Ύστερα από δύο χρόνια αποχής εξαιτίας της πανδημίας, τα βρετανικά κινηματογραφικά βραβεία BAFTA, τα οποία θεωρούνται προάγγελοι των Όσκαρ, επέστρεψαν live στη σκηνή του Royal Albert Hall, τιμώντας μεταξύ άλλων και τον δικό μας Μίκη Θεοδωράκη.
Οι διοργανωτές συμπεριέλαβαν τον Ελληνα μουσικοσυνθέτη στο αφιέρωμα που έκαναν για τις προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου που έφυγαν από τη ζωή τη χρονιά που πέρασε.
Στο διαγωνιστικό κομμάτι η ταινία επιστημονικής φαντασίας «Dune» σάρωσε κερδίζοντας σε πέντε από τις 11 κατηγορίες στις οποίες ήταν υποψήφια, ενώ το γουέστερν «The power of the dog» αναδείχτηκε καλύτερη ταινία. Η Νεοζηλανδή σκηνοθέτιδα Τζέιμ Κάμπιον κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας για το «The power of the dog» και έγινε μόλις η τρίτη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού που αποσπά τη συγκεκριμένη διάκριση.
Τα βραβεία πρωταγωνιστικών ρόλων απέσπασαν ο χολιγουντιανός σταρ Γουίλ Σμιθ για το «King Richard», ο οποίος όμως δεν παρέστη στη βραδιά, και η Βρετανίδα ηθοποιός Τζοάνα Σκάνλαν για το «After love», με τη διοργάνωση να δείχνει ότι έχει δουλέψει πολύ προκειμένου να καταφέρει να ξεπεράσει την έλλειψη πολιτισμικής ποικιλομορφίας για την οποία είχε κατηγορηθεί. Τα βραβεία δεύτερων ρόλων απονεμήθηκαν στον κωφάλαλο Τρόι Κότσουρ για το «Coda» και στην Αριάνα ΝτεΜπος για το «West side story», ενώ νικήτρια της κατηγορίας ανερχόμενου αστέρα αναδείχτηκε η Λασάνα Λιντς για τον ρόλο της στη νέα ταινία «No time to die». Στην κατηγορία κινουμένων σχεδίων ξεχώρισε η ταινία «Encanto» της Disney.
Το σόου άνοιξε με την ερμηνεία του «Diamonds are forever» από τη Σίρλεϊ Μπάσεϊ, προς τιμήν της 60ής επετείου της κινηματογραφικής ιστορίας του Τζέιμς Μποντ, με την οικοδέσποινα της βραδιάς Ρέμπελ Γουίλσον να αποκαλύπτει το τατουάζ με το πρόσωπο του Ντάνιελ Κρεγκ στη γάμπα της.
Οι αποκαλύψεις της, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς ανακοίνωσε, αστειευόμενη, ότι η διάδοχος του Κρεγκ θα είναι εκείνη. Τον ρόλο του Μποντ διεκδίκησε, όμως, μέσα από την ευχαριστήρια ομιλία του και ο Κότσουρ, ρωτώντας τους παραγωγούς αν έχουν σκεφτεί το ενδεχόμενο ενός κωφάλαλου «007».
Ποικίλα σχόλια προκάλεσαν η απουσία του πρίγκιπα Ουίλιαμ από την τελετή και το «καρφί» που φάνηκε να ρίχνει η Εμα Γουάτσον για τα τρανσοφοβικά σχόλια της Τζόαν Ρόουλινγκ. Οταν η Ρέμπελ Γουίλσον τη σύστησε στο κοινό λέγοντας πως «αυτοαποκαλείται φεμινίστρια, αλλά όλοι ξέρουμε ότι είναι μάγισσα», η Γουάτσον απάντησε με έμφαση: «Είμαι εδώ για όλες τις μάγισσες».