Θύελλα αντιδράσεων για τον Δημήτρη Σκουλό που φωτογράφιζε στην οδό Πανεπιστημίου έχοντας λίγα εκατοστά δίπλα του έναν άστεγο άνδρα.
Οδός Πανεπιστημίου και… θλίψης γωνία. Γιατί μόνο θλίψη και αγανάκτηση προκαλεί η εικόνα που έχει εξοργίσει τους πάντες, με πρωταγωνιστές τον φωτογράφο και κριτή του «Greece’s Next Top Model» Δημήτρη Σκουλό και, άθελά του, έναν συνάνθρωπό μας που έχει χάσει τα πάντα (όχι όμως και την αξιοπρέπειά του) και ζει στον δρόμο.
Στην Πανεπιστημίου του «Μεγάλου Περιπάτου» του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη -ο οποίος ταλαιπώρησε με την έμπνευσή του χιλιάδες οδηγούς της πρωτεύουσας- εκτυλίχθηκε μία από τις πιο σκληρές εικόνες της Ελλάδας του σήμερα. Το σκηνικό; Γροθιά στο στομάχι, ενώ ο σάλος που έχει προκληθεί είναι τεράστιος.
Όλα εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια φωτογράφισης για τις ανάγκες περιοδικού και όχι του «GNTM», όπως αρχικά είχε διαρρεύσει στο διαδίκτυο. Στην επίμαχη φωτογραφία ο Δημήτρης Σκουλός, περιτριγυρισμένος από συνεργάτες του, «αιχμαλωτίζει» με τον φακό του ένα νεαρό μοντέλο, ενώ μερικά εκατοστά πιο πέρα κοιμάται πάνω σε χαρτόκουτο ένας άστεγος, ο οποίος κρατά στα χέρια του ένα κυπελλάκι για να ρίχνουν οι περαστικοί ό,τι μπορούν από το υστέρημά τους.
Σαν να ήταν «αόρατος»
Σε ένα χαρτόνι και μέσα σε δέκα λέξεις «περνά» -όπως περνούν δίπλα του οι διερχόμενοι- όλη η ζωή του: «Κι έτσι ξαφνικά βρέθηκα στον δρόμο. Παρακαλώ, βοηθήστε με. Ευχαριστώ». Για τον Σκουλό και το team του ο άστεγος μοιάζει σαν να είναι αόρατος.
Η «λαμπερή» στιγμή του shooting που θα φιλοξενηθεί στις ιλουστρασιόν σελίδες περιοδικού γίνεται η αφορμή για να βρεθεί ο ίδιος στο επίκεντρο των αρνητικών σχολίων, ενώ τα social media έχουν πάρει φωτιά! Άπαντες αναρωτιούνται (και απολύτως δικαιολογημένα) γιατί ο γνωστός φωτογράφος και το επιτελείο του επέλεξαν το συγκεκριμένο σημείο της Πανεπιστημίου για να κάνουν τη δουλειά τους, με τον άστεγο να κοιμάται δίπλα τους, και δεν στήθηκαν άπαντες λίγα μέτρα πιο μακριά.
Ποιος ο λόγος να επιλέξουν το εν λόγω σημείο; Ποιος ο λόγος να γίνουν οι αρνητικοί πρωταγωνιστές μιας ιστορίας που προκαλεί θλίψη; Χάθηκαν άλλες γωνιές της Πανεπιστημίου (αφού τους άρεσε τόσο πολύ) για να υλοποιήσουν το κόνσεπτ της φωτογράφισης; Κάποιοι ειδήμονες των φωτογραφίσεων έσπευσαν να πουν πως ο άγραφος «κανόνας» θέλει φωτογράφους και μέλη φωτογραφικών συνεργείων να μην παρεμβαίνουν σε αστικά περιβάλλοντα και να γίνονται κομμάτι της «στιγμής» την ώρα που δουλεύουν, σεβόμενοι ό,τι βρίσκεται γύρω τους.
Σε λίγο θα μας πουν ότι πρέπει να πούμε και μπράβο στον Σκουλό και στην ομάδα του που δεν σήκωσαν τον άστεγο, για να κάνουν τη δουλειά τους, και τον άφησαν στην «ησυχία» του…