Yμνοι στη χώρα μας από τη Βικτόρια Χίσλοπ που αποτύπωσε με τον πιο γλαφυρό τρόπο τον δικό της ταξιδιωτικό οδηγό γράφοντας στην «Daily Mail» για τα αγαπημένα της στέκια στην Αθήνα αλλά και τις ημερήσιες εκδρομές στη χώρα που αγάπησε και την αγάπησε!
Η Βρετανίδα συγγραφέας των μπεστ σέλερ «Η Ανατολή», «Το Νησί» και «Μια νύχτα του Αυγούστου», η οποία έχει αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, μέσω της ηλεκτρονικής έκδοσης της «Daily Mail» αποκαλύπτει μεταξύ άλλων τις αγαπημένες της γωνιές στην Αθήνα αλλά και τις αποδράσεις της εκτός Αττικής γράφοντας σε πρώτο πρόσωπο, προκειμένου να μοιραστεί τα made in Greece «μυστικά» της με τους αναγνώστες: «Κάθε χρόνο περνάω μερικούς μήνες στην Αθήνα. Έχω ένα διαμέρισμα στα Κάτω Πατήσια, μια περιοχή που κάνει τους φίλους μου να με κοιτάζουν με απορία -σκεφτείτε το ανατολικό Λονδίνο πριν από τον εξευγενισμό-, αλλά απέχει μόλις μισή ώρα με τα πόδια από το κέντρο της πόλης» γράφει η Χίσλοπ και συνεχίζει: «Η περιπλάνηση στη γειτονιά μου με εμπνέει πάντα με κάποιον τρόπο να επινοώ χαρακτήρες και ιστορίες».
Στη συνέχεια η συγγραφέας αποκαλύπτει τα αγαπημένα στέκια της για φαγητό και ποτό: «Πέντε λεπτά από το διαμέρισμά μου, η Φωκίωνος Νέγρη είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής δενδροφυτεμένος πεζόδρομος με δεκάδες καφετέριες και ταβέρνες. Το Cafe Select είναι ιδανικό για να χαζέψετε τον κόσμο και αν έχετε πιει αρκετό καφέ, φτιάχνουν έναν υπέροχο φρέσκο χυμό από όποια φρούτα είναι στην εποχή τους. Το “Μαρτίνης” σερβίρει το καλύτερο και πιο παραδοσιακό φαγητό. Καθώς μπαίνετε μέσα, στον πάγκο είναι απλωμένες σειρές από μαγειρευτά. Υπάρχουν κατσαρόλες, ψητά κρέατα και πιάτα από κάθε είδους όσπρια. Στη γωνία, στη λεωφόρο Πατησίων, βρίσκεται το Au Revoir, το παλαιότερο μπαρ της Αθήνας.
Έχει το μέγεθος ενός μικρού σαλονιού και είναι ανοιχτό μέχρι τις 2 μετά τα μεσάνυχτα – ένα τέλειο μέρος για να πάτε για ουίσκι αργά το βράδυ. Ενα άλλο σημείο συνάντησης και κόμβος για τους Αθηναίους είναι το Κολωνάκι, το Τσέλσι της Αθήνας, και η πιο κομψή εμπορική περιοχή της πόλης. Το Da Capo σφύζει πάντα από πελάτες που πίνουν καφέ, αλλά σίγουρα αξίζει να περιμένετε μέχρι να αδειάσει ένα τραπέζι μόνο και μόνο για να νιώσετε ότι βρίσκεστε απόλυτα στον πυρήνα της ζωής της ελληνικής πόλης».
Η Χίσλοπ σε άλλο σημείο του ταξιδιωτικού της οδηγού και έχοντας μπει για τα καλά στους ρυθμούς της Αθήνας, υμνεί το θρυλικό Ζοnars, που έχει μετονομαστεί πια σε Athenee. Άνοιξε το 1939 και πίσω από τα γυαλιστερά τζάμια του, ηθοποιοί, πολιτικοί και κυρίες με φρεσκοχτενισμένα μαλλιά εξυπηρετούνται από άψογα ντυμένους σερβιτόρους. Πάντα νιώθω ότι είναι μια απόλαυση να πηγαίνω εκεί».
Στη συνέχεια καταπιάνεται με τις πολιτιστικές εξορμήσεις: «Αν και είναι αυτονόητο πως κάθε επίσκεψη πρέπει να περιλαμβάνει τον Παρθενώνα και το εξαιρετικό Μουσείο της Ακρόπολης, τα τελευταία χρόνια έχω επικεντρωθεί στην πιο σύγχρονη εποχή και έχω ανακαλύψει πολλά εμπνευσμένα και απόλυτα συναρπαστικά μέρη που αποτελούν μέρος του σκοτεινού παρελθόντος της Ελλάδας. Κοντά στο κέντρο της Αθήνας βρίσκεται το εξαιρετικό Μουσείο Πολιτικής Εξορίας Μακρονήσου, το οποίο όχι μόνο αφηγείται πώς αριστεροί και κομμουνιστές φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν σε διάφορες περιόδους μεταξύ των δεκαετιών 1940 και 1970, αλλά εστιάζει επίσης στο πώς πολλοί επέζησαν μέσω της τέχνης τους».