Ειδήσεις για την προσωπική της ζωή διά στόματος Μαρίνας Πατούλη – Σταυράκη έβγαλε η εκδήλωση στο Chalet Politeia για την παρουσίαση του νέου βιβλίου της Καρμέλας Κατσαμένη «Το Χάδι του Αγγέλου», που περιστρέφεται γύρω από τη ζωή ενός παιδιού το οποίο έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και καταφέρνει να σταθεί όρθιο στα πόδια του βρίσκοντας τον μεγάλο έρωτα της ζωής του.
- Aπό την
Κατερίνα Νάκου
Η παρουσία της Μαρίνας Πατούλη δεν ήταν τυχαία, μια και ήταν εκείνη που παρουσίασε το βιβλίο της Καρμέλας Κατσαμένη (η οποία στα 13 της υπήρξε και εκείνη θύμα σεξουαλικής κακοποίησης), με την Ελενα Ράπτη, τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, να προλογίζει το συγγραφικό εγχείρημα. Η «Espresso» ήταν εκεί και άρπαξε την ευκαιρία για να πλησιάσει την πρώην σύζυγο του περιφερειάρχη Αττικής και να βγάλει μέσα από εξομολογήσεις ειδήσεις για την προσωπική της ζωή!
Όταν της αναφέραμε ότι το βιβλίο της Καρμέλας Κατσαμένη περιστρέφεται γύρω από τις σχέσεις και κατά πόσο δύσκολο είναι να σφυρηλατηθεί μία σχέση, είτε αυτή είναι φιλική είτε ερωτική, στις μέρες μας, με τόσους πειρασμούς τριγύρω, η ίδια μας απάντησε: «Για να διατηρηθεί μία σχέση υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι: Πρώτα από όλα πρέπει να υπάρχει αγάπη ανιδιοτελής, που να εκφράζεται και από τις δύο πλευρές, δηλαδή να είναι αμφίδρομη. Όταν υπάρχει αγάπη και παράλληλα τα άτομα έχουν αξίες, έχουν αρχές και πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο μέσα από την αγάπη τους, μπορεί να υπάρξει μία αρμονική σχέση.
Οι ανθρώπινες σχέσεις -ιδιαίτερα στις μέρες μας- δέχονται κρίση και βέβαια το πρόβλημα αυτό είναι πολυπαραγοντικό, από την τεχνολογία και τα social media μέχρι από ερεθίσματα που βιώνουμε με τους ανθρώπους δημιουργούν προβλήματα».
Μέσα στην κουβέντα δεν θα μπορούσαμε να μην τη ρωτήσουμε σε τι φάση είναι αυτή την περίοδο η σχέση της με τον Γιώργο Πατούλη, με την ίδια να μας λέει με ειλικρίνεια: «Με τον Γιώργο είμαστε σε μία φάση εξέλιξης του διαζυγίου, όμως έχουμε μία πολύ καλή επαφή για χάρη του παιδιού μας. Θεωρώ ότι μετά από 35 χρόνια συμβίωσης θα είναι πάντα ο άνθρωπός μου και θα είμαστε πάντα οικογένεια, αλλά δεν θα είμαστε σύζυγοι. Έχουμε κρατήσει καλές σχέσεις. Φιλικές όχι. Οταν δύο άνθρωποι έχουν υπάρξει μαζί, δεν θα γίνουν ποτέ φίλοι. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι θα τον αγαπώ και θα είναι ο άνθρωπός μου. Θεωρώ ότι από όλη αυτήν την πορεία και την απόφασή του να αποχωρήσει ο ίδιος από την οικογένεια, και εκείνος είναι πιο συνειδητοποιημένος, με μία πιο θερμή σχέση απέναντι και σε εμένα και στο παιδί. Τα παιδιά είναι καλά και νιώθουν ευτυχισμένα όταν βλέπουν ότι οι γονείς τους είναι ισορροπημένοι. Αυτό το αίσθημα της ασφάλειας και της σταθερότητας νομίζω ότι είναι το μέγιστο όφελος για ένα παιδί, αν οι συγκυρίες φέρουν έναν χωρισμό».
Όσο για το αν νιώθει σε αυτή τη φάση της ζωής της ότι ο ρόλος της μητέρας υπερισχύει της γυναίκας, η Μαρίνα Πατούλη εξομολογήθηκε στην «Espresso»: «Πάντα ο ρόλος της μάνας είναι η πρώτη προτεραιότητα και υπερισχύει όλων. Όμως, πρέπει να περάσουμε το μήνυμα ότι είμαστε και γυναίκες. Άρα, πρέπει να αγαπάμε τον εαυτό μας και να μη χάνουμε ούτε λεπτό από τη ζωή μας»!
Η Ελενα Ράπτη
Και η παρουσία όμως της Ελενας Ράπτη στη παρουσίαση του βιβλίου μάς κέντρισε το ενδιαφέρον και θελήσαμε να συνομιλήσουμε μαζί της, με τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να λέει στην «Espresso»: «Ο λόγος που με χαρά ανταποκρίθηκα στην πρόταση της Καρμέλας Κατσαμένη, να προλογίσω το νέο της βιβλίο, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ηρωίδα, η Λάουρα, έχει δεχτεί σεξουαλική κακοποίηση ως παιδί. Προσωπικά δραστηριοποιούμαι πολύ ενεργά τα τελευταία χρόνια με το κεφάλαιο παιδική σεξουαλική κακοποίηση και είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη. Στο βιβλίο της η Καρμέλα μάς δείχνει πόσο δύσκολο είναι για ένα παιδί το οποίο έχει περάσει σεξουαλική κακοποίηση να ξεπεράσει αυτό το τραύμα και να συνεχίσει τη ζωή του. Στην Ευρώπη ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής κακοποίησης και στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 16%. Μόνο 2% των παιδιών σπάνε τη σιωπή τους, τα υπόλοιπα τρέμουν να μιλήσουν. Φοβούνται να μιλήσουν στην οικογένεια, γιατί ο δράστης προσπαθεί να κάνει το παιδί να νιώσει συνένοχο και να το εκφοβίσει! Οι γονείς πρέπει να δραστηριοποιούνται και εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά με ενέργειες και δράσεις».