Ο ρόλος της μητέρας είναι ιερός, αν και η παγκόσμια νέα τάξη πραγμάτων θέλει να τη βγάλει ως λέξη από το λεξιλόγιο και να διαλύσει τον θεσμό της οικογένειας. Οι σύγχρονες ευρωπαϊκές αλλά και αμερικανοτραφείς κοινωνίες επιθυμούν να δημιουργηθεί μια διαφορετική κοινωνία, με νέες αξίες, όπως η δημιουργία γονέα 1 και γονέα 2.
Να, όμως, που αυτή την περίοδο οι καλλιτέχνες, οι άνθρωποι του πολιτισμού, του θεάτρου, των κλασικών κειμένων και της παιδείας, με τα ανοιχτά μυαλά, όταν ερωτώνται για την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, αντιτίθενται στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας τη σπουδαιότητα της μητέρας στη ζωή ενός παιδιού, καθώς η λέξη «μαμά» είναι η πρώτη που θα βγει αβίαστα από τα χείλη ενός μωρού. Μπορεί να έχουν ταχθεί υπέρ του γάμου ομόφυλων ζευγαριών με πολιτικό γάμο, αλλά στην τεκνοθεσία έχουν βάλει βέτο.
Πολλοί καλλιτέχνες μας, είτε γιατί ρωτήθηκαν είτε γιατί αισθάνθηκαν από μόνοι τους την ανάγκη να επικοινωνήσουν την άποψή τους, με παρρησία και ελευθερία μίλησαν με αυτό που λέμε κοινή λογική. Η «Εspresso» συγκέντρωσε κάποιες από τις δηλώσεις των καλλιτεχνών στο φλέγον θέμα του νομοσχεδίου που αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια: Μιλώντας στην κάμερα της εκπομπής «Το Πρωινό» στον ΑΝΤ1 προ ημερών, ο Χρήστος Βαλαβανίδης τάχθηκε κατά μιας τέτοιας προοπτικής.
Συγκεκριμένα είπε: «Ενα παιδί έχει δύο χέρια και δύο πόδια, αν του κόψεις τα δύο στηρίγματα θα είναι ένα ανάπηρο παιδί. Το παιδί έχει φτιαχτεί για να έχει μάνα και πατέρα. Πού ξέρουμε τι τραύματα θα κουβαλάνε μετά αυτά τα παιδιά; Είναι σαν ένα πείραμα. Εγώ δεν είμαι ομοφοβικός, έχω πολλούς φίλους γκέι, αλλά δεν είναι της τάξεως του να κάνουν παιδιά μεταξύ τους και να μιμηθούν τα ετερόφυλα ζευγάρια» σχολίασε ο γνωστός ηθοποιός.
«Με συγκινεί»
Στο θέμα τοποθετήθηκε δημόσια και ο τραγουδιστής Γρηγόρης Πετράκος σε τηλεοπτική συνέντευξή του. «Αν φέρεις μπροστά μου ένα ομόφυλο ζευγάρι με παιδί, εμένα πραγματικά θα με συγκινήσει, γιατί θα δω προφανώς δύο καλούς και ευαίσθητους ανθρώπους που θέλουν να διοχετεύσουν την αγάπη τους σε ένα παιδί.
Ο Αριστοτέλης, όμως, όταν διαφώνησε με τον δάσκαλό του Πλάτωνα, είπε τη σοφή φράση: “Φίλος μεν Πλάτων, φίλτατη δε η αλήθεια”. Η αλήθεια στο θέμα αυτό είναι ότι υπάρχουν νόμοι συμπαντικοί σε αυτή τη δημιουργία και ένας από τους πιο σημαντικούς είναι ο νόμος της πολικότητας. Ολα σε αυτή τη δημιουργία είναι σε ζεύγη αντιθέτων. Υπάρχει το καλό και το κακό, το όμορφο και το άσχημο, η ζωή και ο θάνατος. Αυτό είναι και το αιώνιο σύμβολο του αρσενικού και του θηλυκού, ένα αρχέτυπο το οποίο δεν αλλάζει. Η οικογένεια, λοιπόν, βασίζεται στο αρχέτυπο του αρσενικού και του θηλυκού, το οποίο δημιουργεί το παιδί» είπε ο γνωστός τραγουδιστής στην εκπομπή «Γεια σου!» στον Σκάι.
Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του πατέρα και κυρίως της μητέρας στο μεγάλωμα ενός παιδιού τόνισε, από την πλευρά του, ο Φίλιππος Σοφιανός: «Το παιδί μέχρι τα επτά του χρόνια χρειάζεται τους γονείς του, τον πατέρα του και τη μάνα του, για να διαμορφώσει τον χαρακτήρα του, την προσωπικότητά του. Τα παιδιά ναι θέλουν αγάπη για να μεγαλώσουν, αλλά η φύση έχει ένα αρσενικό και ένα θηλυκό» είπε ο Φίλιππος Σοφιανός, και συνέχισε: «Ο ρόλος του πατέρα και της μάνας είναι ένας άξονας ισορροπίας για το παιδί. Μπορεί το παιδί να έχει δύο μπαμπάδες ή δύο μαμάδες που να το αγαπούν πολύ. Το κατανοώ. Στο σχολείο, όμως, πώς θα αντιμετωπίσει την κοινωνικότητά του; Σιγά σιγά χάνουμε τις ταυτότητες, προσπαθούν να αλλάξουν τα άρθρα στο αρσενικό και το θηλυκό».
Για το μείζον θέμα τοποθετήθηκε δημόσια και ο επιχειρηματίας μόδας Λάκης Γαβαλάς, ο οποίος επισήμανε τη σπουδαιότητα της μητρότητας σε ό,τι αφορά το μεγάλωμα ενός παιδιού. Συγκεκριμένα, με μια φράση τα είπε όλα: «Το παιδί πρέπει να μπορεί να πει “μαμά”»…
Ο σπουδαίος ηθοποιός Τάσος Χαλκιάς επίσης μίλησε για το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. «Εκείνο το οποίο έχω πει και θέλω να το ξαναπώ είναι ότι δεν μπορώ να διανοηθώ κανένα παιδί να μεγαλώνει χωρίς τη μάνα του. Τη μάνα του. Τη μάνα που το γέννησε. Γιατί ένα παιδί από κάπου φύτρωσε, έτσι; Εάν δεν πρόκειται για ένα παιδί παρμένο από το ορφανοτροφείο ή ένα παιδί παρμένο από ένα ίδρυμα, δεν μπορώ να διανοηθώ να μεγαλώνει ένα παιδί χωρίς τη μάνα του» σχολίασε ο αγαπημένος ηθοποιός, προσθέτοντας: «Μπορεί να καταλάβω πως ένα παιδί μπορεί να έχει έναν, δύο και πέντε πατεράδες. Αλλωστε κανένα παιδί δεν ξέρει πόσους πατεράδες έχει ή ποιος είναι ο πατέρας του, αυτά τα ξέρει μόνο η μάνα… Δεν δέχομαι, όμως, ότι ένα παιδί μεγαλώνει σωστά χωρίς τη μάνα του» κατέληξε ο Τάσος Χαλκιάς.
Αλλά και ο τραγουδιστής Βασιλης Τερλέγκας έκανε δηλώσεις για την τεκνοθεσία. «Τα παιδιά θέλουν μπαμπά και μαμά! Θέλουν τη μάνα τους τα παιδιά. Εμένα η μάνα μου είναι 100 χρονών και τρέχω να πάω να την αγκαλιάσω. Εκεί νιώθω σιγουριά».
Η Μιμή Ντενίση όταν ρωτήθηκε για το θέμα υποστήριξε: «Εγώ δεν είμαι υπέρ του να λες συνέχεια “οι γκέι πρέπει να παντρεύονται” και “οι γκέι πρέπει να κάνουν αυτό”. Ή το θεωρείς φυσικό και είναι κομμάτι της κοινωνίας και δεν χρειάζεται να το λέμε συνέχεια ή δεν το θεωρείς φυσικό, όταν το λες συνέχεια. Η κοινωνία πρέπει να διατηρήσει τον βασικό κορμό της και ο βασικός κορμός της είναι η πλειονότης, που είναι άνδρας – γυναίκα – παιδί. Δεν μπορεί συνέχεια να μιλάμε για τους γκέι. Από μόνοι μας το κάνουμε σαν να είναι κάτι περίεργο. Σε σχέση με τα παιδιά είμαι, όμως, πολύ σκεπτική, γιατί βλέπω τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα με την ανατροφή τους, που δεν έχουν να κάνουν με το γκέι ή με το στρέιτ. Τα προβλήματα που έχουν στην εποχή μας τα παιδιά, δυστυχώς, είναι άπειρα».
«Εχουμε αρχές;»
Αλλά και η ηθοποιός Μαρία Ιωαννίδου αναφέρθηκε στο ζήτημα: «Εγώ τη μαμά μου και τον μπαμπά μου είχα πρότυπα. Είναι το πρότυπο, για αυτό λέω και το ξαναλέω. Εχουμε αρχές ή πάμε προς τα πίσω; Θα μεγαλώνουν παιδιά ομόφυλα ζευγάρια; Αυτό θα γίνεται; Δεν είναι φυσιολογικό!»
Ο ηθοποιός Πέτρος Ξεκούκης από τη μεριά του ήταν ξεκάθαρος: «Θα πρέπει να το σκεφτεί πάρα πολύ καλά ο βουλευτής ή ο υπουργός που θα υπογράψει αυτόν τον νόμο εάν θέλει να τον ξαναέχουμε μαζί μας υπουργό, να τον χειροκροτάμε και να τον βλέπουμε. Ο λαός θα κρίνει εάν είναι σωστό ή όχι. Ας βγούμε έξω στην κοινωνία να ρωτήσουμε… Είμαι σαφής ότι διαφωνώ και ήταν σαφέστατη η απόφαση της Συνόδου. Αλλο παιδί, άλλο ένα ζώο. Εγώ αγαπώ τα ζώα, αλλά ένα παιδί ποιος θα το διαπαιδαγωγήσει; Οταν θα πάει στο σχολείο, θα τον συνοδεύουν δύο άντρες και θα του πει ο συμμαθητής του “Ποιος είναι η μαμά σου, ο Μητσάρας ή ο Βαγγέλης;”. Τι θα πει τότε; Με ποιο δικαίωμα θα παίξει με την ψυχολογία αυτού του μικρού παιδιού. Ποιος ρωτάει αυτό το παιδί εάν θέλει να έχει δύο άντρες ή δύο γυναίκες για μητέρα και πατέρα; Εμείς για τον εγωισμό μας θέλουμε, το παιδί όμως θέλει να ακούει το φυσιολογικό και, όταν θα μεγαλώσει, ας αποφασίσει αυτό».