Ο γνωστός συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής Ανδρέας Λάμπρου έχει συνεργαστεί με όλα τα σπουδαία ονόματα της καλλιτεχνικής σκηνής, όπως με τους Μάνο Ελευθερίου, Γιώργο Νταλάρα, Ελένη Βιτάλη, Μανώλη Μητσιά, Αλκηστη Πρωτοψάλτη και πολλούς ακόμη, ενώ έχει μελοποιήσει ποιητές, όπως τον Οδυσσέα Ελύτη και την Κική Δημουλά.
Από τον Βαγγέλη Καράλη
Σε μια σπάνια εξομολόγηση καρδιάς στην «Espresso», πρώτη φορά αποκαλύπτει ότι στα τριάντα του χρόνια κατάλαβε ότι είναι υιοθετημένος από τους θείους του, καθώς ο βιολογικός του πατέρας είναι αδελφός με τον πατέρα που τον μεγάλωσε με αυταπάρνηση ψυχής. «Γεννήθηκε για να δοθεί», όπως μας λέει χαρακτηριστικά, διότι οι θετοί του γονείς δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά. Ο Ανδρέας Λάμπρου, σε μια εκ βαθέων συγκινητική συνέντευξη, δίνει τα δικά του μηνύματα υπέρ της υιοθεσίας στη χώρα μας.
Στην αρχή της καριέρας σου αντιμετώπισες δυσκολίες; Σε επηρέασαν και πώς τις ξεπέρασες;
Στη δισκογραφία άρχισα το 2003, όμως η προσπάθεια και το τρέξιμο είχαν αρχίσει από το 1993! Θυμάμαι μία φορά είχα πάει ένα ντέμο μου σε έναν παραγωγό σε δισκογραφική εταιρία και ενώ μου είπε πως θα ακούσει με προσοχή τα τραγούδια και πως χάρηκε πολύ που του πήγα υλικό, γυρίζοντας από ένα άλλο γραφείο της ίδιας εταιρίας για να φύγω, είδα πεταμένο το ντέμο μου στα σκουπίδια! Το πιο φοβερό ήταν όταν άκουσα τραγούδι μου από πολύ γνωστή τραγουδίστρια, αλλά με την υπογραφή άλλου τραγουδοποιού! Είχε αλλάξει, φυσικά, κάποια πραγματάκια, αλλά η βασική μελωδία της μουσικής και η βασική ιδέα του στίχου δεν είχαν αλλάξει!
Επαθα καρκίνο, κατάθλιψη και κρίσεις πανικού, αλλά κατάφερα με τη στήριξη της οικογένειάς μου και καλών φίλων να τα ξεπεράσω! Ο,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό! Παρ’ όλες όμως τις δυσκολίες και κοιτάζοντας πίσω, δεν μπορώ να μη λέω δόξα τω Θεώ και να μην είμαι ευγνώμων, γιατί, ενώ άρχισα τη δισκογραφία σε μία εποχή που η δισκογραφία είχε ήδη τελειώσει, έχω γράψει μέχρι σήμερα πάνω από 650 κυκλοφορημένα τραγούδια, που τα περισσότερα από αυτά τα έχουν τραγουδήσει οι σημαντικότεροι και σπουδαιότεροι τραγουδιστές, αλλά κατάφερα να κάνω και διαχρονικές επιτυχίες, που άντεξαν στον χρόνο και κάποιες από αυτές βγήκαν και εκτός συνόρων!
Εχεις συνεργαστεί με όλα τα κορυφαία ονόματα της ελληνικής μουσικής. Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένα: Μάνος Ελευθερίου, Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Βιτάλη, Μανώλης Μητσιάς, Αλκηστις Πρωτοψάλτη και με πολλούς ακόμη. Ποιες συνεργασίες σου ξεχωρίζεις;
Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο που έχω συνεργαστεί με όλους αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους και καλλιτέχνες! Δεν θέλω να ξεχωρίσω κάποιες συνεργασίες, γιατί μετά θα αδικήσω κάποιες άλλες! Ολες μου οι συνεργασίες κάτι μου έδωσαν, κάτι μου πήραν και γενικότερα με προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα! Μία γενική διαπίστωση που έχω με όλους αυτούς τους μεγάλους καλλιτέχνες είναι ότι ήτανε και μεγάλοι ως άνθρωποι, γενναιόδωροι, θετικοί και απλοί! Μια και ανέφερες όμως το όνομα του μεγάλου μας ποιητή Μάνου Ελευθερίου, δεν μπορώ να μην πω πως ήταν από τους ανθρώπους που με πίστεψαν πραγματικά πάρα πολύ και με τους στίχους που μου εμπιστεύτηκε και τα τραγούδια που γεννήθηκαν εν συνεχεία, αλλά και μέσα από τις συνεντεύξεις του, αναφέροντας για μένα και τον Γιώργο Σαμπάνη, συγκεκριμένα, πως μας θεωρεί τους καλύτερους συνθέτες της γενιάς μας! Νομίζω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράσημο για έναν συνθέτη από το να ακούει κάτι τέτοιο και, πόσο περισσότερο, όταν αυτός που το λέει είναι ο Μάνος Ελευθερίου!
Επίσης, σταθμός στην καριέρα σου είναι ότι έχεις μελοποιήσει ποιητές, όπως Οδυσσέα Ελύτη και Κική Δημουλά. Μίλησέ μας για αυτήν σου τη δουλειά.
Πάντα με ανατρίχιαζε το ποίημα του νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη «Ο χαμαιλέων» και την ίδια ανατριχίλα γι’ αυτό το ποίημα είχε και ο πολύ καλός τραγουδιστής Μιχάλης Δημητριάδης, του οποίου αυτήν την περίοδο έγραφα τη μουσική για το προσωπικό του album, με τίτλο «Σημαιοστολισμός». Αμέσως ήρθα σε επαφή με τη γυναίκα του Οδυσσέα Ελύτη, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, η οποία, ενώ δεν δίνει εύκολα άδεια, άκουσε το τραγούδι, τη συγκίνησε και μας έδωσε την άδεια για την κυκλοφορία! Την αγαπημένη ποιήτρια Κική Δημουλά τη γνώρισα μέσω του σπουδαίου εικαστικού Ντίνου Πετράτου, ο οποίος μας έφερε σε επαφή! Το ποίημά της «Πέρασα», το οποίο μελοποίησα και απαγγέλλει η ίδια, πάντα με συγκινούσε και ένιωθα ακούγοντάς το ότι είναι σαν να περνάει η ζωή μου μπροστά από τα μάτια μου σε τρία λεπτά! Η γραφή της, η φωνή της, η ηρεμία της, η αμεσότητά της, η απλότητά της, η ποιητικότητά της, η ουσία της θα μείνουνε ανεξίτηλα στον χρόνο! Κάναμε πολλές κουβέντες, μου είπε πολλά πράγματα και νιώθω, πραγματικά, πολύ τυχερός που τη γνώρισα!
Θα ήθελα να αλλάξουμε κλίμα και για κάτι που πρώτη φορά ένιωσες την ανάγκη να εξομολογηθείς δημόσια, ότι έμαθες στα 30 σου χρόνια ότι είσαι υιοθετημένος. Πώς το έμαθες και ποια είναι η ιστορία γύρω από αυτό;
Ξεκινάω από το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο, το να πάρει αγάπη! Αυτό θα τον διαμορφώσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο για όλα όσα θα συμβούν στη ζωή του, είτε τον μεγαλώσουν οι βιολογικοί του γονείς είτε τον μεγαλώσουν οι θετοί! Και εγώ από τους θετούς μου γονείς πήρα όλη την αγάπη του κόσμου και θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο! Γεννήθηκα για να δοθώ, γιατί οι θετοί μου γονείς δεν μπορούσαν να κάνουνε παιδιά! Ο θείος μου και η θεία μου ήταν οι βιολογικοί μου γονείς! Το ότι είμαι υιοθετημένος το ξέρανε όλοι, εκτός από εμένα! The «Truman Show»! Το έμαθα όταν ήμουν 30 χρόνων και έως τότε δεν μου το είχε πει κανένας, απλά είχα ψυχανεμιστεί κάποια πράγματα και μου το είπε η γυναίκα μου, η Φλώρα, όταν εγώ τη ρώτησα μία μέρα γι’ αυτό που αισθανόμουν ότι συνέβαινε! Υπήρχανε πολλά μικρά και μεμονωμένα γεγονότα που συμπλήρωναν το «παζλ», όπως το μεγάλο ενδιαφέρον του θείου μου, που ήταν ο βιολογικός μου γονιός και αδερφός του θετού μου πατέρα, για το να διαβάζω και να είμαι καλός μαθητής! Θυμάμαι μια φορά βρισκόμουν στο σπίτι των βιολογικών μου γονιών και η θεία μου, δηλαδή η βιολογική μου μάνα, με αγκάλιασε λίγο πιο σφιχτά, βρισκόμασταν στη μία άκρη του διαδρόμου και στη άλλη άκρη στεκότανε ο βιολογικός μου πατέρας, ο οποίος της είπε: «Ξανθή, φτάνει τόσο!» Επίσης, στο δημοτικό θυμάμαι κάποια μέρα είχα μαλώσει με ένα παιδάκι και είπε στα άλλα παιδάκια: «Μην τον παίζεται αυτόν, είναι υιοθετημένος». Μόλις γύρισα στο σπίτι, το είπα στη μητέρα μου και αυτή μου είπε: «Ολα τα παιδάκια όταν μαλώνουν, δυστυχώς, τα λένε αυτά». Την άλλη μέρα, όταν πήγα σχολείο, όλα τα παιδιά ήθελαν για κάποιο ανεξήγητο λόγο να παίξουνε μαζί μου! Είχε δράσει -φυσικά, κρυφά από μένα- η μάνα μου, παίρνοντας τηλέφωνο όλες τις μανάδες! Μου πήρε 10 χρόνια σχεδόν από τότε που το έμαθα να τους πω ότι αυτό που γνωρίζετε όλοι σας, τώρα πια το έμαθα κι εγώ, γιατί φοβόμουν μην τους φέρω σε δύσκολη θέση. Από την άλλη, όμως, ήξερα πως έπρεπε να αποκατασταθεί η αλήθεια, γι’ αυτό και όταν τους είπα ότι το ξέρω, ήταν σαν να μου έφυγε ένα βάρος! Σαν να εξομολογήθηκα! Και το σημαντικότερο ήτανε ότι προλάβανε όλοι να ακούσουνε ότι νιώθω τη θυσία που κάνανε, ο καθένας από την πλευρά του, και ότι τώρα πια τους αγαπάω διπλά!
Ως υιοθετημένο παιδί που έχεις λάβει πολύ μεγάλη αγάπη, ποιο μήνυμα θέλεις να περάσεις για την υιοθεσία στη χώρα μας;
Είναι πολύ σημαντικό να γίνει πολύ πιο απλή και γρήγορη η διαδικασία της υιοθεσίας! Για όλους τους συνδυασμούς ζευγαριών! Η αγάπη είναι πάντα και από παντού η ίδια! Υπάρχουνε πολλά παιδιά εκεί έξω μόνα τους που περιμένουνε και διψάνε για λίγη αγάπη, για μια αγκαλιά, για ένα ζεστό φαΐ! Ας βάλουμε, επιτέλους, ένα τέλος σε αυτό και ας γίνει μία νέα αρχή για μία καλύτερη ζωή!
Μίλησέ μας για την τελευταία σου δουλειά, «Τραγουδοπαραμυθόκοσμος».
Ο «Τραγουδοπαραμυθόκοσμος» είναι ένα διπλό παιδικό album με 16 νέα τραγούδια και 16 νέα παραμύθια, με τη συμμετοχή 32 κορυφαίων τραγουδιστών και ηθοποιών, που έχει εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό χαρακτήρα! Τη διεύθυνση παραγωγής έκανα εγώ, ο Δημήτρης Χωριανόπουλος και ο Σταύρος Σταύρου, ενώ την επιμέλεια παραγωγής η Σαλίνα Γαβαλά. Το CD κυκλοφορεί από την Cobalt Music.
Κλείνοντας τι ετοιμάζεις επαγγελματικά;
Εκτός από τα τραγούδια που έχω γράψει για τη Λένα Αλκαίου, την Μπέσσυ Αργυράκη, τη Νάντια Καραγιάννη, τη Μαρία Σουλτάτου κ.ά. καθώς και το τραγούδι «Νιώσε τη χαρά», που έχω γράψει με τους Walkman the Band και τη Μαριλένα Ιωαννίδου και συμμετέχουν οχτώ πολύ αγαπημένοι άνθρωποι, που θα κυκλοφορήσουν άμεσα, υπάρχουν και σπουδαίοι στιχουργοί και φίλοι, όπως ο Αρης Δαβαράκης, ο Γιώργος Παυριανός, ο Σταύρος Σταύρου, η Εύη Δρούτσα, η Σάννυ Μπαλτζή, η Σόφη Παππά κ.ά., με τους οποίους έχουμε κάνει πρόσφατα τραγούδια και ετοιμάζουμε και νέα πράγματα. Επίσης, μία δισκογραφική δουλειά που θα ξεκινήσει άμεσα η παραγωγή της είναι αυτή με τα ανέκδοτα τραγούδια του αγαπημένου μας στιχουργού και ποιητή Μάνου Ελευθερίου, καθώς και μία rock opera και ένα μιούζικαλ, έργα τα οποία όμως θέλουν τον χρόνο τους, τον χώρο τους και τις ανάλογες συνθήκες και ανθρώπους για να «ανθίσουν» και να έχουνε λόγο ύπαρξης.