❱❱ Στελέχη της Cambridge Analytic, τις έστελναν στο σπίτι των «θυμάτων» και ανέβαζαν τα βίντεο στα social mediaΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ
Τα μεγαλοστελέχη της εταιρίας Cambridge Analytica φέρεται ότι χρησιμοποιούσαν πόρνες από την Ουκρανία, «φακελάκια» και ιστοσελίδες-φάντασμα για να κρατούν στο χέρι πολιτικούς και να επηρεάζουν το αποτέλεσμα των εκλογών σε διάφορες χώρες του πλανήτη. Την αποκάλυψη κάνει ρεπόρτερ του βρετανικού τηλεοπτικού προγράμματος Channel 4 News, ο οποίος κατέγραψε με κρυφή κάμερα διευθυντικά στελέχη να το ομολογούν.
Οι αποκαλύψεις του δημοσιογράφου διευρύνουν το σκάνδαλο που ξέσπασε μετά τις καταγγελίες στις εφημερίδες «New York Times» και «Observer» του πρώην εργαζομένου στην εταιρία Κρίστοφερ Γουίλι.
Ο 28χρονος κατήγγειλε ότι η Cambridge Analytica είχε παραβιάσει το προφίλ πάνω από 50.000.000 χρηστών, ώστε να συλλέξει πληροφορίες, μέσω των οποίων θα μπορούσε να επηρεάσει την ψήφο τους στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, στέλνοντάς τους στοχευμένη διαφήμιση. Ανάλογο ρόλο φέρεται ότι έπαιξε η εταιρία και υπέρ του Brexit.
Στο βίντεο από την έρευνα του Channel 4 News, η οποία κράτησε από τον περασμένο Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο, φαίνεται ο γενικός διευθυντής της Cambridge Analytica Αλεξάντερ Νιξ (μικρή φωτό) να αποκαλύπτει ότι η εταιρία επηρέασε εκλογές σε διάφορες χώρες, όπως η Τσεχία, η Ινδία, η Αργεντινή, η Νιγηρία και η Κένυα. «Στέλνουμε κάποιο κορίτσι στο σπίτι του υποψηφίου» ακούγεται να λέει, προσθέτοντας ότι «οι Ουκρανές είναι πολύ όμορφες και κάνουν καλά τη δουλειά», ενώ εξηγεί ότι στόχος είναι να βγάλουν φωτογραφίες τις πόρνες με τον πολιτικό. Αλλες φορές πληρώνουν τον πολιτικό με «μαύρο χρήμα», καταγράφοντας τη συνδιαλλαγή σε βίντεο.
Ακολούθως, δημοσιεύουν το υλικό μέσω των social media. Για να πετύχουν τους σκοπούς τους χρησιμοποιούν ψεύτικα προφίλ ή ιστοσελίδες – φάντασμα.
«Βουτιά» 4 δισ. ευρώ στο facebooΚ
Η αξία των μετοχών του facebook στο χρηματιστήριο έκανε «βουτιά» 5 δισ. δολάρια (4 δισ. ευρώ) τα πρώτα λεπτά μετά τις αποκαλύψεις για τη δράση της Cambridge Analytica κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ, με τις απώλειες να φτάνουν αργότερα ακόμη και τα 37 δισ. δολάρια (30,16 δισ. ευρώ). Τα προβλήματα για το facebook δεν έχουν τέλος, καθώς ο ιδρυτής του Μαρκ Ζάκερμπεργκ κλήθηκε να καταθέσει σε κοινοβουλευτική επιτροπή του βρετανικού Kοινοβουλίου, ενώ υπάρχουν πιέσεις να καταθέσει και στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της αμερικανικής Γερουσίας.