Καλή και χρυσή η δημόσια Παιδεία, την οποία επικαλούμαστε όταν και όπως βολεύει, αλλά όχι για εμάς… για τους άλλους!
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτίμησε για την κόρη του αμερικανικό και όχι ελληνικό πανεπιστήμιο. Δεν την άφησε καν να μπει στη βάσανο των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως έκαναν χιλιάδες άλλα Ελληνόπουλα, μεταξύ αυτών και τα δίδυμα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Η Δάφνη Μητσοτάκη έφυγε για το Yale, ενώ ο Αλέξανδρος και η Αλίκη Καραμανλή είναι από προχθές φοιτητές σε ελληνικά ΑΕΙ. Δύο διαφορετικά παραδείγματα και δύο διαφορετικές φιλοσοφίες πολιτικής. Δεν είναι, φυσικά, κακό να επιλέγει ένας γονιός αυτό που επιθυμεί για τις σπουδές των παιδιών του, αλλά στην προκειμένη περίπτωση ισχύει αυτό που σοφά λέει η παροιμία, ότι δηλαδή η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να είναι και να φαίνεται τίμια.
Ένας πρωθυπουργός που ενδιαφέρεται και νομοθετεί για τη δημόσια Παιδεία θα έπρεπε να μπορεί να την εμπιστεύεται και για τα παιδιά του. Όχι μόνο για τα παιδιά των άλλων, του «κατώτερου θεού», δηλαδή. Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, λοιπόν, ήταν για να «εγκαταστήσει» εκεί για σπουδές την κόρη του Δάφνη, που αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Την ώρα που χιλιάδες Ελληνόπουλα, μέσα στη δίνη της πανδημίας και υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, προετοιμάστηκαν για τις πανελλαδικές, την ώρα που πολλά από αυτά γνώρισαν την πικρή εμπειρία της αποτυχίας λόγω ακριβώς των αντίξοων συνθηκών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «φυσικά» και δεν βάζει σε τέτοια δοκιμασία το παιδί του.
Και μάλιστα σπεύδει ο ίδιος να συνοδεύσει την κόρη του στο… Yale, παρακαλώ, πανεπιστήμιο που βρίσκεται στο Κονέκτικατ, κοντά στη Νέα Υόρκη. «Ζωή και κότα» για τη Δάφνη Μητσοτάκη, δηλαδή, την ώρα που ο Αλέξανδρος Καραμανλής θα φοιτήσει στη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη και η αδελφή του Αλίκη στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τα παιδιά του πρώην πρωθυπουργού διάλεξαν να φοιτήσουν στα ταπεινά τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων παρότι ήταν αριστούχοι και είχαν όλες τις δυνατότητες να κάνουν μια άλλη επιλογή. Όμως προτίμησαν να καθίσουν στα θρανία των εξετάσεων των ΑΕΙ που ως πρωθυπουργός, όταν ήταν, υπερασπίστηκε ο πατέρας τους.