«Πετραδάκι, πετραδάκι» δημιούργησε ο Νίκος Ξανθόπουλος τον μύθο του, κάνοντας τον απλό λαό ακόμα και πέντε μήνες μετά το φευγιό του να μην τον ξεχάσει.
- Aπό τον Νίκο Νικόλιζα
Την Κυριακή το βράδυ, ο Δήμος Νέας Ιωνίας υιοθέτησε την πρόταση της αγαπημένης του φίλης Νανάς Δόμβρου και πραγματοποίησε ένα μοναδικό αφιέρωμα στο Παναιτώλιο, παρουσία της οικογένειας του μεγάλου πρωταγωνιστή. Η κόρη του Μαρία, οι δύο γιοι του, Νίκος και Γιώργος, καθώς και ο πολυαγαπημένος του εγγονός Νικόλας ήταν παρόντες στη μοναδική αυτή εκδήλωση. Μεγάλη απούσα, η πολυαγαπημένη του σύζυγος Εριφύλλη, η οποία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα υγείας.
Πολύς κόσμος κατέκλυσε την Κυριακή το απόγευμα τον αύλειο χώρο του οικήματος και μαζί με τη χορωδία του δήμου σιγοτραγούδησε όλες τις μεγάλες επιτυχίες του, «Πετραδάκι, πετραδάκι», «Ρίξτε στο γυαλί φαρμάκι», «Αγάπησα και πόνεσα», «Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη» και πολλά άλλα. Ποντιακές λύρες αλλά και βρακοφόροι του Πόντου χόρεψαν τραγούδια που ο μεγάλος καλλιτέχνης ερμήνευσε τα χρόνια της μεγάλης του δόξας.
«Ο μπαμπάς “έφυγε” πλήρης ημερών. Ομως, μας λείπει το γέλιο του, οι ατάκες του, η αύρα του, το χαμόγελό του, οι συμβουλές του» είπε η πολυαγαπημένη κόρη του Μαρία, ενώ ο εγγονός του Νικόλας θυμήθηκε τις συμβουλές που του έδινε ο παππούς του. «Μου έλεγε συνεχώς να διαβάζω και να είμαι καλός μαθητής. Οσο ο καιρός περνάει τόσο περισσότερο μας λείπει» είπε συγκινημένος ο νεαρός, ο οποίος ήταν το στήριγμα του παππού του.
Μάλιστα, ο Νικόλας ήταν εκείνος που ο Νίκος Ξανθόπουλος συμβούλευε περισσότερο μέσα στο κτήμα, μαθαίνοντάς του τα μυστικά της γης. Στην ίδια εκδήλωση και η επιστήθια φίλη του Βάσω Κυριακίδου, η οποία ήρθε από την Κοζάνη για να προλογίσει την εκδήλωση. Η γυναίκα αυτή αγάπησε τόσο πολύ τον μεγάλο καλλιτέχνη, που κατάφερε να διατηρεί πέντε διαφορετικές σελίδες στα social media που φέρουν το όνομά του με αμείωτο ενδιαφέρον.
«Ο Νίκος για εμάς τους φίλους του ήταν το Α και το Ω. Δεν ξέρω τι μπορώ να θυμηθώ και τι να ξεχάσω από τις στιγμές που μου έδωσε την ευκαιρία να ζήσω δίπλα του. Ανθρωπος ντόμπρος, άνθρωπος κιμπάρης, με μια μοναδική μόρφωση σε όλα τα θέματα που σπάνια μπορούσες να συναντήσεις». Μάλιστα, η Βάσω Κυριακίδου μαζί με την κάμερα της εκπομπής «Αλήθειες με τη Ζήνα» βρέθηκε στην παλιά γειτονιά του Νίκου Ξανθόπουλου, εκεί όπου ο σπουδαίος καλλιτέχνης γεννήθηκε.
Η οδός Βρυούλων 46, σε μια γειτονιά των προσφύγων, μένει αλώβητη στον χρόνο. Μικρά λευκά σπιτάκια με καγκελόπορτες και ξύλινα παράθυρα. Σε ένα από αυτά τα προσφυγικά σπίτια, μια γιαγιά 90 ετών ανοίγει δειλά δειλά την πόρτα στο άκουσμά μας. «Παιδί μου, η γειτονιά δεν είναι όπως τότε, που ανέμελα ο ένας γείτονας έμπαινε στο σπίτι του άλλου.
Τώρα φοβόμαστε να ανοίξουμε την πόρτα» λέει η κυρα-Ευθυμία, το σπίτι της οποίας είναι μερικά μέτρα μακριά από εκείνο του Νίκου Ξανθόπουλου. «Ολη η οικογένεια του Ξανθόπουλου εδώ έμενε. Καλοί άνθρωποι και οικογενειάρχες. Ο Νίκος είχε βάλει δύο γυναίκες να προσέχουν τους γονείς του μέχρι τα βαθιά γεράματα. Οταν πέθαναν, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, τους χάρισε το πατρικό του σπίτι για να τον θυμούνται, όπως μας έλεγαν οι δυο γυναίκες». Η κυρα-Ευθυμία δεν θα ξεχάσει ποτέ, όπως λέει, τις χαρές που της έδωσε ο Νίκος Ξανθόπουλος μέσα από τα τραγούδια του, αλλά και τα δάκρυα που έχυνε σε κάθε του ταινία.
Παραδίπλα από το πατρικό του Νίκου Ξανθόπουλου, στην οδό Βρυούλων 46, μία ακόμα γηραιή γυναίκα θυμάται τους γονείς της να μιλούν με τα πιο θερμά λόγια για τον Νίκο Ξανθόπουλο. «Δεν ήταν μόνο καλός γείτονας, αλλά και υπέροχος άνθρωπος. Ολοι εδώ στη γειτονιά μιλούν για τις φιλανθρωπίες του, που κανείς δεν μάθαινε» λέει συγκινημένη, θέλοντας να κρατήσει την ανωνυμία της.
Στην εκδήλωση βρέθηκε και ένα από τα κινηματογραφικά παιδιά του Νίκου Ξανθόπουλου, ο Παναγιώτης Γκιόκας. «Το σημερινό αφιέρωμα ήταν και η αφορμή να μιλήσω ξανά, ύστερα από 50 ολόκληρα χρόνια, με τον Βασίλη Καΐλα. Ο Νίκος Ξανθόπουλος για όλους εμάς, τους νεότερους, είναι πατέρας, φίλος, προστάτης ζωής. Εχω να θυμάμαι έναν καλοσυνάτο άνθρωπο που μας πρόσεχε όλους σαν να ήμασταν πραγματικά του παιδιά» λέει συγκινημένος, ενώ την παρέα των καλλιτεχνών συμπληρώνει ο θρυλικός Πόντιος ηθοποιός Λάζος Τερζάς. «Εγινα καλύτερος άνθρωπος, καλύτερος πολίτης χάρη στον Νίκο Ξανθόπουλο. Στον Νίκο Ξανθόπουλο χρωστάμε όλοι εμείς οι Πόντιοι ευγνωμοσύνη. Εδωσε στους Ποντίους τις δεκαετίες που μεσουρανούσε μεγάλη ώθηση. Λάτρευα και θα λατρεύω όσο ζω το τεράστιο μορφωτικό του επίπεδο και τις γνώσεις του πάνω στην Ιστορία. Ο Νίκος Ξανθόπουλος θα είναι για πάντα ορόσημο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού» κατέληξε συγκινημένος ο 90χρονος ηθοποιός και στενός συνεργάτης του.
Η επιστήθια φίλη του Νίκου Ξανθόπουλου, Βάσω Κυριακίδου, δεν έκρυψε ότι βρέθηκε στο κτήμα του αείμνηστου ηθοποιού και για πολλές ώρες έκανε συντροφιά στη σύζυγό του Εριφύλλη. «Αυτό που μου έλεγε συνεχώς η Εριφύλλη είναι ότι ο Θεός έπρεπε να πάρει πρώτα εκείνη και να άφηνε τον Νίκο, που είχε ζωή μέσα του» ανέφερε συγκινημένη στην «Espresso». Μάλιστα, τις ώρες που βρέθηκε η κυρία Κυριακίδου στο κτήμα του μεγάλου ηθοποιού και τραγουδιστή, επισκέφτηκε την ιδιωτική εκκλησία που υπάρχει στο κτήμα της Αγίας Παρασκευής, ενώ στην αγία τράπεζα είδε την τεφροδόχο με την τέφρα του ηθοποιού, έχοντας δίπλα δύο καντηλάκια να καίνε όλο το εικοσιτετράωρο. «Νομίζω πως η Ελλάδα και κυρίως ο καλλιτεχνικός κόσμος δεν θα μπορέσουν να ξαναβρούν τόσο δεμένη οικογένεια όσο ήταν αυτή του Νίκου Ξανθόπουλου» λέει συγκινημένη στην «Espresso».