Από τα live στον δρόμο, σε μουσική σκηνή δίπλα στην Ελένη Δήμου. Ο ταλαντούχος τραγουδοποιός Χρήστος Κουρής, που επί 15 χρόνια πρόσφερε απλόχερα την τέχνη του στους περαστικούς στον τόπο του, την όμορφη Κέρκυρα, μιλάει στην «Espresso» γι’ αυτό το «μεγάλο σχολείο» από το οποίο έχει πλέον… αποφοιτήσει, καθώς από το 2019 και μετά επιλέγει σταθερά πια να παρουσιάζει τη δουλειά του μόνο σε μαγαζιά.
- Από τον Ηλία Μαραβέγια
«Επαιζα 15 χρόνια στον δρόμο, χειμώνες και καλοκαίρια, με κρύο ή με ζέστη, ακόμα και με βροχή. Οταν έβρεχε, το απολάμβανα ακόμα περισσότερο. Στον δρόμο καλείσαι να αντιμετωπίσεις προκλήσεις, καθώς εκτίθεσαι στο σύνολο της κοινωνίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ενα από τα πράγματα που μου δίδαξε ο δρόμος είναι το πώς να αντιμετωπίζω την παραφροσύνη κάποιων ανθρώπων. Από την άλλη, μου έμαθε ότι η πλειονότητα των ανθρώπων ξέρει να εκτιμά και να σέβεται την καλλιτεχνική δημιουργία αδιαμεσολάβητα. Ο δρόμος είναι τρόπος ζωής. Οταν παύει να είναι, δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζει κανείς. Για μένα αυτός ο κύκλος έκλεισε» μας λέει σχετικά με την εμπειρία του, απαντώντας παράλληλα στην ερώτησή μας γιατί σταμάτησε. Εχει ωστόσο πολλά ευτράπελα να θυμηθεί από την εποχή του δρόμου…
«Σε αυτά τα 15 χρόνια έχω βιώσει πολλά ευτράπελα, που θα γέμιζαν ολόκληρο βιβλίο, αλλά όχι κάποιον πραγματικό κίνδυνο. Από τις πρώτες φορές που βγήκα στον δρόμο και σε τακτά χρονικά διαστήματα έκτοτε βρισκόμουν μέσα σε κάποιο αστυνομικό τμήμα. Και όχι από γούστο μου, αλλά επειδή έπαιζα μουσική. Εχω δικαστεί μαζί με συμπαίκτη μου για επαιτεία και αλητεία. Ο συμπαίκτης μου κρατήθηκε τρεις μέρες Αυτόφωρο. Οταν έγινε η δίκη, υπερίσχυσε η λογική. Σε ένα σκηνικό, μια κυρία ήρθε και τσίριζε πάνω από το κεφάλι μου για να σταματήσω να παίζω. Μία άλλη φορά, ένας παπάς κλότσησε τη θήκη της κιθάρας μου και κάλεσε την Αστυνομία. Αλλη φορά ένας μεθυσμένος άρχισε να μας βρίζει την ώρα που παίζαμε. Παρ’ όλα αυτά ο δρόμος είναι όμορφος, γνωρίζεις ωραίους ανθρώπους, βλέπεις παιδάκια να χορεύουν και να χαίρονται με τη μουσική σου, ανθρώπους να εκτιμούν αυτό που κάνεις και να δείχνουν αλληλεγγύη όποτε χρειάζεται» αναφέρει ο Κερκυραίος τραγουδοποιός στη συνέχεια της κουβέντας μας.
Για τον Χρήστο Κουρή η μουσική και η δημιουργία της ήταν πάντα τρόπος ζωής, από τότε που θυμάται τον εαυτό του. «Με θυμάμαι πάντα να ψάχνω τραγούδια και μουσικές. Δεν θυμάμαι ποιο ήταν το πρώτο κομμάτι που έγραψα, γιατί έχουν περάσει πολλά χρόνια. Ανέκαθεν όμως έγραφα γι’ αυτά που έβλεπα να συμβαίνουν γύρω μου και για καταστάσεις που βίωνα» μας εξηγεί για το ξεκίνημά του στο πεντάγραμμο.
Στην πορεία επέλεξε να δραστηριοποιηθεί σε διάφορα επαγγελματικά πεδία για να βγάζει τα προς το ζην. «Εχω ασχοληθεί με τεχνικές εργασίες, υδραυλικά, οικοδομή, έχω κάνει τον διανομέα, τον μπάρμαν και τον σερβιτόρο. Στα 28 μου άρχισα να ασχολούμαι μόνο με τη μουσική. Ηταν σαν βουτιά στο κενό, αφού δεν ήξερα αν θα καταφέρω να βιοπορίζομαι από αυτή» μας λέει, συμπληρώνοντας ότι για τον ίδιο το να δημιουργεί μόνος του ένα τραγούδι και να το ερμηνεύει είναι ανάγκη και ευχαρίστηση. «Εχω ανάγκη να γράφω και έχω ανάγκη να ερμηνεύω, γιατί η δημιουργία είναι θεραπεία. Παρ’ όλα αυτά μου αρέσει επίσης να βρίσκομαι σε μια ομάδα, στην οποία να δημιουργούμε μαζί μουσικές και τραγούδια ή και οτιδήποτε άλλο καλλιτεχνικό» διευκρινίζει.
Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου ο Χρήστος Κουρής θα συμπράξει με την Ελένη Δήμου στη σκηνή Caja de Musica, σε ένα εφ’ όλης της ύλης live. «Οταν μου προτάθηκε αυτή η συνεργασία από την παραγωγή, χάρηκα πολύ, καθώς την άκουγα από μικρός και ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι θα συνεργαζόμασταν. Συναντηθήκαμε με την Ελένη, ήπιαμε έναν καφέ, τα είπαμε και ανακαλύψαμε κοινούς προβληματισμούς και απόψεις. Χτίσαμε το πρόγραμμα πάνω στον κοινό μουσικό μας τόπο και αυτό θα σας παρουσιάσουμε στις 12 Νοεμβρίου. Η Ελένη Δήμου είναι μια ερμηνεύτρια την οποία θαύμαζα και θαυμάζω. Μου αρέσει πολύ η ιδιαίτερη και ζεστή φωνή της. Δεν είναι τυχαίο που σπουδαίοι συνθέτες και στιχουργοί τής έχουν εμπιστευτεί τα δημιουργήματά τους. Σε αυτό το live θα ακούσετε τραγούδια από τον πρώτο και τον δεύτερο δίσκο μου, τραγούδια από τους δίσκους της Ελένης, καθώς και αγαπημένα μας τραγούδια άλλων συνθετών, τα οποία θα τραγουδήσουμε μαζί» καταλήγει ο 43χρονος καλλιτέχνης.