Δύο ταφές, μία προς χάριν των δισεκατομμυρίων τηλεθεατών ανά τον πλανήτη και μία για τον πολύ κλειστό κύκλο των συντετριμμένων συγγενών της βασίλισσας Ελισάβετ περιελάμβανε η κηδεία του αιώνα.
Η πορεία της Ελισάβετ προς την τελευταία κατοικία της μετατράπηκε σε παγκόσμιο τηλεοπτικό σόου, στο οποίο κυριαρχούσε η ανδροκρατούμενη βασιλική οικογένεια, ενώ οι γυναίκες των αδελφών, πριγκίπων που αποτελούν το μέλλον της μοναρχίας, ίδρωναν μπαινοβγαίνοντας στην ουρά πίσω από το φέρετρο.
Διαβάστε επίσης: Η εμφάνιση των Μαρκλ – Μίντλεντον στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ: Στη δεύτερη σειρά η Μέγκαν και ο Χάρι
Στην πομπή των επισήμων, που ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Δευτέρας από το Γουέστμινστερ Χολ, πίσω από το φέρετρο της Ελισάβετ περπάτησαν ο βασιλιάς Κάρολος, η πριγκίπισσα Αννα -η μοναδική γυναίκα-, ο πρίγκιπας Εντουαρντ με τον πρίγκιπα Αντριου και πιο πίσω ο πρίγκιπας Ουίλιαμ με τον πρίγκιπα Χάρι. Η πομπή κατέληξε στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, όπου έγινε η κρατική κηδεία παρουσία 2.000 μελών της βασιλικής οικογένειας, εκπροσώπων βασιλικών οικογενειών από όλο τον πλανήτη, καθώς και κορυφαίων πολιτικών ηγετών.
Διαβάστε επίσης: Το εξώγαμο του βασιλιά Καρόλου «ξαναχτυπά»
Οι γυναίκες του διαδόχου του θρόνου Ουίλιαμ και της «κινητής βόμβας» για τη μοναρχία αδερφού του, πρίγκιπα Χάρι, είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν πίσω από το φέρετρο της βασίλισσας μόνο για λίγα μέτρα, μετά την ολοκλήρωση της κηδείας. Ενώ το φέρετρο μεταφερόταν έξω από το αβαείο, έσπευσαν να στοιχιστούν πίσω του η Κέιτ με τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της με τον Ουίλιαμ, πρίγκιπα Τζορζ και πριγκίπισσα Σάρλοτ, καθώς και η Μέγκαν Μαρκλ.
Οι δύο σύζυγοι ακολούθησαν το dress code της κηδείας, φορώντας κατάμαυρα φορέματα, με μαύρα καπέλα, ενώ με τα κοσμήματα που επέλεξαν απέτισαν φόρο τιμής στην Ελισάβετ. Η Μέγκαν φόρεσε σμαραγδένια σκουλαρίκια που της είχε χαρίσει η Ελισάβετ, ενώ η Κέιτ φόρεσε ένα διαμαντένιο κολιέ που παρέπεμπε στη βασίλισσα.
Διαβάστε επίσης: Η πριγκίπισσα Σοφία ήταν η αγαπημένη νύφη της βασίλισσας Ελισάβετ
Αμέσως μόλις το φέρετρο βγήκε από την πύλη του αβαείου, η Κέιτ με τα παιδιά, η Μέγκαν αλλά και η Καμίλα έσπευσαν να βγουν από τη συνοδεία. Στην πομπή με τα πόδια που ακολούθησε μέχρι την Αψίδα του Ουέλινγκτον τη βασίλισσα συνόδεψαν οι άνδρες της βασιλικής οικογένειας, μαζί με την κόρη της, πριγκίπισσα Αννα.
Το φέρετρο μεταφέρθηκε με νεκροφόρα από την Αψίδα του Ουέλινγκτον μέχρι το κάστρο του Ουίνδσορ, όπου στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου έγινε νεκρώσιμη ακολουθία παρουσία 800 υψηλών προσκεκλημένων. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την εικονική ταφή της Ελισάβετ, καθώς, όπως είχε γίνει γνωστό, «για τηλεοπτικούς λόγους» το φέρετρο βυθίστηκε σε μια βασιλική κρύπτη, μέσα στον ναό. Αρκετές ώρες αργότερα, το βράδυ της Δευτέρας, ακολούθησε ιδιωτική τελετή στο παρεκκλήσι, παρουσία μόνο των στενών συγγενών της βασίλισσας. Το φέρετρο θάφτηκε αυτή τη φορά οριστικά στον τάφο του πατέρα της βασίλισσας, βασιλιά Γεωργίου, όπου είναι θαμμένες η μητέρα της Ελισάβετ και η αδελφή της, Μάργκαρετ. Πριν σφραγιστεί ο τάφος, θάφτηκε δίπλα στη βασίλισσα η σορός του συζύγου της, πρίγκιπα Φιλίππου.
Διαβάστε επίσης: Αξιοπερίεργα και ευτράπελα μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ
Οι γαλαζοαίματοι και αρχηγοί κρατών που ήταν «πρώτο τραπέζι» στο Αβαείο του Ουέστμινστερ
Προνομιακή θέση, μια ανάσα από το φέρετρο, στο Αβαείο του Ουέστμινστερ είχαν οι γαλαζοαίματοι που παρακολούθησαν από κοντά την κηδεία της Ελισάβετ. Από την άλλη, οι «κοινοί θνητοί» στον υπόλοιπο πλανήτη έτρεχαν όπου βρουν για να παρακολουθήσουν το τηλεοπτικό σόου, με τη φτωχολογιά να βολεύεται ακόμα και σε καταστήματα πώλησης παμπάλαιων τηλεοράσεων.
Περίοπτη θέση στο αβαείο έλαβαν οι εκπρόσωποι κορυφαίων βασιλικών οικογενειών. Ανάμεσά τους ξεχώρισαν ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ναρουχίτο με τη σύζυγό του Μασάκο, οι οποίοι κάθισαν δίπλα από τον σουλτάνο της Μαλαισίας Αμπντουλάχ του Παχάνγκ και τη σύζυγό του Τουνκού.
Θέσεις κοντά τους πήραν ο βασιλιάς Αμπντάλα και η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, καθώς και ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας με τη βασίλισσα Λετίθια. Στο αβαείο βρέθηκε, επίσης, ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος με την Ελληνίδα πρώην βασίλισσα Σοφία, καθώς και ο τέως πρίγκιπας διάδοχος της Ελλάδος Παύλος με τη σύζυγό του Μαρί Σαντάλ.
Μεταξύ άλλων γαλαζοαίματων, την κηδεία της Ελισάβετ παρακολούθησαν από κοντά ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό με τη σύζυγό του πριγκίπισσα Σαρλίν, η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα και ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος Αλέξανδρος με τη βασίλισσα Μάξιμα. Ο βασιλιάς Καρλ Γκούσταφ της Σουηδίας πήγε με τη σύζυγό του βασίλισσα Σίλβια, ενώ ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου συνοδεύτηκε από τη βασίλισσα Ματθίλδη. Ο γηραιός βασιλιάς Χάραλντ της Νορβηγίας, δε, χρησιμοποίησε πατερίτσες για να περπατήσει μέχρι τη θέση του, μαζί με τη βασίλισσα Σόνια.
Την ίδια ώρα ο απλός κόσμος σε ολόκληρο τον πλανήτη παρακολουθούσε ζωντανά την κηδεία μέσα από τις τηλεοράσεις, απʼ όπου έβρισκε. Σε πλήρη αντίθεση με τη λάμψη των γαλαζοαίματων στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, φτωχός κόσμος στο Καράτσι του Πακιστάν είδε την κηδεία μέσα από τηλεοράσεις παμπάλαιας τεχνολογίας σε κατάστημα.
Στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής κάτω από την επίπεδης οθόνης τηλεόραση ενώθηκαν η κυρία του σπιτιού Γκέιλ Λέιμπναν με την καθαρίστριά της Λιζ Θάγκε, σε μια φωτογραφία που θα αποτελεί την επιτομή των ρατσιστικών στερεοτύπων, καθώς η αφεντικίνα είναι λευκή, ενώ η υπηρέτρια μαύρη.
Στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας ο κόσμος συνέρρευσε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ανδρέα, όπου μια γιγαντοοθόνη, κρεμασμένη από την οροφή, μετέδιδε ζωντανά την κηδεία της Ελισάβετ. Γιγαντοοθόνη στήθηκε και στο Γιβραλτάρ, όχι όμως σε εκκλησία, αλλά σε κεντρική πλατεία, με τον κόσμο να παρακολουθεί ευλαβικά.
Στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, από την άλλη, ο κόσμος προτίμησε να δει την πορεία της Ελισάβετ προς την τελευταία της κατοικία σε μπαρ και καφετέριες, με τη συνοδεία μπίρας, σάντουιτς και καφέ.
Τελευταία υπόκλιση και… μποτιλιάρισμα
Η Κριστίνα Χίρεϊ, που είναι μέλος της βασιλικής πολεμικής αεροπορίας, ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που υπέβαλε τα σέβη του στο φέρετρο της Ελισάβετ νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Αμέσως μετά έκλεισαν οι πόρτες για να αρχίσουν οι προετοιμασίες για την κηδεία της βασίλισσας. «Αξιζε τον κόπο» δήλωσε για την πολύωρη αναμονή η Χίρεϊ, προσθέτοντας ότι η βασίλισσα Ελισάβετ «είναι αναντικατάστατη».
Με μικρή καθυστέρηση έφτασε στο Αβαείο του Ουέστμινστερ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς η θωρακισμένη λιμουζίνα του, γνωστή ως «το τέρας», κόλλησε στους δρόμους του Λονδίνου. Μπορεί να μην κυκλοφορούσε ούτε ένα αυτοκίνητο, υπήρχαν όμως χιλιάδες υπήκοοι της Ελισάβετ, που σε μια στροφή είχαν μπλοκάρει τον δρόμο, ξεφεύγοντας από τα όρια του πεζοδρομίου, όπου έπρεπε να στέκονται.
Για να τιμήσει τη βασίλισσα Ελισάβετ η Google άλλαξε το logo της στο Ηνωμένο Βασίλειο την ημέρα της κηδείας. Το όνομα της εταιρίας στην ιστοσελίδα της ήταν γραμμένο με κατάμαυρα γράμματα, ενώ κάτω από το λεγόμενο «ψαχτήρι» υπήρχε μια μαύρη κορδέλα, σε ένδειξη πένθους. Από τις 8 Σεπτεμβρίου, όταν ανακοινώθηκε ο θάνατος της Ελισάβετ, μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής το logo είχε γκρι χρώμα.
Για πρώτη φορά έπειτα από 57 χρόνια χρησιμοποιήθηκε ο κρατικός κιλλίβαντας πάνω στον οποίο μεταφέρθηκε το φέρετρο της Ελισάβετ κατά την πομπή μέχρι τον τελευταίο τόπο κατοικίας της. Η τελευταία φορά ήταν στην κρατική κηδεία του Ουίνστον Τσόρτσιλ, το 1965. Μέλη του βασιλικού ναυτικού εθεάθησαν να προετοιμάζουν τον κιλλίβαντα ήδη από το βράδυ της Κυριακής, μπροστά από το βρετανικό Κοινοβούλιο.
«Κέρδισαν το δικαίωμα να ξεκουραστούν» σχολίασαν οι χρήστες των social media μετά τη δημοσίευση φωτογραφίας που απαθανάτιζε τους βασιλικούς φρουρούς του φέρετρου της Ελισάβετ Ουέστμινστερ Χολ κατάκοπους μετά την ολοκλήρωση του έργου τους. Φύλασσαν το φέρετρο 24 ώρες το 24ωρο, σε τέσσερις βάρδιες των έξι ωρών, κατά τις οποίες η φρουρά που στεκόταν όρθια άλλαζε κάθε 20 λεπτά.