Μαθήματα ποντιακών από τη Λάουρα Νάργες! Σε έναν καινούργιο ρόλο, εντελώς διαφορετικό απ’ ό,τι μας έχει συνηθίσει μέχρι τώρα, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαμβάνουμε στο εξής την αγαπημένη παρουσιάστρια, ραδιοφωνική παραγωγό και influencer!
https://vimeo.com/616949783
- Από τον
Ηλία Μαραβέγια
Μπορεί η ίδια να είναι μεγαλωμένη στη Γερμανία, ωστόσο στις φλέβες της κυλάει αίμα ποντιακό. Η καταγωγή της μητέρας της είναι από το χωριό Λιθότοπος Σερρών, ο θείος της φτιάχνει ποντιακές λύρες, η ίδια χορεύει μετά μανίας κότσαρι και τρελαίνεται να τρώει σορβά! Από την 1η Οκτωβρίου, λοιπόν, η Λάουρα Νάργες εντάσσεται επισήμως στην ομάδα του ανασχεδιασμένου Pontosnews.gr, αναλαμβάνοντας τον ρόλο της «δασκάλας», αφού με βίντεο θα μαθαίνει καθημερινά στο κοινό και από μία ποντιακή λέξη. Η ίδια φωτογραφήθηκε με το κατάλληλο look στη Γεννάδειο Σχολή, που παραχώρησε ευγενικά τον χώρο της για τις ανάγκες του πρότζεκτ, και λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι παρέδωσε στην «Espresso» ένα πρώτο, ιδιαίτερο μάθημα περί Πόντου.
Ωρα για σχολείο… «Μάθε ποντιακά με τη Λάουρα», όπως είναι και ο τίτλος της στήλης σου!
Ακριβώς! Θα «διδάσκω» τους αναγνώστες του Pontosnews.gr (κι εμένα μαζί!) μια καινούργια ποντιακή λέξη κάθε μέρα. Το ενδιαφέρον είναι ότι πέρα από τη σημασία των λέξεων θα μαθαίνουμε και τις ρίζες τους. Οπότε, θα είναι, νομίζω, πολύ ωραίες οι πληροφορίες που θα παίρνουμε. Η γνώση ανοίγει τους ορίζοντές μας. Το πρότζεκτ δεν αφορά μόνο τους Πόντιους, αλλά όλους τους Ελληνες, όπου κι αν βρίσκονται.
Από πού κρατάει η ποντιακή σου σκούφια Λάουρα;
Από τις Σέρρες! Η γιαγιά μου, επειδή ήταν ορφανή, δεν θέλησε ποτέ να μου αποκαλύψει περισσότερα, γιατί ήταν μια πονεμένη ιστορία, προφανώς. Πάντως, η καταγωγή της μαμάς μου είναι από το χωριό Λιθότοπος, ενώ ο μπαμπάς μου ήταν Γερμανός. Πρέπει να σου πω βέβαια ότι το χωριό μου το λένε και Καγιαλή, ενώ με τη μαμά μου το αποκαλούμε και Μικρό Παρίσι, γιατί λάμπει πάρα πολύ.
Τι σημαίνει ο Πόντος για σένα;
Επειδή μεγάλωσα στη Γερμανία, έχω το ποντιακό στοιχείο μέσα μου πιο πολύ συναισθηματικά και οικογενειακά. Θεωρώ πως τα Ελληνόπουλα που μεγαλώνουν στο εξωτερικό έχουν ένα διαφορετικό πάθος για τη χώρα τους, το οποίο είναι λίγο ανεξήγητο. Υπάρχει μια διαφορετική αγάπη. Εγώ λοιπόν έχω συνδυάσει τον Πόντο με τα καλοκαίρια στο χωριό, στον Λιθότοπο, όπου υπήρχε έντονο το ποντιακό στοιχείο από τους χορούς, τα φαγητά, τη νοοτροπία, τη φιλοξενία.
Ακόμη και το γεγονός ότι ασχολήθηκα με το χιπ-χοπ στη Γερμανία -που αυτός ο χορός ήταν τελικά που με έφερε και στην Ελλάδα- το συνδέω με το ποντιακό στοιχείο, αφού τα πρώτα μαθήματα χορού που έκανα ήταν οι ποντιακοί χοροί που έκανα στον Ποντιακό Σύλλογο Λιθότοπου, όταν ερχόμασταν για διακοπές στην Ελλάδα.
Επομένως, ξέρεις όλους τους χορούς του Πόντου;
Εννοείται, είμαι πολύ παθιασμένη με τους ποντιακούς χορούς. Το κότσαρι είναι ο αγαπημένος μου. Δεν μπορώ να σου εξηγήσω γιατί, μερικά πράγματα απλά υπάρχουν μέσα μου. Ας πούμε στο άκουσμα και μόνο της ποντιακής λύρας ανατριχιάζω, νιώθω ένα έντονο χτυποκάρδι, αυτό το τρέμουλο που σε πιάνει όταν ανυπομονείς να νιώσεις τη μουσική είναι πολύ μυστήριο πράγμα.
Ειδικά με τη λύρα έχω τρέλα. Ο θείος μου, επειδή είναι το χόμπι του να φτιάχνει λύρες και τις φτιάχνει και πολύ καλά, ετοιμάζει τώρα μία για το σπίτι μου στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής στολίζουν λύρες τα σπίτια μας στη Γερμανία και στο χωριό, σε λίγο θα έχω και στην Αθήνα. Εχω δοκιμάσει να μάθω και να παίζω στο παρελθόν, αλλά δεν τα πήγα και τόσο καλά, μάλλον γιατί έχω μικρά δάχτυλα. Είχα προσπαθήσει με λύρα και νταούλι, αλλά έμεινα στην προσπάθεια.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου ποντιακό παραδοσιακό φαγητό;
Η ποντιακή σούπα σορβάς. Νομίζω τη φτιάχνουν με γιαούρτι και ρύζι. Είναι το πρώτο πράγμα που ζητούσα από τη γιαγιά μου όποτε πήγαινα στο χωριό.
Σ’ ενοχλούν τα ποντιακά ανέκδοτα;
Καθόλου. Θυμάμαι πάντα μια ατάκα που λέγανε στις Σέρρες, ότι τα ποντιακά ανέκδοτα έχουν βγει επειδή οι Πόντιοι είναι πάρα πολύ έξυπνοι κι έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης. Το είχα ακούσει να το λένε και το υιοθέτησα από μικρή. Αλλά όχι, δεν με πειράζουν τ’ ανέκδοτα ούτε παίρνω κάτι στραβά. Είμαι πολύ ανοιχτή στο κομμάτι του χιούμορ.
Ποιος είναι ο αγαπημένος Πόντιος καλλιτέχνης;
Εχω πολύ όμορφες σχέσεις με τ’ αδέλφια Τσαχουρίδη, τον Ματθαίο και τον Κωνσταντίνο. Τους έχω παρακολουθήσει μουσικά και τους εκτιμώ πολύ. Μου αρέσει που με τον δικό τους πολύ ιδιαίτερο και όμορφο καλλιτεχνικό τρόπο συνεχίζουν αυτή την παράδοση, καταφέρνοντας να φέρνουν το ποντιακό τραγούδι και στο παρόν, ενώ το αναμειγνύουν και με άλλα είδη. Τους έχω δει live και μου φαίνεται λογικό που τους αγαπάει τόσο ο κόσμος. Είναι καταπληκτικοί.
Πες μας δύο αγαπημένες σου ποντιακές λέξεις;
Είναι κάποιες κλασικές λέξεις που μου θυμίζουν την παιδική μου ηλικία, τη γιαγιά και τον παππού μου, την οικογένειά μου γενικότερα. Μία από αυτές είναι το «πουλόπομ», που είναι χαϊδευτικό σαν το «γιαβρίμ». Αγαπημένη μου λέξη είναι και το «τεμέτερον», που θα πει «δικό μας» και τη χρησιμοποιούμε όταν βρισκόμαστε κάπου μεταξύ μας οι Πόντιοι.