Μια σπάνια εμφάνιση από μια ακριβοθώρητη ηθοποιό. Τη σπουδαία Ελένη Προκοπίου είχε την τιμή να συναντήσει η «Espresso» την Πέμπτη το βράδυ, στα εγκαίνια του θεατρικού μουσείου Δημήτρη Ιβάνωφ. Πλήθος κόσμου, κυρίως παλιά αστέρια του θεάτρου και του κινηματογράφου, βρέθηκα στην Δραματική Σχολή Μαίρης Τράγκα, πίσω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, και θυμήθηκαν όσα τους ένωσαν όλα αυτά τα χρόνια.
- Από τον Νίκο Νικόλιζα
Συγκίνηση, αναμνήσεις και πολλά περιστατικά από τη χρυσή εποχή των μεγάλων σταρ του θεάτρου και του κινηματογράφου έζησαν όσοι βρέθηκαν στο θεατρικό μουσείο του σπουδαίου χορογράφου Δημήτρη Ιβάνωφ.
Από νωρίς το απόγευμα η πιστή του φίλη και συνοδοιπόρος εδώ και 70 χρόνια Ελένη Προκοπίου βρέθηκε στο πλευρό του χορογράφου και θυμήθηκε μέσα από τα δικά της προσωπικά αντικείμενα που έχει χαρίσει τις μοναδικές στιγμές της. «Με τον Δημήτρη σχεδόν μεγαλώσαμε μαζί. Από περίπου 10 ετών παιδάκια ξεκινήσαμε στο μπαλέτο του μεγάλης χορογράφου Λουκίας και μέχρι σήμερα παραμείναμε πιστοί φίλοι» ανέφερε συγκινημένη στην «Εspresso» η ηθοποιός και χορεύτρια.
«Τι να πρωτοθυμηθώ από εκείνα τα χρόνια. Παλεύαμε για το μεροκάματο και το όνειρο. Και πού δεν δουλέψαμε με τον Δημήτρη. Απλώς εγώ έφυγα νωρίς, γιατί ήθελα να αποκτήσω οικογένεια. Εχω μια καταπληκτική κόρη, δύο υπέροχες εγγονές και πλέον ατενίζω το μέλλον με αγάπη για τη ζωή» ανέφερε μπροστά από τα δικά της θεατρικά κοστούμια. Λίγο αργότερα ο «σκληρός» του κινηματογράφου Χριστόφορος Ζήκας και η σύντροφός του έκαναν την εμφάνισή τους και μπροστά από τα κοστούμια της Ρένας Βλαχοπούλου, της Ζωζώς Σαπουντζάκη και πολλών άλλων θυμήθηκε τις ένδοξες μέρες όταν έπαιζε με τον Κούρκουλο στην ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο». «Με έκαναν σκληρό λόγω της εμφάνισής μου. Θυμάμαι τα λόγια του Κατράκη ακόμα και σήμερα και συγκινούμαι. Μου έλεγε: “Χριστόφορε, εσύ θα είσαι ο σκληρός του σινεμά με τη χρυσή καρδιά. Μείνε έτσι και μην αλλάξεις για κανέναν λόγο”.
«Θρυλικό πρόσωπο»
Λίγα λεπτά αργότερα και ο Μανώλης Δεστούνης ευχαρίστησε τον Δημήτρη Ιβάνωφ για την πολύχρονη συνεργασία τους. «Ο Δημήτρης είναι πλέον ένα από τα θρυλικά πρόσωπα του θεάτρου και του κινηματογράφου. Εχει γνωρίσει τρεις γενιές ηθοποιών που σήμερα τα αποκαλούμε όλοι ιερά τέρατα. Εκείνος ήταν πάντα δίπλα τους και φίλος τους. Οφείλουμε τεράστιο σεβασμό σε αυτόν τον εργάτη του θεάτρου» ανέφερε, ενώ και ο σπουδαίος χορευτής Τάκης Σαγιώρ ήταν την ίδια βραδιά παρών και τίμησε με πολύ θετικά σχόλια τον Δημήτρη Ιβάνωφ. «Από νέο παλικάρι ο Δημήτρης ήταν πάντα κοντά σε όλους τους πρωταγωνιστές και είχε ένα όνειρο: να φτιάξει ένα μουσείο με τα προσωπικά τους αντικείμενα. Το πάλεψε και το πέτυχε, αντί να το κάνει το υπουργείο Πολιτισμού. Μπράβο του».
Εκεί και ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος μίλησε με πολύ θαυμασμό για το εγχείρημα του θρυλικού χορογράφου. «Αυτό που δεν έκανε το κράτος το έκανε ο Δημήτρης Ιβάνωφ. Το κράτος οφείλει να συγκεντρώσει όλον αυτόν τον πλούτο και να τον μεταφέρει από γενιά σε γενιά. Είναι αξιοσέβαστο το έργο του Ιβάνωφ και υποκλίνομαι σε όσα έχει προσφέρει στην Ελλάδα» ανέφερε. Το «παρών» έδωσε επίσης ένας παλιός και καλός του φίλος και «εξαφανισμένος» ηθοποιός, ο Αντώνης Τρικαμηνάς, ο οποίος με δέος αντίκριζε τα κοστούμια των μεγάλων θεατρίνων, ενώ ο προσωπογράφος των μεγάλων προσωπικοτήτων Νίκος Ζαχόπουλος (επιστήθιος φίλος της Ρένας Βλαχοπούλου) προσέφερε ένα κοστούμι της μεγάλης θεατρίνας και φίλης του, καθώς και έναν σπάνιο πίνακα που είχε ζωγραφίσει ο ίδιος και είχε χαρίσει στη Ρένα Βλαχοπούλου. Το «παρών» επίσης έδωσαν ο πρόεδρος των Κορφιάτικων Βραβείων κ. Μουζακίτης, καθώς και πολλά μέλη από παλιές θεατρικές οικογένειες.