Η Νεφέλη Κουλούρη, η Δόμνα των «Άγριων μελισσών», βρήκε χρόνο ανάμεσα στα γυρίσματα της σειράς (αν και χτυπάει καθημερινά 12 ώρες σκηνές και πρόβες) και εξομολογήθηκε τα πάντα στο «Εnjoy» της «κυριακάτικης δημοκρατίας».
Μίλησε για τη ζωή της, το σίριαλ του ΑΝΤ1 που την έκανε ευρέως γνωστή, για την πανδημία, λέγοντας «ότι τα σπίτια μας έγιναν τα κλουβιά μας», αλλά και για το κίνημα #MeToo, υποστηρίζοντας «ότι από εδώ και στο εξής οι θύτες θα έχουν μεγαλύτερο φόβο για να δράσουν»!
Αρχικά η Νεφέλη Κουλούρη εξομολογήθηκε πώς πήρε τον ρόλο της Δόμνας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με βρήκε η Μιράντα Ρωσταντή, η casting director. Πέρασα από οντισιόν και αρκετά σύντομα ενημερώθηκα πως είχα πάρει τον ρόλο. Είναι μία σειρά που άρχισε να ακούγεται προτού καν παιχτεί στους τηλεοπτικούς δέκτες. Εγώ παρακολούθησα τις “Αγριες μέλισσες” κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας. Στην αρχή έμαθα μόνο το περίγραμμα του ρόλου, κάποια βασικά χαρακτηριστικά της γυναίκας αυτής. Εκ πρώτης, θα έλεγα πως η Δόμνα είναι εντελώς αντίθετη στις εκφάνσεις της με εμένα. Ωστόσο, όσο σκάβει ο ηθοποιός και ο ρόλος εξελίσσεται, άρχισα να ανακαλύπτω ομοιότητες. Οχι επιφανειακές, αλλά πιο βαθιές και ουσιαστικές» είπε η ηθοποιός και συνέχισε:
«Η Δόμνα ήταν σαν ένα κακομαθημένο παιδί στις αρχές. Η τραγικότητα του ρόλου έγκειται στο γεγονός ότι, ενώ η ίδια θέλει να φτιάξει μία μεγάλη οικογένεια, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα βιώνει δύο διαφορετικές μορφές απώλειας, οι οποίες την οδηγούν σταδιακά στην ωρίμανση και στην ενηλικίωση. Η απώλεια του συντρόφου της πρώτα, του Κωνσταντή, και πολύ σύντομα και αιφνίδια ο θάνατος του πολυαγαπημένου της πατέρα. Μένει μετέωρη, χάνει κάθε της κεκτημένο, αλλά επειδή τη ζωή τη διέπει δικαιοσύνη η Δόμνα μαθαίνει την ύπαρξη ενός αδερφού, του Μελέτη»!
Οσο για το της λέει ο κόσμος που τη συναντά στον δρόμο, η ηθοποιός αρχικά ξαφνιάζει με την απάντησή της: «Στην αρχή ο κόσμος αντιπάθησε τη Δόμνα, και είναι λογικό. Πλέον όμως το κλίμα έχει αντιστραφεί. Παίρνουν το μέρος της σε σχέση με τον Κωνσταντή και ανυπομονούν να εξελιχθεί κι άλλο η σχέση της με τον Μελέτη. Ευχαριστώ πολύ γι’ αυτά τα λόγια! Νομίζω η αρχοντιά και η αξιοπρέπεια αυτής της γυναίκας άρχισαν να διαφαίνονται κατά τη διαχείριση του χωρισμού της»!
Οικονομική εξαθλίωση
Εκτός όμως από το σίριαλ του ΑΝΤ1 η ταλαντούχα ηθοποιός, που σε παλαιότερη συνέντευξή της είχε αποκαλύψει πως βοηθούσε τους γονείς της στο εστιατόριο που διατηρούν, μίλησε και για τα κλειστά θέατρα λόγω των κυβερνητικών μέτρων για την πανδημία.
«Η ψυχολογία μας είναι πληγωμένη βαθιά. Οταν βγούμε από την πανδημία, θα έρθει και η οικονομική εξαθλίωση. Οπότε το γενικότερο πρόβλημα θα ενταθεί. Σαφώς και είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Σαφώς και η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Ομως φοβάμαι πως έχουν γίνει αρκετοί λάθος χειρισμοί. Λίγο πριν από το δεύτερο lockdown είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω κάποιες θεατρικές παραστάσεις και πρέπει να πω πως ένιωσα απόλυτη ασφάλεια. Εφόσον με προσωπική μας ευθύνη δεν αφαιρούμε τη μάσκα μας, αλλά και με τις θερμομετρήσεις που γίνονταν στις εισόδους, δεν βρίσκω καμία λογική στο να λειτουργούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά όχι τα θέατρα. Η αποξένωση από την τέχνη, όποιας μορφής, μας απομακρύνει από την ανθρώπινη υπόστασή μας. Δημιουργεί θηρία μέσα σε κλουβιά και τα κλουβιά αυτά, δυστυχώς, τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει τα σπίτια μας» τόνισε με ειλικρίνεια και συνέχισε:
«Σαφέστατα μετά το τέλος της πρώτης καραντίνας έγιναν πολλά, πάρα πολλά λάθη από την πλευρά της ηγεσίας και των μέτρων που λήφθηκαν ή δεν λήφθηκαν. Σαφώς και μιλάμε για μια πρωτόγνωρη κατάσταση παγκοσμίως. Ολοι οι ηγέτες ανά τον κόσμο ήταν απροετοίμαστοι. Αυτό είναι το μόνο ελαφρυντικό. Από εκεί και πέρα, η συνεχής στέρηση της ελευθερίας, η καταπάτηση των δημοκρατικών θεσμών και η παντελής έλλειψη στήριξης των υγειονομικών μας θα με βρίσκουν πάντα καθέτως αντίθετη».
Σεξουαλικές παρενοχλήσεις και #MeToo
Στη συνέντευξή της η Νεφέλη Κουλούρη μίλησε για το #MeToo που συνταράσσει και τον καλλιτεχνικό κόσμο! «Μόνο θετική με βρίσκει το γεγονός πως αυτές οι γυναίκες και οι άνδρες, οι συνάνθρωποί μας, βρήκαν τη δύναμη να μιλήσουν. Ηρθε το πλήρωμα του χρόνου και βγήκαν στο φως εγκλήματα που αφορούν το σώμα, την ψυχή και τη ζωή -επαγγελματική και προσωπική- των θυμάτων, από άτομα τα οποία καταχράστηκαν την εξουσία που τους δόθηκε και φέρθηκαν τόσο αισχρά με την πεποίθηση πως μια ζωή θα βρίσκονται στο απυρόβλητο.
Να που όμως έχουν όλα ημερομηνία λήξης. Οχι τα τραύματα. Αυτά πάντα θα υπάρχουν στις ψυχές και στα σώματα όσων υπέστησαν βία. Η ελπίδα όμως είναι πως όσοι σκέφτονται και ενεργούν σαν θύτες πλέον θα έχουν τον φόβο. Δεν θα τους είναι τόσο εύκολο πια κι αυτό δεν αφορά μόνο το θέατρο, αλλά κάθε εργασιακό χώρο. Ο χώρος μας είναι φωτεινός και η απόδειξη είναι αυτή. Οι καταγγελίες που έλαβαν και θα λάβουν χώρα να σώσουν όσα περισσότερα μελλοντικά θύματα γίνεται. Είτε γιατί οι άνθρωποι δεν θα φοβούνται πια να μιλήσουν είτε γιατί οι θύτες θα φοβούνται πολύ να πράξουν» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Πάνω κάτω, όλοι γνωρίζαμε κάποια περιστατικά. Σε καμία όμως περίπτωση την τεράστια έκτασή τους. Εμένα, ευτυχώς, δεν μου έχει συμβεί κάτι τόσο άσχημο. Εχω δεχτεί ψυχολογικό πόλεμο από συνεργάτες, ελάχιστες φορές. Εκανα υπομονή, αντέδρασα, προσπάθησα να λύσω τις διαφορές, οι οποίες, ωστόσο, συνήθως δεν λύνονται, όταν κάποιος φτάσει στο σημείο να αμφισβητεί την ειλικρίνεια, την προσπάθεια που καταβάλλει την αγάπη σου για τη δουλειά. Δεν εγκατέλειψα, παρέμεινα και στήριξα τη θέση μου μέχρι τέλους».