Η γνωστή και glamorous επιχειρηματική οικογένεια Τσαντίλη, που δεσπόζει στον χώρο των υφασμάτων από το 1919, κουβαλώντας στις πλάτες της ιστορία 105 χρόνων, βρίσκεται ακόμα μία φορά αντιμέτωπη με τους πλειστηριασμούς, καθώς σήμερα, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024, βγαίνει στο σφυρί ένα από τα ακίνητα-φιλέτα της οικογένειας στο Θησείο.
- Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο
Ο λόγος για το γωνιακό ισόγειο κατάστημα πάνω στην πλατεία Ασωμάτων, επί της οδού Ερμού, στο Θησείο, καθώς η στρατηγική του θέση και η εκτόξευση την ακινήτων στην Αθήνα αλλά και στην ιστορική εμπορική περιοχή το καθιστούν περιζήτητο!
Το κατάστημα αυτό ανήκει στη Nέο Mετροπόλ Ανώνυμος Εμπορική Εταιρεία Ετοίμων Ενδυμάτων, Νεωτερισμών, Επίπλων και Σίτισης, ένα από τα εταιρικά οχήματα με τα οποία δραστηριοποιήθηκε η οικογένεια Τσαντίλη το 2015, φέροντας αρχικά τον Ιωάννη Τσαντίλη ως πρόεδρο και τον Αλέξη Τσαντίλη ως διευθύνοντα δύμβουλο, μετά την επιχειρηματική διάσπαση της οικογένειας και την αποχώρηση του αδερφού τους Δημήτρη Τσαντίλη, ο οποίος με τη σύζυγό του Σοράγια ακολούθησε τον δικό του επιχειρηματικό δρόμο.
Στις 5 Νοεμβρίου 2019, ο Ιωάννης Τσαντίλης έστειλε με δικαστικό επιμελητή προς τον Αλέξη Τσαντίλη επιστολή, με την οποία δήλωνε την παραίτησή του από μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας. Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στις 24 Φεβρουαρίου 2023, στη Νέο Μετροπόλ Α.Ε. διορίστηκε προσωρινή διοίκηση. Η συνολική τιμή εκκίνησης του καταστήματος με τις αποθήκες διαμορφώνεται στα 306.550 ευρώ, ενώ εκτελεστός τίτλος είναι διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών από το 2016 και επισπεύδουσα των πλειστηριασμών η doValue Greece, για λογαριασμό της Cairo No 3 Finance DAC.
Η ιστορία της οικογένειας με τα glamour πρόσωπα, τους θρυλικούς πελάτες από τον Τσαρούχη, τον Μόραλη, τον Σπύρο Βασιλείου και τον Χατζηκυριάκο-Γκίκα, ως τη Μελίνα Μερκούρη, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, την Τζένη Καρέζη και σύσσωμη τη high society των 80ς και 90ς, εκτός από ένδοξη ιστορία, διαθέτει διαμάχες, χωρισμούς, επιχειρηματικό σασπένς.
Κι όμως, καταφέρνει και συνεχίζει μέχρι σήμερα –έστω και με δυσκολίες– την πορεία της στον χώρο του επιχειρείν, με τη νέα και ελπιδοφόρα γενιά να έχει αναλάβει τα ηνία. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα στην αγορά υφασμάτων, αλλά κυρίως ο «εμφύλιος πόλεμος» προ 15ετίας των τριών αδελφών και συνεργατών με την αποχώρηση του Δημήτρη Τσαντίλη από την επιχείρηση και την περιπετειώδη μεταβίβαση του ποσοστού του στους αδελφούς του Αλέξη και Γιάννη (μια υπόθεση που έφτασε ακόμη και στα δικαστήρια) προκάλεσαν, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν την αγορά της μόδας, το σοβαρό πλήγμα στη δυναστεία, που όμως επιβίωσε, ενώ ανταγωνιστικά καταστήματα κατέρρευσαν.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στην οικονομική δυναστεία να δημιουργηθούν δύο παρακλάδια: το ένα του Δημήτρη Τσαντίλη, με την πολύ όμορφη και κοσμική σύζυγό του Σοράγια και τα παιδιά τους (που φημολογείται στην αγορά ότι εκείνη δεν συμφωνούσε με τις παλιές ιδέες της πεθεράς της και ήθελε να δώσει νέο, σύγχρονο αέρα στην επιχείρηση), και το δεύτερο των αδερφών του, Αλέξη και Γιάννη Τσαντίλη, με τους δικούς τους διαδόχους, αλλά και της θρυλικής μητέρας τους, Φανής. Εξάλλου, σε εκείνη, στον πατέρα τους Τάκη Τσαντίλη και στη θεία τους Μαίρη Τσαντίλη οφείλουν τα πάντα.
Χρυσή ιστορία
Με αφετηρία το 1919, ο Ιωάννης Τσαντίλης, με καταγωγή από το χωριό Ισαρη Αρκαδίας, μαζί με τον θείο του Κωνσταντίνο άνοιξε το πρώτο κατάστημα υφασμάτων στο κέντρο της Αθήνας. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1925, ο Ιωάννης Τσαντίλης ανεξαρτητοποιείται και εγκαινιάζει το δικό του κατάστημα στη γωνία Αιόλου 20 και Μητροπόλεως. Τα παιδιά του, ο Παναγιώτης (Τάκης, όπως τον φώναζαν και τον ήξεραν όλοι) και η δυναμική και τετραπέρατη αδερφή του Μαίρη Τσαντίλη, αναλαμβάνουν τα ηνία. Ο Τάκης Τσαντίλης –άρχοντας και κιμπάρης, όπως τον θυμούνται φίλοι του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Εspresso»- ασχολήθηκε με τα διοικητικά και η Μαίρη έφερε με τις ιδέες της φρέσκο αέρα, συνδέοντας με τα υφάσματά της τη λαϊκή παράδοση με τις νεωτερικές τάσεις της εποχής.
Παράλληλα, εισήγαγαν για πρώτη φορά υφάσματα γνωστών οίκων του εξωτερικού. Σε σύντομο χρονικό διάστημα το όνομα «Τσαντίλης» έγινε νούμερο ένα, σε χρυσές οικονομικά εποχές. Ο Τάκης Τσαντίλης παντρεύτηκε το 1951 τη Φανή Κανελλοπούλου, κόρη του ιδιοκτήτη του ζαχαροπλαστείου Αστόρια στην Ομόνοια. Η σύζυγός του, μια γυναίκα πολύ έξυπνη και δημιουργική, απογείωσε για τρεις δεκαετίες την επιχείρηση. Το ένα μαγαζί ανοίγει μετά το άλλο, στην οδό Μητροπόλεως και Καπνικαρέα ξεκινούν την πώληση έτοιμων ρούχων, ράβουν δικά τους ρούχα σε δικά τους υφάσματα, σχέδια και εκτέλεση, κι αρχίζουν να εισάγουν έτοιμα ρούχα.
Το 1978 ανοίγουν νέο μαγαζί στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Αμερικής, το οποίο θα απογειώσει η διευθύντριά του, η αείμνηστη Σάσα Ντούλου, με το γούστο της, αγαπημένη φίλη της Φανής Τσαντίλη. Αψογη οικοδέσποινα, η Φανή Τσαντίλη θα υποδεχθεί όλη την κοσμική Αθήνα της εποχής αρχικά στο διαμέρισμά της στην οδό Αναγνωστοπούλου, αργότερα στη βίλα της Φιλοθέης, αλλά και στο εξοχικό της στην Εύβοια. Καλή και τρυφερή μητέρα, θα δώσει τα ηνία -μετά τον θάνατο του συζύγου της, το 1993- στους τρεις γιους της, Ιωάννη, Δημήτρη και Αλέξη, οι οποίοι έχουν μεγαλώσει μέσα στα υφάσματα και τα καταστήματα της οικογένειας, η οποία κάποια στιγμή έφτασε να διατηρεί 22 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα, να απασχολεί 300 εργαζομένους και να επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πωλήσεων.
Η οικονομική κρίση οδηγεί στο κλείσιμο των καταστημάτων στη Σταδίου, στη Βουκουρεστίου, στο Golden Hall και το Χαλάνδρι. Από την άλλη, αρχίζει ο εμφύλιος πόλεμος στην οικογένεια για το μοίρασμα της περιουσίας, τα ποσοστά, τις μεταβιβάσεις, την αποχώρηση του Δημήτρη Τσαντίλη, πουλώντας το ποσοστό του αντί 6.000.000 ευρώ στα αδέρφια του, ενώ τότε πωλείται και η βίλα της οικογένειας στη Φιλοθέη στον επιχειρηματία Θεόδωρο Δουζόγλου.
Η κοσμικότατη και πολυφωτογραφημένη Σοράγια Τσαντίλη, με τα ωραιότερα μάτια στη high society -σύζυγος του Δημήτρη Τσαντίλη-, μαζί με τους γιους της λειτουργούν την επιχείρηση Tsantilis («M DUE») με δύο μπουτίκ, στο ιστορικό κέντρο και στην Κηφισιά. Ομως και τα παιδιά του Γιάννη Τσαντίλη, ο Παναγιώτης και η Φανή, δραστηριοποιούνται επίσης στον χώρο της μόδας και των υφασμάτων μέσω της Tsantilis Fabrics (ΠΙΑΦ ΤΣΑΝΤ ΙΚΕ). Μάλιστα, η Φανή Τσαντίλη, που φέρει το όνομα της θρυλικής γιαγιάς της και ήταν η αγαπημένη της εγγονή, έχει δημιουργήσει το δικό της brand Fani Tsantili Designs. Αλλά και η βενιαμίν της δυναστείας, η Μυρίνα Τσαντίλη, κόρη του Αλέξη Τσαντίλη, και της Τερέζας Θεοδωροπούλου, έχει τις δικές της μπουτίκ ρούχων και αξεσουάρ στο Κολωνάκι και στη Γλυφάδα.