Μετά την προφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη, τον δρόμο της Δικαιοσύνης έχουν πάρει πλέον και οι καταγγελίες που αφορούν τον ηθοποιό Πέτρο Φιλιππίδη, καθώς εξετάζονται συνολικά εννέα καταγγελίες εναντίον του για σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση, μεταξύ των οποίων και για απόπειρα βιασμού.
Ο φάκελος της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του δημοφιλούς ηθοποιού περιλαμβάνει οκτώ επώνυμες καταγγελίες, που κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Εισαγγελία Αθηνών από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και τον Πασχάλη Τσαρούχα, ενώ αναμένεται να κληθεί για κατάθεση ακόμα μία γυναίκα που τον έχει καταγγείλει δημοσίως σε συνέντευξή της.
Τα περισσότερα από τα εννέα περιστατικά που ξεκινούν το 1994 εκτιμάται ότι έχουν παραγραφεί, καθώς πρόκειται για πλημμεληματικές πράξεις. Ομως μία υπόθεση που αφορά το κακούργημα της απόπειρας βιασμού δεν έχει παραγραφεί και μπορεί να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη.
Άνοιξαν τον «χορό»
Η αντίστροφη μέτρηση για τον Πέτρο Φιλιππίδη άρχισε μετά τις καταγγελίες των ηθοποιών Αννας – Μαρίας Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπης Αναστασοπούλου και Λένας Δροσάκη, ενώ ακολούθησαν ακόμα τέσσερις γυναίκες (μία ταξιθέτρια, ηθοποιοί και πρώην μαθήτρια) που κατέθεσαν στο ΣΕΗ. Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία της ταξιθέτριας Ν.Μ., η οποία καταγγέλλει πως ο Πέτρος Φιλιππίδης της υποσχέθηκε να της δώσει ρόλο ως ηθοποιού με αντάλλαγμα να κάνουν σεξ.
Οπως καταγγέλλει η κοπέλα, η σεξουαλική παρενόχληση άρχισε με ένα χάιδεμα στο χέρι, πίσω από την κουρτίνα της σκηνής. Ομως ο ηθοποιός συνέχισε να τη φλερτάρει, με αποκορύφωμα να της προσφέρει ρόλο ως ηθοποιού με αντάλλαγμα συγκεκριμένη σεξουαλική πράξη, στην οποία αρχικά η κοπέλα δεν ενέδωσε. Τελικά, η ταξιθέτρια παραδέχεται πως το έκανε συναινετικά αρκετές φορές κατά τη διάρκεια ενός μήνα, όμως, δεν πήρε ποτέ τον ρόλο που της είχε υποσχεθεί. Η γυναίκα καταγγέλλει πως της ασκήθηκε ψυχολογική βία.
Η δεύτερη καταγγελία αφορά την ηθοποιό Λ.Μ., η οποία έχει καταγγείλει τον Φιλιππίδη για σεξουαλική παρενόχληση στο θέατρο. Οπως αναφέρει, την απομόνωσε, της χάιδεψε τα μαλλιά και της πρότεινε να συνευρεθούν ερωτικά. Οταν προσπάθησε να φύγει τρέχοντας, διαπίστωσε ότι οι πόρτες του θεάτρου ήταν κλειδωμένες. Τόσο η ηθοποιός όσο και η ταξιθέτρια δεν κατήγγειλαν σωματική βία εκ μέρους του.
Η τρίτη καταγγελία αφορά την Α.Μ., την οποία φέρεται ότι προσέγγισε τον Ιούλιο του 2008, με σκοπό τη σεξουαλική παρενόχληση, κατεβάζοντάς της το παντελόνι. Ανάμεσα στις καταγγέλλουσες περιλαμβάνεται και μια πρώην μαθήτριά του, η Μ.Θ., η οποία ως ενήλικη είχε πάει να δει τον παλιό της καθηγητή στην παράσταση «Ο ηλίθιος» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Θέλησε να τον συγχαρεί μετά το τέλος του έργου και ο ηθοποιός φέρεται ότι της είπε να τον περιμένει για να τα πουν με την ησυχία τους. Και αυτή φέρεται ότι έπεσε θύμα παρενόχλησης.
Η πιο σοβαρή καταγγελία αφορά την απόπειρα βιασμού γνωστής ηθοποιού, με τα αρχικά Α.Γ., τον Αύγουστο του 2014 στην Αθήνα. Η καταγγελία δεν περιλαμβάνεται στις οκτώ που έχουν κατατεθεί στο ΣΕΗ, αλλά δημοσιοποιήθηκε μέσω γνωστής ιστοσελίδας.
«Του άρπαξα τα χέρια και του είπα να σταματήσει. “Κόφ’ το! Θα σε βγάλω στα κανάλια”. Γέλαγε και χαϊδευόταν! “Τα @@ θα μου κλάσουν τα κανάλια!” είπε. Τον έβλεπα να ξεφεύγει. Ανοιξε το παντελόνι και άρχισε να αυνανίζεται. Είχε ιδρώσει και ήταν απαίσιος. Του φώναζα να ανοίξει τις πόρτες. Με έπιασε από τον σβέρκο και με τράβηξε πάνω του. Ο σιχαμένος! Δεν ξέρω… Ισως θα έπρεπε να τον δαγκώσω με λύσσα και να του κάνω ζημιά. Ούτε αυτό, όμως, άντεχα να κάνω εκείνη τη στιγμή. Εκανα πως παθαίνω κρίση. Χτυπιόμουν. Χέρια, πόδια, γόνατα, αγκώνες. Υστερία. Σοκ. Κρίση. Στην αρχή τού άρεσε. Εβαζε περισσότερη δύναμη και πόθο. “Πάρ’ τον! Πάρ’ τον στο στόμα” μου έλεγε σχεδόν αυτιστικά. Μετά από λίγα λεπτά, και αφού είχε δίπλα του ένα αγρίμι, άνοιξε την πόρτα και με πέταξε έξω απ’ το αυτοκίνητο. Επεσα με τα γόνατα. “Αντε γαμ… που θες και ρόλο!”» αναφέρει στην περιγραφή της η καταγγέλλουσα.
Από την πλευρά του ηθοποιού, οι συνήγοροί του έχουν ήδη στα χέρια τους τον φάκελο με τις καταγγελίες και ετοιμάζονται να αναπτύξουν τους υπερασπιστικούς τους ισχυρισμούς. Ο ηθοποιός θα επιχειρήσει να ανατρέψει τις σε βάρος του κατηγορίες παρουσιάζοντας συνολικά 54 μάρτυρες υπεράσπισης. Σε αυτούς, περιλαμβάνονται γνωστά ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου που θα μιλήσουν για το ήθος του, αλλά και μάρτυρες που θα επιχειρήσουν να αποδομήσουν τις καταγγελίες.