Σε δημοπρασία βγαίνει κατοικία στο Λονδίνο που ανήκε στην πρώην βασιλική οικογένεια της Ελλάδας, σε μικρή απόσταση από το Χάιντ Παρκ και τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, στην αριστοκρατική περιοχή Belgravia.
Eνα σπίτι-μικρό παλάτι, που γνώρισε μεγάλες δόξες και βασιλικές δεξιώσεις, καθώς το έχουν επισκεφτεί από τη βασίλισσα Ελισάβετ έως τον βασιλιά Κάρολο και την αείμνηστη Νταϊάνα, εστεμμένοι και γαλαζοαίματοι.
- Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο
Το ακίνητο έγινε το 1947 σπίτι της πριγκίπισσας Αικατερίνης της Ελλάδας και της Δανίας, που κατείχε και τον τίτλο της λαίδης, και του συζύγου της, ταγματάρχη του βρετανικού στρατού και παίκτη του ράγκμπι Ρίτσαρντ Μπράντραμ. Η πριγκίπισσα Αικατερίνη γεννήθηκε στις 4 Μαΐου του 1913 στην Αθήνα και απεβίωσε στις 2 Οκτωβρίου του 2007 στο Λονδίνο, σε ηλικία 94 ετών (η ταφή της πραγματοποιήθηκε στο βασιλικό κοιμητήριο στο Τατόι, δίπλα στους τάφους των βασιλέων προγόνων της).
Ηταν το έκτο παιδί και η τρίτη κόρη του Κωνσταντίνου Α’ της Ελλάδας και της Σοφίας της Πρωσίας, αδερφή τριών βασιλέων της Ελλάδας και μιας βασίλισσας της Ρουμανίας. Διατηρούσε στενές σχέσεις με τη βασίλισσα Ελισάβετ και με τον πρώτο της εξάδελφο Φίλιππο, δούκα του Εδιμβούργου, ενώ πραγματοποίησε την τελευταία της δημόσια εμφάνιση στα ογδοηκοστά του γενέθλια, το 2001. Φυσικά, ήταν καλεσμένη και στον γάμο του Φιλίππου με την Ελισάβετ αλλά και στον γάμο του πρίγκιπα Παύλου με τη Μαρί Σαντάλ το 1995, στην Αγία Σοφία.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail», που έφερε στο φως τη δημοπρασία, η αγορά του μικρού παλατιού στην αριστοκρατική συνοικία του Λονδίνου αναμένεται να προκαλέσει «πόλεμο» μεταξύ της ελίτ του Λονδίνου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Εspresso» σε μεσιτικά γραφεία του Λονδίνου, ενδιαφέρον για την απόκτησή του έχουν δείξει και Ελληνες εφοπλιστές, καθώς είναι γνωστό ότι στη γηραιά Αλβιώνα διαθέτουν ιδιόκτητα σπίτια πολλές εφοπλιστικές οικογένειες, όπως οι Λάτση, Προκοπίου, Χανδρή, Πολέμη, Τσάκου, Δαλακούρα, Λαιμού, Χατζηιωάννου, αλλά και ο πρίγκιπας Παύλος με τη σύζυγό του Μαρί Σαντάλ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ζήτησης τέτοιων μοναδικών ακινήτων αποτελεί και η περίπτωση πώλησης της οικίας της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδος, που, αν και βρισκόταν στο πρoάστιο Hampstead Garden, πωλήθηκε το 2020 –εν μέσω lockdown– σε τιμή-ρεκόρ, πάνω από 6.000.000 εκατομμύρια λίρες, ενώ λέγεται ότι είχε αγοραστεί τη δεκαετία του ’70 αντί μόλις 325.000 λιρών.
Η έπαυλη της Αικατερίνης χτίστηκε το 1825-1826 από τον Τόμας Κιούμπιτ, υπό τις οδηγίες του δούκα του Ουεστμίνστερ, ενώ ανακαινίστηκε εκπληκτικά το 1995 από τη διάσημη interior deigner Νίκι Χάσλαμ. Βρίσκεται στο τετράγωνο που αποκαλείται σήμερα «κόκκινη πλατεία», γιατί κατοικούν σε αυτό οι πιο πλούσιοι και διάσημοι του πλανήτη Ρώσοι και Αραβες, μεταξύ των οποίων ο πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, και ο Αντρέι Γκοντσαρένκο της Gazprom. Η τιμή εκκίνησης είναι στα 39.500.000 λίρες (περίπου 45.000.000 ευρώ).
Κτηματομεσιτική εταιρία
Η περιγραφή από την κτηματομεσιτική εταιρία Beauchamp Estates, που οργανώνει τη δημοπρασία, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το ακίνητο διαθέτει έξι κρεβατοκάμαρες, ακόμη και στάβλους σε κοντινή απόσταση από αυτό. Διαθέτει μια πρόσοψη από γυψομάρμαρο και τούβλο, ενώ στον χώρο δεσπόζουν δύο κίονες δωρικού ρυθμού. Στα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνονται το μαρμάρινο δάπεδο και η κολόνα κορινθιακού ρυθμού στην αίθουσα υποδοχής. Ολες οι βασικές αίθουσές του έχουν ψηλά ταβάνια και μεγάλα παράθυρα, ενώ τα δωμάτιά του διαθέτουν μαρμάρινα τζάκια και παρκέ δάπεδο κατά παραγγελία.
Η βασική κρεβατοκάμαρα καταλαμβάνει έναν ολόκληρο όροφο στο δεύτερο επίπεδο της πολυτελούς κατοικίας, ενώ στο κάτω ισόγειο υπάρχει ακόμα ένα δωμάτιο για τους επισκέπτες, κουζίνα και γυμναστήριο. Στους στάβλους υπάρχουν πέντε επιπλέον υπνοδωμάτια και μεγάλο γκαράζ. Στο σπίτι υπάρχουν ακόμα ιδιωτικοί κήποι, γήπεδα τένις και πρόσβαση στους κοινόχρηστους κήπους 4,5 στρεμμάτων της Belgravia για κοινωνικές εκδηλώσεις και πάρτι.