Ακόμα μία απώλεια έριξε το ηθικό του βασιλιά Καρόλου, που δίνει τη δική μου μάχη με τον καρκίνο. Ο αγαπημένος του φίλος Τζέικομπ Ρότσιλντ, της γνωστής δυναστείας, «έφυγε» σε ηλικία 87 ετών, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια κληρονομιά.
- Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο
Ο Τζέικομπ Ρότσιλντ ήταν ο 4ος βαρόνος Ρότσιλντ, ο οποίος εντάχθηκε στην RIT Capital Partners το 1959 και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της.
Το 1971 διορίστηκε πρόεδρος του Rothschild Investment Trust και το 1980 εγκατέλειψε την τράπεζα για να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της. Ηταν επίσης διαχειριστής του Κρατικού Μουσείου Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης και της Αρχής Μουσείων του Κατάρ, πριν αποσυρθεί και από τα δύο πόστα. Επαιξε σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση του Somerset House στο Λονδίνο και υλοποίησε την αποκατάσταση του Spencer House του 18ου αιώνα.
Διορίστηκε μέλος του Τάγματος της Αξίας από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ το 2002 και έλαβε το μετάλλιο του πρίγκιπα της Ουαλίας και αγαπημένου του φίλου για τη φιλανθρωπία στις τέχνες το 2013. Ηταν πρόεδρος των διαχειριστών του φιλανθρωπικού ιδρύματος «The Rothschild Foundation», ενώ από τις μεγαλύτερες φιλανθρωπικές του δεσμεύσεις ήταν το Waddesdon Manor και το κτήμα Waddesdon στο Buckinghamshire, αφού ανέλαβε τη διαχείρισή τους για λογαριασμό του National Trust από την ξαδέλφη του, Dorothy de Rothschild, το 1988.
Σε βάθος αιώνων
Οι σχέσεις των Ρότσιλντ με τη χώρα μας ξεκινούν προτού καν δημιουργηθεί το ελληνικό κράτος, αφού συμμετείχαν στο κονσόρτσιουμ που χορήγησε τα δύο δάνεια στην επαναστατημένη Ελλάδα το 1824, ενώ αργότερα ήταν και από τους ιδρυτικούς μετόχους της Εθνικής Τράπεζας το 1841 Ο αείμνηστος πλέον λόρδος Τζέικομπ Ρότσιλντ λάτρεψε το σπίτι στην Κέρκυρα, στην περιοχή Κερασιά, που είναι γνωστό και ως «θερινό ανάκτορο Κένσινγκτον», στο οποίο φιλοξενήθηκαν προσωπικότητες όπως ο Γεχούντι Μενουχίν και ο Ρούντολφ Νουρέγεφ. Την αγάπη του για το νησί τού τη μετέδωσε ο πατριός του, ζωγράφος και ακαδημαϊκός Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο οποίος ήταν παντρεμένος σε δεύτερο γάμο με τη μητέρα του Τζέικομπ, Μπάρμπαρα.
Το καλοκαίρι του 1969, στις διακοπές τους στην Ελλάδα, ο Γκίκας με τη γυναίκα του Μπάρμπαρα και ο Τζέικομπ με τη δική του σύζυγο Σερένα επισκέφθηκαν και το νησί των Φαιάκων. Στη βόρεια πλευρά του διέκριναν ένα κτήμα στις Σινιές, μια πανέμορφη πλαγιά με θέα στο γραφικό λιμανάκι της Κουλούρας με καταρράκτες και πεύκα, απέναντι από τις ακτές της Αλβανίας. ∆εν ήταν μόνο η περιοχή και η ομορφιά της φύσης που γοήτευσαν το ζεύγος Γκίκα.
Το εντυπωσιακό κτήμα
Τα μισοερειπωμένα κτίσματα ενός παλιού ελαιοτριβείου έγιναν η μαγική έμπνευση για τη νέα τους κατοικία. Στο τέλος του καλοκαιριού, ο γιος της Μπάρμπαρα, Τζέικομπ Ρότσιλντ, αγόρασε το κτήμα ως δώρο στη μητέρα του! Το κτήμα, υπό την αρχιτεκτονική επίβλεψη του Γκίκα, με τα αγάλματα και τα μοναδικά έργα τέχνης, μετατράπηκε σε νέο επίγειο παράδεισο για το ζευγάρι και τιμήθηκε με το βραβείο Europa Nostra το 1986. Από τα πιο χαρακτηριστικά και εντυπωσιακά στοιχεία του σπιτιού είναι τα εξαίσια μωσαϊκά δάπεδα.
Τεράστιες συνθέσεις από πλαγιαστά και όρθια βότσαλα -άλλα άσπρα ή μαύρα και πού και πού χρωματιστά, γαλάζια από την Κέρκυρα και κοκκινωπά από την Αθήνα-, μαζί με λαξευτούς ασβεστόλιθους, παλιά τούβλα, μικρά κάτασπρα χαλίκια, που σχηματίζουν ρόμβους, τόξα, ψαροκόκαλα, ημικύκλια και παραδοσιακά μοτίβα. Αλλά και ο εσωτερικός χώρος της βίλας είναι διακοσμημένος με σπάνια αντικείµενα, όπως καρέκλες και κοµόντες εποχής Biedermeier, καθρέφτες, τζάκια με ηπειρώτικα σχέδια, κεντήματα, σαμιώτικα ζωγραφισµένα πιάτα, υδατογραφίες και γκραβούρες με υπογραφές των Αγγελου Γιαλλινά, Εντουαρντ Λιρ, Τζόζεφ Καρτράιτ και με θέματα εμπνευσμένα από τα Ιόνια Νησιά ή από την Ελληνική Επανάσταση.
Στη βίλα «Ονειρο καλοκαιρινής νυκτός» ξεκουράστηκαν το 2017 και έζησαν τον έρωτά τους μακριά από επισημότητες και πρωτόκολλα ο τότε πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας μαζί με τη δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα. Για την ιστορία, η μυθική βίλα αποτελούσε και την αγαπημένη καλοκαιρινή απόδραση της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Ο βασιλιάς Κάρολος άλλωστε λατρεύει την Κέρκυρα, καθώς στο νησί, τον Ιούνιο του 1921, στην έπαυλη Μον Ρεπό, γεννήθηκε ο αγαπημένος του πατέρας, ο αείμνηστος πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου.
Η… κόντρα του γιου του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Τον επίγειο παράδεισο στο νησί των Φαιάκων τα τελευταία χρόνια χαίρεται, φροντίζει και υπερασπίζεται με πάθος, φιλοξενώντας τους δικούς του διάσημους φίλους, ο μοναχογιός και κληρονόμος του λόρδου, Ναθάνιελ Ρότσιλντ. Πριν από μερικά χρόνια έγινε γνωστός στη Ελλάδα και στα social media όταν, την ώρα που κάτοικοι της Κέρκυρας έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της νέας, φιλόδοξης, τουριστικού ενδιαφέροντος επένδυσης στα βόρεια του νησιού, ο Βρετανός επιχειρηματίας και μόνιμος κάτοικος Ελβετίας Ναθάνιελ Ρότσιλντ αποκάλεσε στο twitter τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «ανόητο» που υποστηρίζει την εν λόγω επένδυση.
Τη σκυτάλη πήραν εν συνεχεία όσοι διάβασαν την ανάρτηση, σχολιάζοντάς την στο διαδίκτυο ως «απρεπή», «απαράδεκτη» και «αγενή». To «κράξιμο» του αριστοκράτη, γιου του λόρδου, προκάλεσε η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσημη έναρξη των εργασιών του Kassiopi Project. Ο 53χρονος Νατ Ρότσιλντ, όπως τον αποκαλούν συνήθως, 5ος πλέον βαρόνος Ρότσιλντ, πέραν της προσωπικής επίθεσης στον πρωθυπουργό, έριξε τα πυρά του και κατά της επένδυσης, χαρακτηρίζοντάς την «απόλυτη περιβαλλοντική καταστροφή», που οδηγεί την Κέρκυρα πίσω στη μαζική ανάπτυξη τύπου δεκαετίας του ’70, με «μηδενική προσφορά στην τοπική οικονομία».