Σε απόρθητο φρούριο που δεν θα πολιορκείται από τα δολάρια των λόμπι φαίνεται πως θέλει να μετατρέψει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ρομπέρτα Μέτσολα. Στον απόηχο των αποκαλύψεων για τη δράση της Εύας Καϊλή και της ομάδας Παντσέρι η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ετοιμάζεται να καταθέσει δρακόντια μέτρα ώστε να αποφευχθεί ένα αντίστοιχο σκάνδαλο στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του «Politico», η Μέτσολα θα παρουσιάσει συνολικά 14 προτάσεις. Εκτός από την προσωρινή απαγόρευση του lobbying, οι προτάσεις θα υποχρεώσουν επίσης όποιον εισέλθει στο Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο να δηλώσει ποιον συναντά, θα απαγορεύσει τις ανεπίσημες ομάδες φιλίας των ευρωβουλευτών με χώρες εκτός Ε.Ε. και θα απαιτήσει από τους ευρωβουλευτές να παρέχουν στοιχεία για τις πηγές εισοδήματός τους.
Και ενώ στην Ευρωβουλή λαμβάνουν μέτρα, οι βελγικές Αρχές έχουν αρχίσει να ξεσκονίζουν τη δράση της όμορφης Εύας και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Η άλλοτε λαμπερή ευρωβουλευτής φαίνεται πως δεν είχε «ταβάνι» στα όνειρά της για μια πλουσιοπάροχη και άνετη ζωή, αγγίζοντας ακόμα και τον λαμπερό χώρο του Hollywood και τον πρωταγωνιστή των αμερικανικών ταινιών Αστον Κούτσερ.
Συγκεκριμένα, στο μικροσκόπιο των βελγικών Αρχών βρίσκεται η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022 και στην οποία η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξήρε τη συμβολή της εταιρίας τεχνολογίας Thorn. Τη συγκεκριμένη εταιρία έχει δημιουργήσει ο γνωστός ηθοποιός του Χόλιγουντ Αστον Κούτσερ με σκοπό την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας.
Ηταν αμοιβαίο
Στη συγκεκριμένη μάλιστα εκδήλωση η Εύα Καϊλή εκθείαζε τον Αστον Κούτσερ και την τεχνολογία που εισάγει η εταιρία του, ενώ σε αντίστοιχο ύφος είχε μιλήσει και ο σταρ του Hollywood για την έκπτωτη πλέον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Παράλληλα, ομάδα των διαδικτυακών ακτιβιστών (Digital Courage) καθιστά σαφές σε όλους τους τόνους ότι η Καϊλή, που πρόσφατα πρότεινε νόμο για τον έλεγχο των ηλεκτρονικών συνδιαλλαγών, πρέπει να ελεγχθεί για το ενδεχόμενο ύπαρξης ύποπτης συνεργασίας της με άλλες τεχνολογικές εταιρίες.
Σύμφωνα με ευρωβουλευτές, η Εύα Καϊλή καταχράστηκε το αξίωμά της, διαφημίζοντας αμφίβολες τεχνολογίες εντός του Ευρωκοινοβουλίου. Οπως τόνισε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Πάτρικ Μπρέιερ, η κυρία Καϊλή πέρασε τη διαχωριστική γραμμή και καταχράστηκε το αξίωμά της για να διαφημίσει προβληματικές τεχνολογίες, για τις οποίες το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει λάβει αποφάσεις.
Την ίδια ώρα, η υποεπιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των ερευνών για την αθέμιτη επιρροή του Κατάρ στην Ε.Ε. Η πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής των Σοσιαλιστών Μαρία Αρενά φαίνεται πως είχε ταξιδέψει στο Κατάρ, χωρίς κατόπιν να δηλώσει ανοιχτά πως τα έξοδά της είχαν καλυφθεί από την κυβέρνηση της Ντόχα.
Για την αβλεψία της αυτή είναι πιθανό να της επιβληθεί πρόστιμο 10.140 ευρώ. Ωστόσο, ακόμη κι αν το σφάλμα της είναι μικρό σε σχέση με τις κατηγορίες που βαραίνουν άλλα μέλη του Κοινοβουλίου, κατάφερε να βάλει την επιτροπή στη δίνη του κυκλώνα. Αλλωστε, τόσο ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι όσο και οι Φραντσέσκο Τζόρτζι και Νικολό Ταλαμάνκα, δηλαδή οι τρεις από τους τέσσερις βασικούς κατηγορουμένους για την υπόθεση του Κατάρ-gate, είχαν στο παρελθόν σχέσεις με την εν λόγω επιτροπή.