H ζωή του είναι στις πασαρέλες, ανάμεσα σε διάσημα μοντέλα που οι «κοινοί θνητοί» τα βλέπουν από τηλεοπτικά πλάνα και σελίδες lifestyle περιοδικών.
- Από τον
Βαγγέλη Καράλη
Ο λόγος για τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Μοντέλων Γιώργο Κουτούλια, ο οποίος αποφάσισε να γράψει σ’ ένα βιβλίο που θα κυκλοφορήσει σύντομα τις δικές του εμπειρίες από το εγχώριο μόντελινγκ. Στην ουσία, το βιβλίο-λεύκωμα «Ελλάδας μοντέλα» αποτελεί μια πλήρη καταγραφή του made in Greece μόντελινγκ των τελευταίων 40 ετών, με συμβουλές από τον Γιώργο Κουτούλια για τα νέα κορίτσια που θέλουν να γίνουν μοντέλα, ενώ ο ίδιος αποκαλύπτει και άγνωστες ιστορίες διάσημων μοντέλων της χώρας μας. Η «Espresso» εξασφάλισε αποσπάσματα από τη «βίβλο» του εγχώριου μόντελινγκ προτού αυτά καταλήξουν στο τυπογραφείο για την έκδοση το βιβλίου.
«Ετσι, λοιπόν, άρχισε να “γεννιέται” το φαινόμενο μοντέλο. Μοντέλο σημαίνει πρότυπο, κάτι δηλαδή που θέλω να του μοιάσω. Είναι αναγκαίο να πούμε πως ο όρος “μοντέλο” τυπικά σημαίνει “ερμηνευτής διαφημιστικών έργων”, έτσι είναι νομικά κατοχυρωμένος. Δεδομένου ότι το modeling έχει ημερομηνία λήξης, πολλές και πολλοί έχουν βρεθεί στον χώρο, κάνοντας καθεμιά / καθένας ένα πέρασμα για λιγότερο ή περισσότερο χρονικό διάστημα… Είναι γεγονός πως, εάν έπειτα από ένα δύο χρόνια δεν καταφέρεις να “σταθείς” στον χώρο, απογοητεύεσαι και τα παρατάς…
Είναι, συνεπώς, αδύνατο να αναφερθούν όλες και όλοι σ’ αυτό το βιβλίο. Το βιβλίο-λεύκωμα που κρατάτε στα χέρια σας φιλοδοξεί να σας ταξιδέψει στον συναρπαστικό κόσμο του modeling, σας πηγαίνει πίσω από τα παρασκήνια, σε επιδείξεις μόδας, σας μιλά για το τι γίνεται εκεί, σας υποδεικνύει τις δυσκολίες της δουλειάς, σας παρουσιάζει πώς λειτουργεί ο χώρος, πώς κινούνται τα νήματα, πώς γίνεται καμιά / κανείς διάσημη / διάσημος στον χώρο του modeling» αναφέρει χαρακτηριστικά στο εισαγωγικό σημείωμά του ο Γιώργος Κουτούλιας.
Στο βιβλίο του ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Μοντέλων διευκρινίζει τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια γυναίκα για να γίνει μοντέλο: «Δεκάδες μοντέλα ασχολούνται με τις πασαρέλες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Για τις πασαρέλες δεν είναι απαραίτητο να είσαι πανέμορφη για να δουλέψεις, αρκεί να έχεις τα οπτικά προσόντα για τη συγκεκριμένη δουλειά, ύψος πάνω από 1.75 μ., ωραία κίνηση, πλαστικότητα στις κινήσεις, να “δείξεις” το ρούχο, ταχύτητα, σωστές αναπνοές, ωραίο παρουσιαστικό, και ειδικά να φοράς νούμερο 38, να είσαι δηλαδή αδύνατη. Εχουν λεχθεί πολλά για τη νευρική ανορεξία στον κόσμο των μοντέλων, και ο κόσμος είναι σε μια κατάσταση διλήμματος: Θέλουμε ωραίες γυναίκες; Μοντέλα με καμπύλες; Ή τις θέλουμε αδύνατες για την πασαρέλα; Οι γνώμες είναι μοιρασμένες στα δύο: άλλοι θέλουν το ένα, άλλοι θέλουν το άλλο. Η γνώμη του γράφοντος είναι πως πρέπει η αγορά των μοντέλων να έχει όλους τους τύπους γυναικών μοντέλων, τους χρειάζεται».
Ο Γιώργος Κουτούλιας στο βιβλίο του εξηγεί ότι ένα μοντέλο θα πρέπει να έχει στο μυαλό του πως το επάγγελμα έχει ημερομηνία λήξης, γι’ αυτό θα πρέπει να έχει σκεφτεί τι θα κάνει όταν τα φώτα σβήσουν. Μάλιστα, αναφέρει ότι πολλά γνωστά μοντέλα κατάφεραν να έχουν μια ευτυχισμένη ζωή κάνοντας «πετυχημένους γάμους».
«Το modeling είναι γνωστό ότι έχει ημερομηνία λήξης, γι’ αυτό και τα περισσότερα μοντέλα που εργάζονται στον χώρο θα πρέπει πάντα να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους πως κάποια στιγμή θα έρθει το τέλος της λάμψης και της ομορφιάς που η φύση τούς χάρισε. Αν τυχόν καταφέρεις να διατηρηθείς στον χώρο μέχρι τα 30 σου χρόνια (εξαρτάται, βέβαια, τι θέλεις να κάνεις στην προσωπική σου ζωή μετά το modeling), θα πρέπει να έχεις ήδη δρομολογήσει την επόμενη κίνησή σου. Φυσικά, πάντα υπάρχει η προοπτική για τη δημιουργία οικογένειας. Εχουμε δεκάδες παραδείγματα από μοντέλα που έχουν κάνει γάμους, άλλοτε πετυχημένους και άλλοτε όχι. Μην ξεχνάς πως η φύση σε προίκισε με χάρισμα την ομορφιά. Χρησιμοποίησέ τη για μια ευτυχισμένη οικογένεια. Ας αναφέρουμε μερικά παραδείγματα από πετυχημένα και επώνυμα μοντέλα που έκαναν διάσημους γάμους:
η Λάουρα με τον κύριο Ζερίτη, η Τζένη Μπαλατσινού με τον εκδότη Κωστόπουλο, με τα περιοδικά (στη συνέχεια έκανε ακόμα έναν γάμο, με τον υπουργό Υγείας κύριο Κικίλια), η Εύη Αδάμ με τον τραγουδιστή Λιβιεράτο, η Τζίνα Αλοιμόνου με τον επιχειρηματία κύριο Βαρδινογιάννη, η Μαρία Καλάβρια με τον επιχειρηματία Σάμι Φάις, η Ελένη Πετρουλάκη με τον Ιλια Ιβιτς, η Εύη Βατίδου με τον Κούγια, η Ελενα Λιάφου με τον μπασκεμπολίστα Τόμιτς, η Ιωάννα Λίλη με τον ποδοσφαιριστή Ζαγοράκη, η Μάσα με τον Φασούλα, η Ελπίδα Κοντομάρου με τον Κωτσόβολο, η Νίκη Κάρτσωνα με τον μπασκεμπολίστα Χατζή,
Στέλλα Καπεζάνου με τον κύριο Φιξ, η Δήμητρα Αιγινίτη με τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, η Κάτια Ζυγούλη με τον Σάκη Ρουβά, η Χρύσα Κοντογιώργου με τον εφοπλιστή Βεντούρη, η Ολυμπία Χοψονίδου με τον μπασκετμπολίστα Σπανούλη, η Ελσα Τόλη με τον Κουτρούλια, η Χρυσάνθη Ντάφλα με τον Γρηγόρη Σαράντη, η Αννίτα Ναθαναήλ με τον Chris Humbert, η Βασιλική Τσεκούρα με τον Παπαλουκά, η Τζένη Τζιβεριώτη με τον επιχειρηματία Γιάννη Τσακουμάκο, η Δούκισσα Νομικού με τον Θεοδωρίδη» αναφέρει ο Γιώργος Κουτούλιας σε απόσπασμα του βιβλίου του.
Σε κάποιο άλλο σημείο αναφέρεται στη νέα μόδα με τα διεμφυλικά μοντέλα και τη δυσκολία να γίνουν αποδεκτά στη χώρα μας: «Υπάρχει και μια διεθνής τάση για αποδοχή διεμφυλικών μοντέλων τα τελευταία χρόνια. Τα μοντέλα transgender αλλάζουν τη βιομηχανία του modeling στο εξωτερικό, σπάζοντας τα ταμπού και γράφοντας νέες σελίδες στην ιστορία της μόδας. Στην Ελλάδα θέλουμε… δουλίτσα ακόμα για να γίνει αποδεκτό μοντέλο το… αγόρι-κορίτσι και το κορίτσι-αγόρι».