Το «Κόκκινο ποτάμι» συναντά τις «Άγριες μέλισσες» στη σκηνή του θεάτρου Βεάκη, όπου ανεβαίνει πρώτη φορά ένα έργο με θέμα τα Σεπτεμβριανά του 1955, μία από τις μαύρες σελίδες στην Ιστορία του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης.
Σε μια περίοδο που οι σχέσεις της χώρας μας με τη γειτονική Τουρκία ισορροπούν σε τεντωμένο σκοινί, καθώς ο προκλητικός Ταγίπ Ερντογάν ξύνει τα νύχια του για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να… ταξιδέψει «Κάποτε στο Βόσπορο».
Αυτός είναι ο τίτλος του έργου που έγραψε ο σημαντικός συγγραφέας Ακης Δήμου -κατά παραγγελία των Θεατρικών Επιχειρήσεων Τάγαρη-, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα στις 6 Νοεμβρίου, σε σκηνοθεσία και χορογραφίες της Σοφίας Σπυράτου. Πρόκειται για μια μουσικοθεατρική παράσταση που σκιαγραφεί τον μύθο και τη νοσταλγία της Πόλης, αλλά και τις ανοιχτές πληγές των Ελλήνων.
Δημοφιλείς πρωταγωνιστές, όπως ο Ιωάννης Παπαζήσης και η Αναστασία Παντούση, που συνεργάζονται εκ νέου μετά το τηλεοπτικό «Κόκκινο ποτάμι» του Open, η Θεοφανία Παπαθωμά και η Ελένη Καρακάση, οι οποίες συνεχίζουν παράλληλα τα γυρίσματά τους για τις «Άγριες μέλισσες» του ΑΝΤ1, ο Δάνης Κατρανίδης, ο Στέλιος Μάινας και ο Δημήτρης Πιατάς, η Ευαγγελία Μουμούρη, η Παρθένα Χοροσίδου, ο Ντίνος Σπυρόπουλος και η Χλόη Μάντζαρη συνθέτουν τον all star θίασο της παράστασης.
Ο Γιάννης Διονυσίου τραγουδά επί σκηνής, με τον Νίκο Κυπουργό να βάζει τη σφραγίδα του στη μουσική επιμέλεια του έργου. Χορεύουν οι οι Αντιγόνη Χρόνη, Νάνσυ Κατσαρού, Αλέξανδρος Κεϊβανάη και Γιούργκεν Κυριάκης.
Εξήντα πέντε χρόνια ύστερα από εκείνο τον σκληρό Σεπτέμβριο, όταν το ελληνικό στοιχείο της Κωνσταντινούπολης βρέθηκε στο στόχαστρο των επίσημων τουρκικών Αρχών, με συνέπεια την εξόντωσή του, η παράσταση «Κάποτε στο Βόσπορο» ανατρέχει στην ιστορία των Ρωμιών της Πόλης και του τραγικού διωγμού τους. Οικογενειακά δράματα και πολιτικά παιχνίδια, μυστικά και ψέματα, αντιπαλότητες και χωρισμοί, έρωτες και φιλοδοξίες, γέλια και δάκρυα με φόντο τα τραγικά γεγονότα του 1955 που, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, οφείλουμε να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε.
Με την ονομασία «Σεπτεμβριανά» έμεινε στην ιστορία το οργανωμένο πογκρόμ της νύχτας της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, που συνέβη στην Κωνσταντινούπολη, όπου καθοδηγούμενος τουρκικός όχλος προκάλεσε βίαια επεισόδια κατά των περιουσιών των Ελλήνων ομογενών, λεηλατώντας και πυρπολώντας καταστήματα, σπίτια, σχολεία και βεβηλώνοντας εκκλησίες, ακόμα και νεκροταφεία. Αφορμή έδωσε μια βομβιστική επίθεση στο πατρικό σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, που αποδείχτηκε στη συνέχεια ότι ήταν σκηνοθετημένη προβοκάτσια από την ίδια την τουρκική κυβέρνηση.
Τουλάχιστον 30 Ελληνες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι κακοποιήθηκαν βάναυσα, πάνω από 200 γυναίκες έπεσαν θύματα βιασμού, ενώ ιδιαίτερο μίσος επιδείχθηκε κατά των ιερωμένων, αφού πολλοί από αυτούς ξυλοκοπήθηκαν άγρια, ενώ άλλοι γυμνώθηκαν και διαπομπεύτηκαν.