❱❱ Η φεμινιστική ομιλία της Φράνσις ΜακΝτόρμαντ και τα τέσσερα χρυσά αγαλματίδια για τη «Μορφή του νερού» του Γκιγιέρμο ντελ ΤόροΑπό την
Πετρίνα Καλαμβοκίδη
Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις στο διαγωνιστικό κομμάτι, αλλά με αρκετά σκηνοθετικά ευρήματα, διάθεση για αυτοσαρκασμό και «άγνωστες λέξεις» ολοκληρώθηκε η 90ή απονομή των βραβείων Οσκαρ.
Ο Τζίμι Κίμελ, ο οποίος επέστρεψε για δεύτερη χρονιά στον ρόλο του οικοδεσπότη, αναφέρθηκε με χιούμορ στο φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης αναφέροντας ως παράδειγμα ιδανικού άντρα στο Χόλιγουντ τον κύριο Οσκαρ, που κρατάει τα χέρια του δεμένα, το στόμα του κλειστό και δεν έχει γεννητικά όργανα.
Δεν παρέλειψε επίσης να θίξει την περσινή γκάφα με τη λάθος ανακοίνωση νικητών, προειδοποιώντας τους παρευρισκομένους να μη σηκωθούν αμέσως στο άκουσμα του ονόματός τους. «Δώστε μας λίγο χρόνο να σιγουρευτούμε» είπε χαρακτηριστικά.
Η διοργάνωση πάντως «αυτοσαρκάστηκε», επιλέγοντας και φέτος τη Φέι Ντάναγουεϊ και τον Γουόρεν Μπίτι για την ανακοίνωση του Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, παρά το περσινό λάθος τους. Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο πάντως ανεβαίνοντας να παραλάβει το χρυσό αγαλματίδιο για την ταινία του «Η μορφή του νερού», η οποία απέσπασε συνολικά τέσσερα βραβεία, διπλοτσέκαρε τον φάκελο για να σιγουρευτεί προτού πανηγυρίσει. Ο μεγαλύτερος νικητής της βραδιάς πάντως θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν ο ενδυματολόγος Μαρκ Μπρίτζις, ο οποίος, εκτός από το Οσκαρ Καλύτερων Κοστουμιών κέρδισε και το τζετ σκι που είχε τάξει νωρίτερα ο Τζίμι Κίμελ στον νικητή που θα έβγαζε τον συντομότερο ευχαριστήριο λόγο.
Σ’ αυτή την κατηγορία πάντως σίγουρα δεν ανήκε η Φράνσις Μακ Ντόρμαντ, η φετινή νικήτρια του Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, η οποία έκλεισε την άκρως φεμινιστική ομιλία της απευθύνοντας έκκληση για «inclusion rider», προκαλώντας περισσότερα από 10.000.000 χτυπήματα ως το επόμενο πρωί στην αναζήτηση του Google.
Προσλήψεις
Οπως εξήγησε η ίδια backstage, κατά τη διαπραγμάτευση ενός συμβολαίου, οι ηθοποιοί και οι κινηματογραφιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη που έχουν ως σταρ για να υποχρεώσουν ένα στούντιο να προσλάβει περισσότερες γυναίκες και μέλη διάφορων φυλών στην παραγωγή.
Σε ένα από τα ψυχαγωγικά διαλείμματα της βραδιάς ο Τζίμι Κίμελ πήρε τη Λουπίτα Νιόγκο, τη Μαργκό Ρόμπι και την Γκαλ Γκαντό κι έκανε έκπληξη στους θεατές κοντινού σινεμά, πηγαίνοντάς τους γλυκά και βγάζοντας ομαδική σέλφι, τη στιγμή που οι ίδιοι μαζί με τους νικητές και τους χαμένους της βραδιάς απόλαυσαν το γκουρμέ μενού του Βόλφ-γκανγκ Πακ, συνολικού κόστους 250.000 ευρώ.
Ο Ντεσπλά αφιέρωσε το βραβειο στην Ελληνίδα μητέρα του
Βραβείο Οσκαρ κέρδισε ο «δικός μας» Αλεξάντρ Ντεσπλά, ο οποίος δεν παρέλειψε να αφιερώσει το βραβείο στη μητέρα του τονίζοντας ότι είναι Ελληνίδα. Στην ένατη υποψηφιότητά του ο ελληνικής καταγωγής συνθέτης κέρδισε, για δεύτερη φορά μετά την ταινία «Ξενοδοχείο Grand Budapest», το βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής, αυτή τη φορά για το σάουντρακ της ταινίας «Η μορφή του νερού» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο.
«Ευχαριστώ, είναι καταπληκτικό! Η μητέρα μου γίνεται 90 φέτος και νομίζω ότι θα είναι πολύ χαρούμενη. Είναι Ελληνίδα, παρεμπιπτόντως» είπε από τη σκηνή ο Ντεσπλά αφιερώνοντας το βραβείο Οσκαρ στη μητέρα του αλλά και στις κόρες του. Ο 56χρονος συνθέτης δεν ξέχασε να ευχαριστήσει τον Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, που άφησε τη μουσική του να γίνει η φωνή των ηρώων του, αλλά και για τη μελαγχολική αγάπη της ταινίας του.
Το βραβείο διεκδίκησαν επίσης ο Κάρτερ Μπέργουελ («Τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ», στο Μιζούρι), ο Χανς Τσίμερ («Δουνκέρκη»), ο Τζόνι Γκρίνγουντ («Αόρατη κλωστή») και ο Τζον Γουίλιαμς («Star Wars: Οι Τελευταίοι Jedi»).
Η 6χρονη κωφή που έκλεψε την παράσταση
Δεκάδες σταρ του Χόλιγουντ έδωσαν το «παρών» στην 90ή απονομή των βραβείων Οσκαρ, όμως αυτή που «έκλεψε» τις καρδιές των τηλεθεατών ήταν η 6χρονη Μέισι Σλάι (φωτό). Η μικρή από το Σουίντον της Βρετανίας, η οποία γεννήθηκε με κώφωση και πρωταγωνίστησε στη βραβευμένη ταινία μικρού μήκους «The silent child», κέρδισε τους πάντες με την απλότητά της.
Η Σλάι πήρε τον ρόλο χάρη στον πατέρα της, ο οποίος απάντησε σε αγγελία στο facebook της δημιουργού της ταινίας Ρέιτσελ Σέντον, ενώ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων φρόντιζε να διαβάζει τα μαθήματά της. Μάλιστα η Σέντον, όταν ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο, έβγαλε την ομιλία της στη νοηματική, καθώς το είχε υποσχεθεί στη Σλάι.
ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ
■ Καλύτερης Ταινίας: «Η μορφή του νερού» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο.
■ Σκηνοθεσίας: Γκιγιέρμο ντελ Τόρο για τη «Μορφή του νερού».
■ Α’ Ανδρικού Ρόλου: Γκάρι Ολντμαν για το «H πιο σκοτεινή ώρα».
■ A’ Γυναικείου Ρόλου: Φράνσις ΜακΝτόρμαντ για το «Τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι».
■ Β’ Γυναικείου Ρόλου: Αλισον Τζάνεϊ για το «Εγώ, η Τόνια».
■ Β’ Ανδρικού Ρόλου: Σαμ Ρόκγουελ για το «Τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι».
■ Πρωτότυπου Σεναρίου: Τζόρνταν Πιλ για το «Τρέξε!».
■ Διασκευασμένου Σεναρίου: Τζέιμς Αϊβορι για το «Να με φωνάζεις με το όνομά σου».
■ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ: «Icarus» των Μπράιαν Φόγκελ και Νταν Κόγκαν, παραγωγή Netflix.
■ Ξενόγλωσσης Ταινίας: Μια Φανταστική Γυναίκα του Σεμπάστιαν Λέλιο.
■ Καλύτερου Τραγουδιού: «Remember Me» των Κρίστεν Αντερσον – Λόπεζ και Ρόμπερτ Λόπεζ από την ταινία «Coco».
■ Καλύτερης Φωτογραφίας: Ρότζερ Ντίκινς για το «Blade Runner 2049».
■ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων: «Coco».
■ Καλύτερης Μουσικής: Αλεξάντρ Ντεσπλά για το «Η μορφή του νερού».
■ Καλύτερου Μοντάζ: Λι Σμιθ για το «Δουνκέρκη».
■ Καλύτερων Οπτικών Εφέ: Τζον Νέλσον, Γκερντ Νέφζερ, Πολ Λάμπερτ, Ρίτσαρντ Ρ. Χούβερ για το «Blade Runner 2049».
■ Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: «Heaven Is a Traffic Jam on the 405» του Φρανκ Στίφελ.
■ Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας: «The Silent Child» των Κρις Οβερτον και Ρέιτσελ Σέντον.
■ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης: Πολ Ντέναμ Οστερμπερι, Σέιν Βιό, Τζέφρι Α. Μέλβιν για τη «Μορφή του νερού».
■ Κοστουμιών: Μαρκ Μπρίτζις για την «Αόρατη κλωστή».
■ Μοντάζ Ηχου: Ρίτσαρντ Κινγκ, Αλεξ Γκίμπσον για τη «Δουνκέρκη».
■ Μιξάζ Ηχου: Γκρεγκ Λάντακερ, Γκάρι Α. Ρίζο, Μαρκ Γουάινγκαρτεν για τη «Δουνκέρκη».
■ Μακιγιάζ και Κομμώσεων: Καζουχίρο Τσούτζι, Ντέιβιντ Μαλινόφσκ, Λούσι Σίμπικ για την «Πιο σκοτεινή ώρα».
■ Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων: «Dear Basketball» των Κόμπι Μπράιαντ και Γκλεν Κιν.
Διαβάστε επίσης:
❱❱ Η παράδοση η οποία θέλει τις εμφανίσεις στο ετήσιο πάρτι που διοργανώνει το περιοδικό «Vanity Fair» να επισκιάζουν εκείνες στο κόκκινο χαλί της τελετής απονομής συνεχίστηκε και φέτος.