Περιθώριο 90 ημερών για να «κοντύνουν» κατά δύο ορόφους το ξενοδοχείο «Coco-Mat Athens BC», ιδιοκτησίας των αδελφών Πωλ και Μιχάλη Ευμορφίδη, ώστε να μην κρύβει την Ακρόπολη, έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας στον Δήμο Αθηναίων και στο υπουργείο Τουρισμού.
Με απόφασή του το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι το ύψος του συγκεκριμένου ξενοδοχείου, που βρίσκεται στη περιοχή του Μακρυγιάννη, είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο, καθώς ανέρχεται στα 36,5 μέτρα, ενώ το επιτρεπόμενο όριο στην περιοχή είναι τα 24.
Αυτό σημαίνει πως τουλάχιστον οι δύο τελευταίοι όροφοι του ξενοδοχείου θα πρέπει να γκρεμιστούν και βεβαίως να «σβήσουν» οι αποφάσεις του Δήμου Αθηναίων που εμμέσως επέτρεψαν την ανέγερσή του σε τέτοιο ύψος. Μετά την εξέλιξη αυτή το υπουργείο Τουρισμού υποχρεούται να ανακαλέσει την άδεια που είχε χορηγηθεί αρχικά για την ανέγερση του ξενοδοχείου και να εκδώσει νέα πλήρως εναρμονισμένη με τη σχετική απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ.
Η προθεσμία
Μάλιστα, με την απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο δίνει προθεσμία για την κατεδάφιση των δύο τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου τριών μηνών και όταν το διάστημα αυτό παρέλθει, θα επανέλθει για να επανεξετάσει αν όσα διέταξε με την απόφασή του υλοποιήθηκαν.
Ορίστηκε δε εντεταλμένος ανώτατος δικαστής για να παρακολουθεί τη διαδικασία, δεδομένου ότι η σχετική άδεια που είχε εκδώσει ο Δήμος Αθηναίων δεν έφερε την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού και τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν οι δύο όροφοι δεν κατεδαφιστούν, τότε προβλέπονται βαριές χρηματικές καμπάνες και άλλες κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται στη διαδικασία της κατεδάφισης.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που το ΣτΕ διαπιστώνει παρατυπίες στην ανέγερση του συγκεκριμένου ξενοδοχείου. Το Ανώτατο Δικαστήριο από το 2019 είχε προειδοποιήσει για τις αυθαιρεσίες όμως ο Δήμος Αθηναίων, σύμφωνα με τους δικαστές, αντί να κινηθεί για να τις κατεδαφίσει, προτίμησε να επιβάλει ένα χρηματικό πρόστιμο στους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου, επιτρέποντας έτσι την απρόσκοπτη λειτουργία του. Από την πλευρά της, πάντως, η εταιρία Μπλε Κέρδος, στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο,
Προσφυγές στο ΣτΕ είχαν καταθέσει κάτοικοι της περιοχής του Μακρυγιάννη, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η ανέγερση του συγκεκριμένου καταλύματος στην περιοχή τους είναι ενάντια στη νομοθεσία για την προστασία των αρχαιολογικών μνημείων, εν προκειμένω της Ακρόπολης, που αποτελεί μάλιστα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.