Ο Δημήτρης Νίκαινας είναι από τους πιο ταλαντούχους σεφ της γενιάς του.
Ο καταξιωμένος κύριος της γαστρονομίας μίλησε αποκλειστικά στην Espressonews.gr για το πώς του γεννήθηκε η αγάπη για τη μαγειρική και τον ρόλο που έπαιξε η γιαγιά του σε αυτό. Ο σεφ ξεκινάει μια ωραία προσπάθεια για την προώθηση του ελληνικού μεζέ και της Ελληνικής κουζίνας με το βιβλίο του «the original greek meze» και αναφέρθηκε σε αυτή.
Πώς αποφασίσατε να γίνεται σεφ;
«Όλα ξεκίνησαν όταν ήμουνα μικρός. Η μητέρα μου είναι γεωπόνος και ο πατέρας μου δούλευε στο δημόσιο. Έτσι μεγάλωσα στο σπίτι της γιαγιάς. Φρέσκο παρθένο ελαιόλαδο από της ελιές στο μαυροτήγανο, κεφτεδάκια, τηγανόψωμο, φακές, κοτόπουλα….ελληνικές απλές παραδοσιακές γεύσεις, με τριμμένο κρεμμύδι και ντομάτα στον τρίφτη. Μία άλλη Ελλάδα, απλή…μοναδική! Μυρωδάτη».
Πώς είναι η εργασία στην Ελλάδα και τι θα λέγατε στα νέα παιδιά;
«Η Ελλάδα είναι μία ευλογημένη χώρα. Έχουμε εξαιρετικές πρώτες ύλες, αλλά και πραγματικά το ομορφότερο κομμάτι γης παγκοσμίως! Ο Τουρισμός έχει πολλές ευκαιρίες, αλλά είναι και δύσκολος. Η κουζίνα είναι δύσκολη υπόθεση. Δεν έχεις Χριστούγεννα, Πάσχα, οικογενειακές γιορτές, καλοκαίρι! Αν αγαπάς όμως αυτό που κάνεις, τα ξεπερνάς όλα! Θέλει λίγο τρέλα για γίνεις μάγειρας! Α…και κάτι βασικό! Σταματήστε να έχετε ψευδαισθήσεις! Κάνεις δεν έγινε καλός μάγειρας από την πρώτη ημέρα. Δεν γίνεται να ξέρεις να φτιάχνεις σούσι και να μην ξέρεις να τυλίγεις ντολμαδάκια! Αγαπήστε την Ελληνική κουζίνα και την Ελληνική γη! Έχει πολλούς κρυμμένους θησαυρούς!».
Ποιοι είναι τα επαγγελματικά σας πρότυπα;
«Καταρχάς ο άνθρωπος που μου έδωσε μαγειρικές βάσεις. Ο κύριος Λεωνίδας Γιακουμής ,καθηγητής μαγειρικής στη lemonde, είναι πραγματικά υπόδειγμα καλού ανθρώπου και δασκάλου. Είναι μία ήσυχη δύναμη που σου δίνει όλες του τις γνώσεις για το αύριο. Έπειτα είναι ο Κωνσταντίνος Βασιλείου. Ένας μάγειρας με πολύ μεγάλη εμπειρία, που με έμαθε να μην τα βάζω κάτω ποτέ και πως να περπατάω στις κουζίνες. Για τον κύριο Μπαξεβάνη, τι να πει κανείς. Αν και δεν τον γνωρίζω προσωπικά, είναι το είδωλο μου. Ο απόλυτος γνώστης της Ελληνικής κουζίνας».
Ποια είναι τα επαγγελματικά σας σχέδια για το μέλλον;
«Αγάπησα τον τόπο της Κεφαλονιάς. Είναι ευλογημένος. Να πω την αλήθεια, έτυχα σε πολύ καλούς ανθρώπους και είμαι ευγνώμων για αυτό! Νιώθω το “Blue Jasmine Boutique hotel” σαν τον μαγειρικό παράδεισό μου. Ετοιμάζω το βιβλίο μου! Είναι η νούμερο ένα έννοια μου αυτή τη στιγμή.
Το όνομά του, “the original greek meze”. Θέλω να δώσω στους Αγγλόφωνους να καταλάβουν την πραγματική έννοια του μεζέ. Τη παρέα, τα μικρά πιατάκια, όσο απλά και να είναι! Τους μεζέδες που μαγειρεύουμε με τα υλικά που έχουμε στο ψυγείο και την έννοια της παρέας!
Ετοιμάζω και το site μου chefnikenas.com που θα έχει μέσα τρία πακέτα για restaurant και hotel consulting. Για όλα τα βαλάντια! Ότι κάνω, το κάνω πάντα με αγάπη και σεβασμό στην Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και στην Ελλάδα μας».