνίδια).
Η μετακόμισή του στην Ιταλία για λογαριασμό της Νάπολι τον απογείωσε, αν και στην πρώτη διετία τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Το 1987 ο Ντιέγκο οδηγεί τους «παρτενοπέι» στο πρώτο τους πρωτάθλημα και Κύπελλο, φτάνοντας το 1989 με την ομάδα του ιταλικού Νότου στην κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA. Συνολικά σε 259 παιχνίδια της Νάπολι πέτυχε 115 τέρματα.
Το 1992 επέστρεψε στην Ισπανία φορώντας τη φανέλα της Σεβίλλης (29 ματς, οκτώ γκολ) και στις 12 Ιουνίου του 1993 γύρισε για τα τελευταία… ένσημα στην πατρίδα του. Επειτα από ένα σύντομο πέρασμα από τη Νιούελς Ολντ Μπόις (επτά συμμετοχές), έκλεισε την καριέρα του στην αγαπημένη του Μπόκα το 1997, έχοντας σε δύο περιόδους 30 συμμετοχές και επτά γκολ.
Στην προπονητική δεν είχε ανάλογες επιτυχίες, ενώ ο πάγκος της Εθνικής Αργεντινής ήταν ο πιο σημαντικός στον οποίο κάθισε (2008-2010) και τελευταίος του σταθμός ήταν η Χιμνάσια λα Πλάτα.
Το «χέρι του Θεού» και το «μυθικό» σλάλομ με την Αγγλία στο Μουντιάλ του Μεξικού
Στις 22 Ιουνίου του 1986, ο Ντιέγκο Μαραντόνα άφησε με το… στόμα ανοιχτό όλο τον πλανήτη. Στα προημιτελικά του Μουντιάλ του 1986 στο Μεξικό η Αργεντινή αντιμετώπισε την Αγγλία, την οποία απέκλεισε με σκορ 2-1. Σε εκείνο το παιχνίδι η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να σημειωθούν δύο από τα διασημότερα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
Με το σκορ στο 0-0, ο βραχύσωμος «μάγος» της μπάλας πηδάει για κεφαλιά και με… αριστερή γροθιά στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Άπαντες ξεγελάστηκαν (μαζί και οι διαιτητές), το γκολ μέτρησε κανονικά και έμεινε χαραγμένο στην Ιστορία ως το «χέρι του Θεού». Τέσσερα λεπτά όμως αργότερα ήρθε η απόλυτη μαγεία.
Ο «Πίπε Ντ’ Ορο» πήρε την μπάλα από το κέντρο και πέρασε όποια… λευκή φανέλα έβρισκε μπροστά του, πέρασε και τον γκολκίπερ και έγραψε το 2-0. Η Αγγλία μείωσε στο 81’ με τον Γκάρι Λίνεκερ, αλλά δεν κατάφερε να ανακόψει την ξέφρενη πορεία της εξαιρετικής Αργεντινής.
Η παρέα του Μαραντόνα απέκλεισε στον επόμενο γύρο το Βέλγιο με 2-0, ενώ στον τελικό επικράτησε της Δυτικής Γερμανίας με 3-2, όπου και στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής. Από εκείνο το ματς μέχρι και για… πάντα, όλοι θα αναρωτιούνται ποιος είναι ο καλύτερος; Μαραντόνα ή Πελέ!
Ο σπουδαίος Γκάρι Λίνεκερ «αποχαιρέτησε» σοκαρισμένος τον Ντιέγκο Μαραντόνα! Στο… τιτίβισμά του, ο βετεράνος Άγγλος φορ τόνισε: «Από κάποια απόσταση ο καλύτερος παίκτης της γενιάς μου και αναμφισβήτητα ο καλύτερος όλων των εποχών. Μετά από μια ευλογημένη αλλά ταραγμένη ζωή, ελπίζω ότι τελικά θα βρει κάποια άνεση στα χέρια του Θεού».