Η ταινία-φαινόμενο, που έφερε στη μεγάλη οθόνη τη σκοτεινή δράση των παγκόσμιων κυκλωμάτων παιδεραστών σπάζοντας ταμεία στις ΗΠΑ και σοκάροντας τους γονείς, πολλοί από τους οποίους έφυγαν κλαίγοντας από τις κινηματογραφικές αίθουσες, άρχισε να προβάλλεται και στη χώρα μας.
- Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Η «Μελωδία της ελευθερίας», που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, παρουσιάζει τη νοσηρή δράση των εμπόρων παιδικών ψυχών και τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα θύματά τους στα χέρια τους.
Η ανεξάρτητη ταινία με αγγλικό τίτλο «Sound of Freedom», που χθες έκανε πρεμιέρα στα Village Cinemas, είναι εμπνευσμένη από τη ζωή του Αμερικανού μυστικού πράκτορα Τιμ Μπάλαρντ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη Homeland Security για να προσπαθήσει να σώσει δύο μικρά παιδιά από «καρτέλ» παιδεραστών που τα έστειλε για σεξουαλική κακοποίηση στην Κολομβία.
Πριν από περίπου 10 χρόνια ο Μπάλαρντ ίδρυσε την ακτιβιστική οργάνωση Operation Underground Railroad (OUR), η οποία συνεργάζεται με τοπικές αστυνομίες για να σώσει παιδιά από κυκλώματα παιδεραστών σε διάφορες χώρες. Οπως αναγράφεται πριν από τους τίτλους τέλους της ταινίας, «από τη στιγμή που ο Τιμ έφυγε για την Κολομβία, αυτός και η ομάδα του έσωσαν πάνω από 120 θύματα και συνέλαβαν πάνω από 12 εμπόρους παιδικών ψυχών».
Ανεξάρτητη παραγωγή
Στην ταινία του σκηνοθέτη Αλεχάντρο Μοντεβέρντε, η οποία είναι ανεξάρτητη παραγωγή και την έχουν στηρίξει δημόσια ο Μελ Γκίμπσον, ο Ιλον Μασκ και η τραγουδίστρια Τζιούελ, τον Μπάλαρντ υποδύεται ο Τζίμι Καβίζελ, ο οποίος πηγαίνει στη ζούγκλα της Κολομβίας για να σώσει δύο παιδάκια. Μάλιστα ο 55χρονος ηθοποιός έχει δηλώσει ότι θεωρεί τη «Μελωδία της ελευθερίας» τη δεύτερη χρονικά πιο σημαντική ταινία της καριέρας του μετά τα «Πάθη του Χριστού» του Μελ Γκίμπσον, στην οποία υποδύθηκε τον Ιησού Χριστό.
Η ταινία, με μπάτζετ μόλις 13.300.000 ευρώ, που άρχισε να προβάλλεται στις ΗΠΑ στις 4 Ιουλίου, έκανε ρεκόρ εισπράξεων, με έσοδα 169.000.000 ευρώ στη Βόρεια Αμερική. Μάλιστα, τις εβδομάδες που προβλήθηκε έκοψε περισσότερα εισιτήρια από πολυδάπανες παραγωγές, όπως οι «Mission: Impossible» του Τομ Κρουζ και «Indiana Jones and the Dial of Destiny» του Χάρισον Φορντ. Με συνολικά έσοδα πάνω από 230.000.000 ευρώ, έγινε δε μία από τις πιο επιτυχημένες εισπρακτικά ανεξάρτητες παραγωγές στην ιστορία.
Από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε, το «Sound of Freedom» άνοιξε έντονες συζητήσεις για την παιδεραστία και τα σκοτεινά κυκλώματα που δρουν υπόγεια σε ολόκληρο τον πλανήτη, φέρνοντας το πρόβλημα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Οι γονείς που το παρακολούθησαν μιλούσαν για «σοκ», καθώς πρώτη φορά συνειδητοποίησαν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει το ίδιο τους το παιδί. Πολλοί από αυτούς έβγαιναν δακρυσμένοι μετά το τέλος της ταινίας, ενώ κάποιοι δεν άντεξαν να τη δουν ολόκληρη.
«Υστερα από 20 λεπτά προβολής και αφού είδα παιδόφιλους σε σκηνές με παιδιά και παιδιά να υποβάλλονται σε σωματική εξέταση για να καθοριστεί αν δέχτηκαν σεξουαλική επίθεση, έκλαιγα υστερικά. Φύγαμε…» έγραψε στο facebook μητέρα που παρακολούθησε την ταινία στην Αυστραλία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα news.com.au.
«Είναι ζόρικο συναισθηματικά, δύσκολο να το παρακολουθήσεις» είπε η youTuber Μπλερ Γουάιτ στους 1.000.000 εγγεγραμμένους της. Εξήγησε ότι έφυγε στη μέση της ταινίας κλαίγοντας και «το 50% από τα δάκρυά μου προερχόταν από τη θλίψη μου για τα παιδιά και το 50% από τον θυμό μου, διότι μου έγινε ξεκάθαρο ότι ο μοναδικός λόγος που τα media πολεμούν αυτήν την ταινία είναι διότι ο κόσμος διοικείται από παιδόφιλους».