Με Μίκη Θεοδωράκη, σε ερμηνεία της διεθνούς φήμης μέτζο σοπράνο Μαρίτας Παπαρίζου, με λευκό κρασί Μαλαγουζιά και παγωτό πικραμύγδαλο διά χειρός του βραβευμένου με τρία Michelin Αλέξανδρου Τσιοτίνη, αλλά και με ένα μοναδικό arte de la table «υποδέχτηκε» το Προεδρικό Μέγαρο τους βασιλείς του Βελγίου.
Όλα αυτά μαζί «έδεσαν» γλυκά και οι καλεσμένοι απόλαυσαν μια βραδιά… αμιγώς βασιλική! Μια Παπαρίζου, όχι όμως η γνωστή ποπ τραγουδίστρια, αλλά η χαρισματική Βολιώτισσα μεσόφωνος Μαρίτα Παπαρίζου τραγούδησε στο Προεδρικό Μέγαρο και στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προχθές η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου προς τιμήν του βασιλιά Φιλίππου του Βελγίου και της βασίλισσας Ματθίλδης, παρουσία σύσσωμης της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας. Η σοπράνο σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), έχοντας στο πλευρό της τους Τίτο Γκουβέλη στο πιάνο, Άγγελο Λιακάκη στο βιολοντσέλο και Τάκη Καπογιάννη στο κοντραμπάσο, ερμήνευσε τον υπέροχο και όχι τόσο γνωστό κύκλο του Μίκη Θεοδωράκη «Μια θάλασσα γεμάτη μουσική» σε ενορχήστρωση του Αλέκου Βρέτου, για πιάνο, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο και μεσόφωνο. Η ερμηνεία της ήταν τόσο δυνατή, που οι επίσημοι καλεσμένοι παρέβησαν το πρωτόκολλο και την καταχειροκροτούσαν συνεχώς.
«Ήταν πολύ τιμητικό. Χειροκροτούσαν θερμά σε κάθε κομμάτι, ενώ από το πρωτόκολλο θα έπρεπε να χειροκροτήσουν μόνο στο τέλος» λέει, μιλώντας στην «Espresso», η σοπράνο που από τον Βόλο, όπου γεννήθηκε, βρέθηκε στη «Σκάλα» του Μιλάνου, αλλά και στις μεγαλύτερες όπερες του κόσμου.
Κι όλα αυτά σε μια ομολογουμένως ωραία βραδιά, όπως μάθαμε από τους παρευρισκομένους, όπου στρώθηκαν τα λευκά τραπεζομάντιλα, ενώ και το arte de la table ήταν εντυπωσιακό, με ανοιξιάτικα λουλούδια, ψηλά ασημένια κηροπήγια, κρυστάλλινα ποτήρια, ασημένια μαχαιροπίρουνα και πορσελάνες.
Αυτές που συζητήθηκαν, όμως, ήταν και οι εμφανίσεις των κυριών. Η βασίλισσα Ματθίλδη έκανε μια εντυπωσιακή ανοιξιάτικη εμφάνιση, με φλοράλ σύνολο σε απόχρωση του πράσινου βεραμάν, με κεντημένο τούλι. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας φόρεσε ένα μπορντό-κερασί ταφταδένιο φόρεμα με μπολερό σακάκι και nude γόβες. Στο πλευρό της Προέδρου της Δημοκρατίας βρισκόταν, όπως πάντα, ο σύντροφός της Παύλος Κοτσώνης, χωρίς θεσμικό ρόλο που να περιλαμβάνεται στο «προεδρικό πρωτόκολλο». Αλλά πώς να χάσει κανείς τέτοια βραδιά;
Η Μαρέβα Μητσοτάκη ντύθηκε με μπλε μίντι φόρεμα κλειστό στον λαιμό, με κεντήματα. Συνδύασε το φόρεμά της με λαδί εσάρπα και αντίστοιχες γόβες, ενώ φόρεσε εντυπωσιακά χρυσά σκουλαρίκια. Γραβάτα στην ίδια μπλε απόχρωση φόρεσε ο πρωθυπουργός.
«Βασιλικό μενού»! Από φιλέτο μπακαλιάρου μέχρι παγωτό πικραμύγδαλο
Το «βασιλικό μενού» επιμελήθηκε ο διεθνούς φήμης Ελληνας σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης. Έμπλεξε ελληνικότατα προϊόντα και γεύσεις, σε ένα μοντέρνο, γαστρονομικό μενού. Διάλεξε να βάλει ως πρώτο πιάτο ταραμά με καπνιστό χέλι Μεσολογγίου, παντζάρια και κίτρο Νάξου, και μια πίτα με άγρια χόρτα και πανακότα φέτας. Η σαλάτα περιελάμβανε ανοιξιάτικα λαχανικά, με ντομάτα και αγουρόλαδο από την Καλαμάτα. Τα κυρίως πιάτα περιελάμβαναν φιλέτο μπακαλιάρου με μους από άγρια πράσα και σέλινο για τους ψαροφάγους, και για τους κρεατοφάγους ραγού από μοσχαράκι γάλακτος σε κερκυραϊκή σάλτσα σοφρίτο.
Όλα τα λεφτά, όμως ήταν το επιδόρπιο ροδάκινο, το παγωτό πικραμύγδαλο με το γιαούρτι και η κρέμα δυόσμου. Τα λευκά κρασιά «Μαλαγουζιά» των Αμπελώνων Ανατολικού και «Μοσχάτο» Ρίου Πατρών της Οινοποιίας Παρπαρούση, μαζί με το κόκκινο «Μούχταρο» του Κτήματος Μουσών, έρρεαν, δίνοντας… επίγευση σε ψάρι και κρέας!