Τον δρόμο για τις φυλακές πήραν μετά τις απολογίες τους τρεις από τους 10 κατηγορουμένους της μεγάλης υπόθεσης διασυνοριακής απάτης που ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Μεταξύ των προφυλακισθέντων είναι και ο 51χρονος επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Ψηλός, σύζυγος της Σταρ Ελλάς του 2017 Μαρίας Ψηλού, ο οποίος φέρεται ως αρχηγικό μέλος του κυκλώματος, όπως επίσης και ακόμη δύο κατηγορούμενοι με μεγάλη εμπλοκή στην υπόθεση.
Ο κύκλος των απολογιών των κατηγορουμένων ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο, με τους τρεις προφυλακισθέντες να αρνούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, τις βαριές κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί, μεταξύ αυτών απάτη, εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κ.ά. Ωστόσο, με τους ισχυρισμούς που προέβαλαν δεν έπεισαν τις ανακριτικές Αρχές και αμέσως μετά την ολοκλήρωση των απολογιών τους αποχώρησαν από τα δικαστήρια με χειροπέδες στα χέρια, προκειμένου να οδηγηθούν στις φυλακές.
Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ογκώδης και βρίσκεται στα χέρια της ανακρίτριας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χριστίνας Σαλάππα, δεδομένου ότι από τη δράση των κατηγορουμένων τεράστια οικονομική ζημία υπέστη όχι μόνο το Ελληνικό Δημόσιο αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Κομβικό ρόλο στην υπόθεση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έχει διαδραματίσει ο 51χρονος επιχειρηματίας, σύζυγος της Σταρ Ελλάς, καθώς φέρεται ότι διεύθυνε το κύκλωμα και είχε καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση της μεγάλης απάτης με την είσπραξη επιστρεπτέων προκαταβολών και ΦΠΑ.
Ειδικότερα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, άνοιγαν δεκάδες εταιρίες τεχνολογίας και μέσω «μαϊμού» συναλλαγών εισέπρατταν παράνομα ΦΠΑ και επιστρεπτέες προκαταβολές. Στη συνέχεια, μέσα από ένα χαώδες δίκτυο τραπεζικών κινήσεων, κατάφεραν να αποκομίσουν περισσότερα από 10.000.000 ευρώ.
Όπως προέκυψε από τις πολύμηνες έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας, οι κατηγορούμενοι, προκειμένου να διαπράττουν τις απάτες, είχαν ανοίξει 131 τραπεζικούς λογαριασμούς και μέσω αυτών πραγματοποίησαν 52.539 τραπεζικές συναλλαγές. Πρόκειται ως επί το πλείστον για μεταφορά ποσών που είχαν εισπράξει παράνομα από 133 επιστρεπτέες προκαταβολές και 44 επιστροφές ΦΠΑ σε λογαριασμούς εταιριών που εδρεύουν σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. Στη συνέχεια προέβαιναν στην αγορά πολυτελών οχημάτων, ακόμα και supercars, και προϊόντων τεχνολογίας. Αρκεί να αναφερθεί ότι από τη δράση τους αυτή οι κατηγορούμενοι κατάφεραν να εισπράξουν 5.426.106 ευρώ και πέτυχαν να οικειοποιηθούν ΦΠΑ αξίας 13.548.387 ευρώ!
Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., τα μέλη του κυκλώματος διαχρονικά μετέβαλλαν τις μεθόδους δράσης για την επίτευξη των σκοπών τους ώστε να μην εντοπίζονται η σύνδεση των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων και η ανίχνευση του εύρους του εταιρικού σχηματισμού, εντάσσοντας σε αυτή νέα μέλη και ιδρύοντας νέες οντότητες, ενώ μέσα από ένα πλέγμα τραπεζικών κινήσεων και σε συνδυασμό με αναντιστοιχίες που εμφάνιζαν μεταξύ περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, σε σχέση με τις τραπεζικές πιστώσεις και χρεώσεις των τηρούμενων τραπεζικών λογαριασμών, καθιστούσαν δυσχερή τη διάκριση των πραγματικών εμπορικών συναλλαγών με τις εικονικές, και σε κάθε περίπτωση την αποφυγή αποκάλυψης στις ελεγκτικές και διωκτικές Αρχές ότι πρόκειται για επιχειρήσεις την πραγματική διαχείριση των οποίων είχαν από κοινού τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι για την ίδια υπόθεση απολογήθηκαν στις ανακριτικές Αρχές ακόμη επτά άτομα -ανάμεσά τους και δύο γυναίκες-, που αφέθηκαν ελεύθερα με όρους. Οι έρευνες των Αρχών συνεχίζονται ώστε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και περίπου ακόμη δέκα άτομα που φέρεται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση.