Επειτα από χρόνια μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας η εταιρία μόδας Victoria Beckham Holdings Ltd, που ίδρυσε το 2008 η Βικτόρια Μπέκαμ, σταμάτησε να φλερτάρει με την πτώχευση, καταγράφοντας για πρώτη φορά κέρδη.
- Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Δεν ίσχυσε το ίδιο όμως για μια σειρά από άλλες διάσημες, οι οποίες υποχρεώθηκαν να βάλουν λουκέτο στην επιχείρησή τους, παρόλο που την είχαν διαφημίσει ως το επόμενο success story. Από τη Ριάνα και την Τζένιφερ Λόπεζ μέχρι την Μπρίτνεϊ Σπίαρς και τη Νάταλι Πόρτμαν, βρετανική εφημερίδα παρουσιάζει τις πιο παταγώδεις αποτυχίες της παγκόσμιας showbiz.
Το επιχειρηματικό δαιμόνιο της Ριάνα είναι αυτό που την έκανε δισεκατομμυριούχο με τη βούλα του οικονομικού περιοδικού «Forbes». Η 35χρονη τραγουδίστρια χτύπησε φλέβα χρυσού με την εταιρία προϊόντων ομορφιάς Fenty Beauty και σέξι εσωρούχων Savage X Fenty, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Mail», δεν έγινε το ίδιο όταν λάνσαρε τη γραμμή ρούχων Fenty Clothing σε συνεργασία με τον οίκο LVMH. Επειτα από δύο χρόνια η εταιρία έκλεισε το 2021, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι οι πωλήσεις πάτωσαν εξαιτίας των πολύ ακριβών τιμών, καθώς ένα τζιν μπουφάν κόστιζε 935 ευρώ.
Δισεκατομμυριούχος έγινε και η Κιμ Καρντάσιαν μέσα από τις εταιρίες με προϊόντα ομορφιάς. Ξεκίνησε όμως με το «αριστερό», όταν το 2008 αποφάσισε να λανσάρει σε συνεργασία με τις αδελφές της, Κόρτνεϊ και Κλόε, την πιστωτική κάρτα «The Kardashian card». Η κάρτα, που στόχευε κυρίως στους εφήβους, πήγε άπατη εξαιτίας της απληστίας της Κιμ να βγάλει γρήγορα πολλά λεφτά. Οι χρεώσεις της κάρτας ήταν τόσο υψηλές, που το κοινό τής γύρισε την πλάτη. Για να τη χρησιμοποιήσει κανείς έπρεπε να πληρώνει 93 ευρώ τον χρόνο ή 7,5 ευρώ τον μήνα, έξτρα χρεώσεις κάθε φορά που θα έβγαζε χρήματα από το ΑΤΜ και επιπλέον κρατήσεις για κάθε αγορά.
Η Μπλέικ Λάιβλι την πάτησε το 2014 όταν λάνσαρε τη δική της ιστοσελίδα διαδικτυακών αγορών Preserve με αντικείμενα που σχετίζονταν με το lifestyle. Η ηθοποιός, που πρωταγωνίστησε στη σειρά «Gossip Girl» και μεταξύ άλλων στην ταινία «Green Lantern», πόνταρε στο γεγονός ότι όλα τα προϊόντα που πουλούσε ήταν χειροποίητα και επιλεγμένα από την ίδια. Η ανταπόκριση που βρήκε ήταν από μικρή έως ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα έναν χρόνο αργότερα να κλείσει την ιστοσελίδα και την εταιρία που βρισκόταν πίσω της. Μιλώντας στο περιοδικό «Vogue» αιτιολόγησε την απόφασή της λέγοντας ότι δεν ήθελε να έχει κάτι το οποίο δεν ήταν «το καλύτερο».
Εγχείρημα
Η Μπρίτνεϊ Σπίαρς ρίχτηκε με τα μούτρα στις επιχειρήσεις τα πρώτα χρόνια της μεγάλης της επιτυχίας ως ποπ σταρ. Το 2002 άνοιξε το δικό της εστιατόριο Nyla στη Νέα Υόρκη, αλλά λίγους μήνες αργότερα αναγκάστηκε να κατεβάσει τα ρολά. Η τραγουδίστρια είχε επενδύσει πάνω από 325.000 ευρώ στο εγχείρημα, ενώ διαφήμιζε ότι το μενού θα ενθουσίαζε τους γευστικούς κάλυκες των πελατών της. Ωστόσο, οι κριτικές «έθαψαν» τα πιάτα του εστιατορίου και ενδεικτικό είναι ότι τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του τα έσοδα δεν ξεπέρασαν τα 1.780 ευρώ. Η Μπρίτνεϊ έριξε το φταίξιμο στους μάνατζερ του εστιατορίου, ισχυριζόμενη ότι δεν την ενημέρωναν επαρκώς για την πορεία του εγχειρήματος, χωρίς να πείσει κανέναν, και επικεντρώθηκε στη μουσική της καριέρα.
Εστιατόριο άνοιξε το 2013 και η «νοικοκυρά σε απόγνωση» Εύα Λονγκόρια, με τη φιλοδοξία ότι θα σερβίρει τις καλύτερες μπριζόλες του Λας Βέγκας, αποκλειστικά σε γυναίκες. Το SHe Steakhouse άντεξε μόλις λίγους μήνες, αλλά δεν έκλεισε διότι μπήκε μέσα, λόγω χαμηλής ανταπόκρισης των γυναικών. Εβαλε αναγκαστικά λουκέτο το 2014, όταν σε έκτακτο υγειονομικό έλεγχο εντοπίστηκαν 32 παραβάσεις στην ασφάλεια των τροφίμων, τα οποία δεν συντηρούνταν στις κατάλληλες θερμοκρασίες. Την ίδια τύχη είχε και το νυχτερινό κέντρο διασκέδασης SHe που είχε ανοίξει η ηθοποιός κοντά στο εστιατόριο, καθώς έμεινε ανοιχτό μόνο για επτά εβδομάδες.
Η βραβευμένη με Οσκαρ Νάταλι Πόρτμαν είναι γνωστή φιλόζωη με ιδιαίτερη ευαισθησία στην κακοποίηση ζώων, το δέρμα των οποίων χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία παραγωγής παπουτσιών. Το 2008 αποφάσισε να συνεργαστεί με τον οίκο Te Casan για να λανσάρουν σειρά «vegan» παπουτσιών που ήταν «φιλικά προς τα ζώα». Μάλιστα, η σταρ του Χόλιγουντ έγινε «το πρόσωπο» της γραμμής υποδημάτων ποζάροντας στη διαφήμισή τους. Ομως φαίνεται ότι η Πόρτμαν ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της, καθώς το κίνημα των vegan δεν ήταν τότε όσο ισχυρό είναι στις ημέρες μας και η εταιρία έκλεισε έπειτα από λίγους μήνες, στα τέλη του 2008.
Εξι χρόνια το πάλεψε η Τζένιφερ Λόπεζ για να κρατήσει ανοιχτό το εστιατόριο με λάτιν κουζίνα που άνοιξε το 2002 στην Πασαντίνα της Καλιφόρνιας. Το Madre’s, όπως το ονόμασε, χρησιμοποιώντας την ισπανική λέξη «μητέρα», ήταν ένα φιλόδοξο σχέδιο με πολύ προσωπικές «πινελιές», καθώς η τραγουδίστρια και ηθοποιός ήθελε να τιμήσει την καταγωγή της από το Πουέρτο Ρίκο. Ολα τα πιάτα ήταν φαγητά που της έφτιαχνε η μητέρα της και της άρεσαν πολύ όταν ήταν μικρή. Ωστόσο, οι περισσότεροι κριτικοί που τα δοκίμασαν δεν ενθουσιάστηκαν καθόλου, ενώ ένας σχολίασε ότι τα φαγητά του εστιατορίου «δεν τρώγονται». Πάρα τις ζημιές η Τζέι Λο συνέχισε να επενδύει στο εστιατόριο, μέχρι που το 2008 αναγκάστηκε να το κλείσει.