Μνήμες από τα δύο δύσκολα χρόνια που πέρασε στη Γεωργία όταν ήταν παιδί ξύπνησε στον Ιάκωβο Γκόγκουα ο πόλεμος στην Ουκρανία.
- Από τον Ηλία Μαραβέγια
Ο «πιο sexy γιατρός του Instagram», όπως τον αποκαλούν έπειτα από σχετική ψηφοφορία που είχε γίνει πριν από λίγα χρόνια στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μιλάει στην «Espresso» για την «γκρίζα» περίοδο που βίωσε φτάνοντας στην Τιφλίδα αμέσως μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη χώρα. «Βρέθηκα στη Γεωργία το 1995, όταν ήμουν 11 χρονών.
Μέχρι τότε ζούσα στην Ελλάδα και δεν είχα τέτοιες εικόνες. Αυτά που είδα εκεί είχαν γκρι χρώμα… Υπήρχε ένα ήπιο φως και όλα ήταν γκρι, δίχως χρώματα. Μουντό σκηνικό καταστροφής, δυστοπικό. Σου προκαλούσε θλίψη» αναφέρει ο Ιάκωβος και συνεχίζει: «Ο εμφύλιος πόλεμος είχε τελειώσει και ο κόσμος απλώς επιβίωνε και προσπαθούσε να ορθοποδήσει. Δεν υπήρχε ρεύμα, θέρμανση, νερό… Μετά τις 8 το βράδυ δεν κυκλοφορούσες, γιατί η βία ήταν υπαρκτή…»
Δυστυχία
«Οι εικόνες καταστροφής που είδα στην τηλεόραση από τον τωρινό πόλεμο στην Ουκρανία πραγματικά μου έφεραν στον νου εκείνες που αντίκρισα ως πιτσιρικάς στη μεταπολεμική Γεωργία του εμφυλίου, πριν από 27 χρόνια. Αυτή η δυστυχία που υπήρχε εκείνη την εποχή στα μάτια των ανθρώπων ήταν πολύ κοντά στα βλέμματα που είδα πρόσφατα στην τηλεόραση. Υπάρχει μια ξεκάθαρη, αντικειμενική δυστυχία. Πραγματικός πόνος και απώλεια…»
Ελληνας από την πλευρά της μητέρας του, Γεωργιανός από την πλευρά του πατέρα του, ο Ιάκωβος Γκόγκουα μεγάλωσε στην Ελλάδα και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Ωστόσο, τα δύο χρόνια που πέρασε στη Γεωργία με την αδελφή του διαμόρφωσαν ως έναν βαθμό τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του. «Τους πρώτους τρεις μήνες ήταν μαζί μας και ο πατέρας μας. Επειτα μας φρόντισαν με αγάπη οικογενειακοί φίλοι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ήμουν ένα παιδί που βρέθηκε σε μια ξένη χώρα δίχως τους γονείς του και χωρίς να ξέρει τη γλώσσα…» σημειώνει ο ίδιος, τονίζοντας πως οι συνθήκες ήταν δύσκολες. «Είχε τύχει στο σχολείο συμμαθητές μου να με απειλήσουν πως θα βγάλουν μαχαίρι απλά και μόνο επειδή μια κοπέλα με κοίταξε λίγο παραπάνω και μπορεί κάποιος να αισθάνθηκε ανασφάλεια. Η απειλή είτε με ξύλο είτε με μαχαίρι ήταν κάτι συνηθισμένο τότε στα σχολεία στην Τιφλίδα.
https://www.instagram.com/p/CbchDliMvjq/
Πράξεις εκφοβισμού που μπορεί να πήγαζαν και από την ξενοφοβία. Αν και μισός Γεωργιανός στην καταγωγή, εκεί πολλοί με θεωρούσαν ξένο, ειδικά τον πρώτο καιρό. Σε μένα δεν είχε τύχει να επιτεθούν με μαχαίρι, αλλά μάθαινα συχνά για τέτοιες επιθέσεις. Εγώ πρόσεχα, ήμουν αρκετά διπλωματικός, προσπαθούσα να μένω μακριά από τσακωμούς, από γκέτο. Οταν, δηλαδή, μαζεύονταν οι συμμορίες για να πλακωθούν, έφευγα…» περιγράφει ο Ιάκωβος, ο οποίος βρήκε τότε διέξοδο στον αθλητισμό και συγκεκριμένα στην κολύμβηση, καταφέρνοντας έτσι να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να περάσει χωρίς πολλά προβλήματα αυτά τα δύο χρόνια στη μεταπολεμική Γεωργία.
Το άγνωστο «καυτό» φλερτ με την Κροάτισσα στη Eurovision
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα πήρε την απόφαση να σπουδάσει Ιατρική, όπως και έκανε. Παράλληλα ασχολήθηκε επαγγελματικά με τον χορό και το τραγούδι, φτάνοντας μέχρι το «Ελλάδα έχεις ταλέντο» το 2007, αλλά και τη σκηνή της Eurovision το 2010. Ηταν ένας από τους τέσσερις χορευτές του Γιώργου Αλκαίου που φώναζαν «Οπα!» στο Οσλο της Νορβηγίας, όπου είχε γίνει ο διαγωνισμός εκείνη τη χρονιά.
«Η πιο έντονη ανάμνηση που έχω από τη Eurovision είναι o πρώτος ημιτελικός, όταν έπρεπε να περάσουμε στον τελικό. Πάνω στο stage έπαθα σοκ, ένιωσα πραγματική θερμότητα από 18.000 ανθρώπους που υπήρχαν από κάτω. Ηταν Εurofans. Ηθελαν να σε δουν κι ας μη σε γνώριζαν. Ηταν το πιο δυνατό συναίσθημα» θυμάται ο Ιάκωβος Γκόγκουα και στη συνέχεια αποκαλύπτει στην «Espresso» για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια το «καυτό» φλερτ που είχε ο ίδιος εκείνη την περίοδο με τη Nika, μια τραγουδίστρια από το γυναικείο γκρουπ της Κροατίας, τις Feminem.
«Η αλήθεια είναι πως ήρθαμε κοντά τότε με τη συγκεκριμένη κοπέλα. Μάλιστα, έχουμε ακόμη επαφές μέσα από τα social media» μας λέει ο «πιο sexy γιατρός του Instagram», συμπληρώνοντας πως και με τους χορευτές που είχε συνεργαστεί τότε μιλάει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως και με τον Διονύση Σχοινά, ο οποίος είχε φτιάξει τότε μαζί με τον Γιώργο Αλκαίο τη δισκογραφική εταιρία Friends και τους είχε ακολουθήσει στη Eurovision. «Τον έχω δει και live τον Διονύση. Με τον Αλκαίο έχω να μιλήσω πολύ καιρό. Eπειδή δεν ήταν στην Αθήνα, δεν τον έβλεπα. Τώρα που γύρισε, όλο και κάπου θα τον πετύχω» καταλήγει.
https://www.instagram.com/p/CLsAPlFBWsE/