Τα πρωινά «βαράει» τατουάζ στο Open Mind Tattoo Club, στην Καλλιθέα, ενώ τα βράδια κάνει πρόβες στο θέατρο Πόλη, όπου θ’ ανέβει σύντομα η παράσταση «Βόυτσεκ».
Από τον ΗΛΙΑ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ
Κάπως έτσι η καθημερινότητα του Ορφέα Παπαδόπουλου συνδυάζει δύο καλλιτεχνικές πλευρές του εαυτού του. Την αγάπη του για την υποκριτική, ένα πεδίο όπου έχει κάνει αισθητή την παρουσία του με σημαντικές επιτυχίες εδώ και χρόνια, και τον έρωτά του για το τατουάζ, ο οποίος εμφανίστηκε αρχικά ως καρδιοχτύπι την περίοδο της εφηβείας του, για να εκφραστεί τελικά σε όλο του το μεγαλείο την περασμένη άνοιξη, με φόντο την ειδυλλιακή Σαντορίνη.
«Η ενασχόληση με το τατουάζ ήρθε για μένα σαν φυσική συνέχεια της ζωγραφικής, με την οποία ασχολούμαι από παιδί. Ενιωσα από την πρώτη στιγμή ότι βρέθηκα σε ένα οικείο περιβάλλον» λέει στην «Espresso» ο δημοφιλής ηθοποιός, πλέον και tattoo artist. «Ημουν περίπου 17 χρονών όταν πήγα για πρώτη φορά σε έναν tattoo artist ζητώντας του να μου μάθει να “βαράω”, μην έχοντας ιδέα τότε ότι πέρα από την καλλιτεχνική κλίση που χρειάζεται έτσι κι αλλιώς να έχεις, υπάρχει και μια ολόκληρη τεχνογνωσία που απαιτείται για να γίνεις tattoo artist.
Όπως ήταν αναμενόμενο, έφαγα… πόρτα» παραδέχεται. Ομως, δεν το έβαλε κάτω. Αλλωστε, ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης με τον οποίο ήρθε σε επαφή τού έδωσε τότε κάποια σχεδιαστικά tips, τα οποία ο Ορφέας άρχισε να τα δουλεύει, εφαρμόζοντάς τα στο χαρτί. Συνέχισε, μάλιστα, να εξασκείται και μετά, όταν άρχισε πια να βαδίζει στο μονοπάτι της υποκριτικής, μπαίνοντας σε μια διαφορετική καλλιτεχνική σφαίρα.
«Δεν σταμάτησα ποτέ να ζωγραφίζω, ανεξάρτητα με το ότι ήθελα κάποια στιγμή ν’ ασχοληθώ και με το τατουάζ. Επειδή ο χρόνος περνάει και είναι πολύ σημαντικό να υλοποιούμε τους στόχους και τα όνειρά μας, αποφάσισα λοιπόν να πειραματιστώ εκ νέου. Ετσι, μέσα από την επαφή μου με μια οικογενειακή φίλη, η οποία είναι tattoo artist, έμαθα αρκετά πράγματα. Της χρωστάω πολλά» αναφέρει ο ηθοποιός, ο οποίος θέλησε στη συνέχεια ν’ ανοίξει τα φτερά του στη… χώρα των θαυμαστών τατουάζ, με πρώτο σταθμό του τη Σαντορίνη.
«Ήρθα σε επαφή με το Open Mind Tattoo Club, στην Καλλιθέα, θέλοντας όμως να δραστηριοποιηθώ αρχικά στο στούντιο της Σαντορίνης. Αλλωστε, τι καλύτερο από το να βρίσκεσαι σε ένα τέτοιο μέρος και να εξασκείς μια τέχνη που αγαπάς τόσο πολύ, το τατουάζ; Το έκανα, βέβαια, παράλληλα με την καλοκαιρινή περιοδεία μου στο θέατρο με την παράσταση “Κατά φαντασίαν ασθενής”. Πήγα στο νησί από το Πάσχα και έμεινα μέχρι το τέλος της σεζόν.
Εκεί έμαθα πολλά από τους καλλιτέχνες του στούντιο και απέκτησα εμπειρία κάνοντας τατουάζ σε ανθρώπους που έρχονταν στη Σαντορίνη απ’ όλον τον κόσμο» λέει στην «Espresso» ο Ορφέας Παπαδόπουλος, συμπληρώνοντας ότι είναι πολύς ο κόσμος που επιλέγει να κάνει tattoo στις διακοπές του, ειδικά όσοι πηγαίνουν σε έναν ξένο τόπο. «Το κάνουν για να έχουν ενθύμιο από τα μέρη που επισκέπτονται, σαν σουβενίρ. Οπότε αν ήδη έχεις την τρέλα του tattoo, είναι από τα πρώτα πράγματα που θες να κάνεις. Για να καταλάβεις, έκλειναν ραντεβού για τατουάζ πολύ καιρό πριν φτάσουν στο νησί» εξηγεί.
Δεν έλειψαν, ωστόσο, και οι Ελληνες που τον αναγνώρισαν, μπήκαν στο στούντιο να του εκφράσουν τον θαυμασμό τους και έφυγαν με τατουάζ. Κάποιοι είχαν ενημερωθεί για την παρουσία του εκεί μέσα από τις αναρτήσεις του στο Instagram(orfeaspapadopoulos_official), όπου διατηρεί μάλιστα και account με τα σχέδια των τατουάζ του (orfeas_artworks). Αλλοι τον εντόπισαν τυχαία και τον εμπιστεύτηκαν να τους «βαρέσει» tattoo. «Η ενασχόλησή μου με το tattoo στη Σαντορίνη ήταν τεράστια εμπειρία για μένα. Το δέρμα είναι ο καλύτερος καμβάς που υπάρχει, αλλά μιλάμε και για μεγάλη ευθύνη, γιατί το λάθος στον καμβά ή το χαρτί διορθώνεται. Στο δέρμα, όμως, αυτό είναι μια πιο δύσκολη διαδικασία. Κι επειδή στο τατουάζ δουλεύεις με το χέρι, η εμπειρία είναι αυτή που θα σε μάθει να διορθώσεις τα λάθη σου και να φτάσεις κοντά στην τελειότητα…» τονίζει.
Πλέον ο Ορφέας Παπαδόπουλος βρίσκεται σταθερά στο Open Mind της Καλλιθέας και δέχεται καθημερινά κόσμο που θέλει να κάνει tattoo. Ανάμεσά τους και γνωστοί ηθοποιοί όπως η Σοφία Παυλίδου, φίλοι και συγγενείς του όπως η μητέρα του, που «υπέκυψε» πρόσφατα στη γοητεία αυτής της ξεχωριστής τέχνης, αλλά και ο αδελφός του, που αναμένεται να τον επισκεφθεί σύντομα. Οσο για τον ίδιο, «έχω κι εγώ τατουάζ, όχι πολλά, είναι όμως σε σημεία που δεν φαίνονται» μας λέει. Οι ηλικίες των πελατών του καλύπτουν μεγάλη γκάμα. «Ερχονται για τατουάζ από 18 χρονών, μόλις ενηλικιώνονται δηλαδή, διότι πιο πριν χρειάζονται τη συγκατάθεση κηδεμόνα, και φτάνουν μέχρι και τα 70, ίσως και παραπάνω. Εγώ δηλαδή “βάρεσα” tattoo σε μια 70χρονη γυναίκα στη Σαντορίνη. Το ποσοστό στα φύλα είναι μοιρασμένο κατά το ήμισυ, αλλά γυναίκες και άντρες διαφέρουν στα σχέδια. Ο άντρας θα κάνει πιο μεγάλα και άγρια σχέδια, ενώ η γυναίκα πιο μικρά και λεπτεπίλεπτα. Αρχή δική μου και του Open Mind είναι να καθοδηγούμε τον καθένα σε πράγματα που του ταιριάζουν. Το σχέδιο, δηλαδή, να αναδεικνύει πρώτα τον άνθρωπο και μετά να αναδεικνύεται το ίδιο. Ακόμη και με σχέδιο, δηλαδή, να έρθει ο άλλος στο studio θα τον καθοδηγήσω σε μια συνεργασία μεταξύ μας, ώστε να δημιουργηθεί κάτι που θα είναι προσωπικό, δικό του… Για μένα το τατουάζ είναι ένας πολύ σημαντικός συνδυασμός ανατομίας και αισθητικής. Οσο για το μυστικό, μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε αρκεί να σεβόμαστε τη φύση μας» σημειώνει.
Πώς καταφέρνει άραγε ο Ορφέας Παπαδόπουλος να συνδυάζει αρμονικά το tattoo art με την υποκριτική; «Εκφράζω δύο διαφορετικές μου πλευρές, οι οποίες ήταν ανάγκη να εκφραστούν και όσο περνούσαν τα χρόνια το ένιωθα όλο και περισσότερο. Σε αυτή τη φάση με το θέατρο και τις πρόβες μπορώ να τα συνδυάζω μια χαρά. Αυτό είναι και το ζητούμενό μου. Το ότι συνδυάζω δύο καλλιτεχνικές μου πλευρές σε καθημερινό επίπεδο για μένα είναι ευλογία. Για άλλον θα μπορούσε να είναι κουραστικό και χαοτικό, για μένα όμως -παρά τις κάποιες χρονικές δυσκολίες που υπάρχουν ή προκύπτουν- η θέλησή μου να συμβεί και η χαρά μου που συμβαίνει είναι μεγαλύτερη από την όποια δυσκολία» λέει.
Εξίσου μεγάλη χαρά έχει ο ηθοποιός και για την παράσταση «Βόυτσεκ», που θα κάνει πρεμιέρα στις 11 Νοεμβρίου στο θέατρο Πόλη, από Τετάρτη μέχρι Κυριακή. «Είμαστε σε μια πολύ δημιουργική διαδικασία αυτό το διάστημα που γίνονται οι πρόβες. Μια φοβερή ομάδα: Ιωάννης Παπαζήσης, Βασιλική Τρουφάκου, Αργύρης Αγγέλου, Ιάσων Παπαματθαίου, Ηρώ και εγώ, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Σταύρου Τσακίρη, που μας εμπνέει όλους. Είναι ένα πολύ δυνατό έργο του Μπίχνερ, που αποτελεί σταθμό στην παγκόσμια δραματουργία, άλλαξε το θέατρο και τον τρόπο που γράφονται τα έργα. Είναι πραγματικά χαρά και τιμή που παίρνω μέρος, γιατί με έχει βάλει όσον αφορά την υποκριτική σε άλλα καλλιτεχνικά μονοπάτια, σε σχέση με έργα που έκανα παλιότερα. Κι αυτό ήταν και το ζητούμενο για μένα και την εξέλιξή μου ως ηθοποιός αλλά και ως προς το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα» καταλήγει.