O Γιάννης Στάνκογλου άφησε τις «Άγριες μέλισσες» του ΑΝΤ1, το Διαφάνι και τον ρόλο του Θωμά Κυπραίου και ετοιμάζεται να… φορέσει ποδιά γιατρού.
Ο δημοφιλής καλλιτέχνης, λίγες ημέρες πριν από την πρεμιέρα στην ΕΡΤ της σειράς «Ορκος» (Σάββατο 5 Φεβρουαρίου), μίλησε στο περιοδικό «Εnjoy» της «κυριακάτικης δημοκρατίας» και στη δημοσιογράφο Μαρία Ανδρέου για το τι αφήνει πίσω της η πανδημία, το κίνημα #ΜeΤoo, αλλά και την κακοκαιρία «Ελπίδα», που σάρωσε -κυρίως- την Αττική.
Διαβάστε επίσης: Γιάννης Στάνκογλου – «Με έπιασε η αστυνομία, μας δένουν με άλλους και μας βάζουν μέσα στη κλούβα…»
Ο ηθοποιός αρχικά αναφέρθηκε στον νέο του ρόλο, τονίζοντας: «Ο Άγγελος Ράπτης είναι γενικός χειρουργός της Ελλάδας και αναγνωρισμένος επιστήμονας. Ζει σ’ έναν ευτυχισμένο γάμο με τη δικηγόρο Ηρώ Αναγνωστοπούλου (Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους), με την οποία έχουν αποκτήσει μια πανέξυπνη κόρη, τη Μελίνα (Μαρία Σαριάβα).
Διαβάστε επίσης: Ο Γιάννης Στάνκογλου γιόρτασε τα γενέθλιά του με την πιο εντυπωσιακή τούρτα
Η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει το βράδυ των γενεθλίων του στην εφημερία του, όταν του φέρνουν νεκρές από τροχαίο τη γυναίκα του και την κόρη του, οι οποίες βρίσκονταν πολλές ώρες αβοήθητες στον δρόμο. Ο Αγγελος τα χάνει όλα μέσα σε μία νύχτα, την οικογένειά του και την πίστη του. Αυτό τον οδηγεί στην άρνηση της πραγματικότητας, αλλά και της ζωής».
Σε ό,τι αφορά την πανδημία, ο Γιάννης Στάνκογλου δεν μάσησε τα λόγια του: «Αυτά τα δύο χρόνια ζούμε σε έναν μέγα παραλογισμό και μέσα στον φόβο και στην τρομοκρατία. Μας είπαν “εμβολιαστείτε”, ως άνθρωποι της προόδου πιστέψαμε στην επιστήμη και ελπίζαμε ότι θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω, χωρίς μάσκες, θα νιώσουμε ξανά ελεύθεροι. Κάναμε και το τρίτο εμβόλιο και είμαστε πάλι με τις μάσκες. Οι πληροφορίες που μας λένε αλλάζουν ανά μήνα, τα μέτρα αλλάζουν ακόμη και ανά εβδομάδα.
Υπάρχει μια γενική ανασφάλεια, μια αβεβαιότητα, μια τρομοκρατία γενικότερη από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, και όλο αυτό έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητα. Δεν βλέπετε γύρω μας ανθρώπους με φοβερά νεύρα, ένταση, θυμό; Δεν είναι κανονική συνθήκη ο εγκλωβισμός του ανθρώπου στο σπίτι, η στέρηση της ελευθερίας και της χαράς. Αυτό έχει συνέπειες στην ψυχολογία, οι οποίες δυστυχώς έχουν αρχίσει και φαίνονται. Ακούς συνέχεια για μία ακόμη γυναίκα που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον σύζυγό της, για ένα παιδί που το κακοποίησαν στο σπίτι του – όλα αυτά είναι πολύ σοβαρές συνέπειες. Και, φυσικά, προϋπήρχαν και τα κουκούλωναν, αλλά με την καραντίνα έσπασε το “σπυρί” και βγήκε όλο αυτό το μιασμένο “απόστημα”».
Για το κομμάτι των αποκαλύψεων περί σεξουαλικής, σωματικής και λεκτικής κακοποίησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο ταλαντούχος ηθοποιός ήταν σαφής: «Με το κίνημα #ΜeΤoo βγήκαν τα άπλυτα στη φόρα όλων. Καλλιτεχνών, επιχειρηματιών, ιερέων. Ενας ένας με τη σειρά του. Να αναλάβει πλέον η Δικαιοσύνη, να κάνει το έργο της και καθένας να πληρώσει το τίμημα.
»Πρέπει να φτιάξουμε μια κοινωνία πιο χαρούμενη και όμορφη, με αξίες. Αυτή η κοινωνία είναι σκέτος ζόφος. Για να σπάσει το “κακό σπυρί”, να ξεβρομίσει ο τόπος, χρειάζονται παιδεία και καλά σχολεία. Χρειάζονται γονείς ώριμοι, καλλιεργημένοι. Γονείς που να αγαπάνε και να ασχολούνται με τα παιδιά τους, επιτέλους, και όχι με το “εγώ” τους. Χρειάζεται κουλτούρα, χρειάζεται πολιτισμός. Αλλιώς, θα ακούμε συνεχώς για παιδιά του περιθωρίου, για παιδιά με χρήματα, αλλά με παραβατική συμπεριφορά, για παιδιά χωρίς ελπίδα. Δεν παίρνουν μόνο τα πλουσιόπαιδα ναρκωτικά γιατί δεν έχουν όνειρα. Παίρνουν και τα παιδιά φτωχών οικογενειών, γιατί και αυτά δεν έχουν όνειρα. Μιλάμε για μάστιγα. Η ζωή είναι ωραία και χωρίς χάπια, ουσίες και την ευδαιμονία της ύλης».
Τέλος, ο σπουδαίος πρωταγωνιστής σχολίασε και όσα έγιναν με την πρόσφατη κακοκαιρία, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Προτού πιάσει το πολύ χιόνι, πήρα την οικογένειά μου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο να πάμε στην Πάρνηθα. Κλειστός ο δρόμος λόγω χιονιού. Λέω, ρε παιδί μου, στην Αράχοβα με τα χιονοδρομικά πώς όλα είναι ανοιχτά και εδώ κλειστά; Τι συμβαίνει; Πάντως, στην Αράχοβα όλα λειτουργούν άψογα, μόνο μέσα στην Αττική αποκλειστήκαμε, δεν είχαμε εκχιονιστικά και έμειναν άνθρωποι μία μέρα παγωμένοι μέσα στα αυτοκίνητα χωρίς θέρμανση, νερό, φαγητό, άλλοι ήταν άρρωστοι, υπήρχαν γυναίκες και παιδιά. Δεν θέλω να θυμώσω, σας παρακαλώ, ας πούμε κάτι άλλο – είναι πολύ νωπό αυτό».