Ο πολιτισμός περνάει ανάμεσα από τα συρματοπλέγματα και οδηγεί στην «κάθαρση». Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της αποστολής της ομάδας προσφοράς της «Συναισθηματικής Διαλεκτικής» του ηθοποιού Στέλιου Καλαθά στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού.
- Από τον Βαγγέλη Καράλη
Την Κυριακή 30 Απριλίου οι σιδερένιες πόρτες του σωφρονιστικού καταστήματος άνοιξαν, με την ευγένεια και την οργάνωση του προσωπικού των φυλακών, προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά η αποστολή της ομάδας, που δεν ήταν άλλη από την προσφορά χαράς στις έγκλειστες μέσα από την τέχνη.
Σάτιρα
Η σάτιρα «Γίναμε θέατρο», σε σκηνοθεσία Στέλιου Καλαθά, παρουσιάστηκε λοιπόν στο προαύλιο των φυλακών, χάρη στη συνεισφορά της διευθύντριας Γυναικείων Φυλακών Τριαντάφυλλης Κωνσταντοπούλου και της κοινωνικής λειτουργού Νίκης Μουσχή, συνεχίζοντας έτσι τα δρώμενα που δίνουν έναν αέρα ελευθερίας στις κρατούμενες. Είχαν προηγηθεί πριν από μερικούς μήνες η επίδειξη μόδας, στην οποία πήραν μέρος και κρατούμενες (με την «Espresso» να καλύπτει αποκλειστικά το event), αλλά και αγώνας βόλεϊ, στον οποίο αγωνίστηκαν και γυναίκες που είδαν τη ζωή τους να αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη και να βρίσκονται μέσα σε κελιά…
Η θεατρική εμπειρία ήταν συγκλονιστική τόσο για τους εθελοντές ηθοποιούς όσο και για τις κρατούμενες, που χάρηκαν την παράσταση με την καρδιά τους, ενώ λίγο αργότερα τη σκυτάλη πήραν η μουσική και ο χορός, για να μετατραπεί ο χώρος σε μια πρωτόγνωρη γιορτή αγάπης και αλληλεγγύης.
Η εικόνα των φυλακών, που συνδέεται με πρόσωπα σκυθρωπά, μελαγχολικά και σκοτεινά, άλλαξε, καθώς η πραγματικότητα έδειξε ότι υπάρχουν στιγμές στις οποίες δεσμοφύλακες, κρατούμενες, προσωπικό και εθελοντές γίνονται ένα γαϊτανάκι αγάπης, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.
Σε αυτή τη βάση, η ομάδα προσφοράς του Στέλιου Καλαθά έχει συνδράμει με τον ίδιο τρόπο, έχοντας παίξει σε νοσοκομεία, γηροκομεία, ιδρύματα με κακοποιημένα παιδιά, στο Ασυλο Ανιάτων και σε άλλους φορείς και δομές.
Η μεγάλη συμβολή
Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε το έργο της διευθύντριας των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού Τριαντάφυλλης Κωνσταντοπούλου, που αποδεικνύει έμπρακτα πως ο σωφρονισμός στην πραγματική του διάσταση περνά μέσα από τις δραστηριότητες που παρέχονται στις κρατούμενες, προσφέροντας αρωγή και υψηλού επιπέδου πολιτισμό.
Εξάλλου, όπως τόνισε ο Στέλιος Καλαθάς στην «Espresso», «η τέχνη αλλά και η προσφορά μπορούν να δώσουν ελευθερία ακόμα και όταν είμαστε εγκλωβισμένοι».