Θλίψη στους παλιούς αριστοκρατικούς κύκλους και στους ανθρώπους της μόδας των 80s και 90s προκάλεσε ο ξαφνικός θάνατος του 80χρονου bonviveur Σωκράτη Καλκάνη, που βρέθηκε νεκρός στην οικία του, στα Καλύβια Αττικής.
- Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο
Αν και ήταν εξαφανισμένος τα τελευταία χρόνια από την κοινωνική ζωή και αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του, είχε πάντα στο πλευρό του καλούς και πιστούς φίλους, όπως τον σχεδιαστή Ρενέ Ταπί, τον Ντίμη Κρίτσα, τον Νίκο Μουρατίδη και τον Τάκη Τσαντίλη. «Ανθρωπος τρομερά γενναιόδωρος, σε σημείο εκμετάλλευσης, κοσμοπολίτης, με ευγένεια και καλοσύνη, αλλά και δύσκολος, με ιδιαιτερότητες… Νομίζω δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει την απώλεια του ξενοδοχείου του, το οποίο το θεωρούσε σπίτι του. Εζησε όμως όπως ήθελε» αναφέρει στην «Espresso» παλιός Αθηναίος που έζησε μαζί του τη νυχτερινή Αθήνα των δεκαετιών του ’70 και του ’80, από τις 9 Μούσες ως το 9 plus 9, αλλά και στη Νέα Υόρκη, στις ένδοξες εποχές του Studio 54. Και όχι άδικα, αφού γεννήθηκε στα πούπουλα, από άρχοντες γονείς, μοναχογιός που είχε ό,τι επιθυμούσε στην πολυτάραχη αλλά με άδοξο τέλος ζωή του!
Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστός λόγω της στενής του φιλίας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τη Δήμητρα Λιάνη, καθώς πολύ προτού κρεμαστεί στα μανταλάκια ο έρωτας του τότε πρωθυπουργού με τη χυμώδη αεροσυνοδό, τους παραχωρούσε τη βίλα του στο Λαγονήσι… Το όνομά του, όμως, είχε ακουστεί και σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας. Ο Σωκράτης Καλκάνης, γνωστός συλλέκτης έργων τέχνης κι όχι μόνο (πολλά εκ των οποίων ήταν παλιότερα στο «King George») είχε συλληφθεί με άλλα οκτώ άτομα, επειδή στη βίλα του στο Λαγονήσι κατείχε αγαλματίδιο της ελληνορωμαϊκής εποχής, αξίας 1.000.000 ευρώ! Πολλοί έσπευσαν τότε να τον υπερασπιστούν, μιλώντας για διασυρμό του και για μνημειώδεις γκάφες των αρμόδιων υπηρεσιών. Κι αυτό διότι το συγκεκριμένο άγαλμα, ο «Σάτυρος», ήταν σε γνώση του ελληνικού κράτους από το 1899, και είχε περάσει νόμιμα στην κατοχή του πατέρα του Σωκράτη Καλκάνη, ενώ βρισκόταν σε κοινή θέα στο «King George», από το οποίο είχαν παρελάσει και φωτογραφηθεί δεκάδες διεθνούς φήμης προσωπικότητες.
Φημολογείται, πάντως, ότι ο άλλοτε βαθύπλουτος κληρονόμος ζούσε εδώ και πολλά χρόνια πουλώντας τους θησαυρούς και τα έργα τέχνης του ξενοδοχείου που κληρονόμησε από τη μητέρα του Καίτη, η οποία είχε συνδεθεί με τη χρυσή ιστορία του «King George»! Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, όταν κατεδαφιζόταν το παλιό διώροφο σπίτι του Στέφανου Σκουλούδη, στην οδό Γεωργίου Α΄, δίνοντας τη θέση του στο μικρό αλλά αριστοκρατικό ξενοδοχείο «King George» του επιχειρηματία Καλκάνη, πατέρα του Σωκράτη Καλκάνη, η τεχνική εταιρία του οποίου έχτισε στο Καστρί τη βίλα του Γεωργίου Παπανδρέου και άλλα αριστουργήματα της εποχής, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα ξεπερνούσε σε χλιδή και πολυτέλεια ακόμη και τη γειτονική «Μεγάλη Βρεταννία».
Ονόματα-μύθοι
Το «King George» άνοιξε τις πύλες του το 1936 με σπάνια έργα τέχνης, που παρέπεμπαν σε μουσείο. Από τα αναμνηστικά άλμπουμ του πρωθυπουργοί, βασιλείς, γαλαζοαίματοι, μεγιστάνες και σταρ στέλνουν ασπρόμαυρα χαμόγελα: Κωνσταντίνος Καραμανλής, βασίλισσα Φρειδερίκη, Μέριλιν Μονρόε, Φρανκ Σινάτρα, Ζισκάρ ντ’ Εστέν, Μακάριος (μπορεί να έβγαλε τον λόγο του από τα μπαλκόνια της γειτονικής «Μεγάλης Βρεταννίας», αλλά έμενε σε δωμάτιο του «King George») διέσχιζαν την είσοδό του! Στη βασιλική σουίτα έζησαν τον έρωτά τους η Ρόμι Σνάιντερ και ο Αλέν Ντελόν, καλεσμένοι του ΕΟΤ για να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ Επιδαύρου. Εκεί φιλοξενήθηκαν η Λιζ Τέιλορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον που, ως συνήθως, τα έκαναν γυαλιά καρφιά! Ολα αυτά τα ονόματα-μύθους τα γνώρισε από μικρό παιδί ο Σωκράτης Καλκάνης, ο οποίος μεγάλωσε στην κυριολεξία μέσα στο ξενοδοχείο.
Στο Tudor Hall, το μυθικό εστιατόριο του 7ου ορόφου με συγκλονιστική θέα στην Ακρόπολη, ξεχάστηκε η Σοράγια, όταν περιέφερε ανά τον κόσμο τη θλίψη της για τον χωρισμό της από τον σάχη. Εκεί ανακάλυψε, ύστερα από κάποιες ξαφνικές αδιαθεσίες, ότι είναι έγκυος στην πρωτότοκη Καρολίνα η Γκρέις Κέλι, κάνοντας τον Ρενιέ τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο του πριγκιπάτου του. Στα σαλόνια του στον ημιώροφο δόθηκαν οι μεγαλύτερες δεξιώσεις της δεκαετίας με οικοδέσποινα την ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Καίτη Καλκάνη και τα πιο εντυπωσιακά ντεφιλέ μόδας, του Billy Bo, του Κρίτσα και του Φιλήμονα. Τα πάντα, βέβαια, ήταν υπό την επίβλεψη της Καίτης Καλκάνη, που δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί της.
Η αυτοκρατορική ιστορία του «King George» ταυτίζεται με το όνομά της -και όχι άδικα-, αφού του χάρισε μοναδικές στιγμές δόξας και το μετέτρεψε σε θρύλο με τη δυναμική προσωπικότητά της, τις προσωπικές διεθνείς φιλίες της, την αισθητική και την αγάπη της για την τέχνη, διακοσμώντας το με αμύθητους θησαυρούς. Το 1964 φιλοξένησε υποδειγματικά όλους τους εστεμμένους της Ευρώπης που ήρθαν στην Αθήνα για τους βασιλικούς γάμους του Κωνσταντίνου και της Αννας Μαρίας. Τα πριβέ πάρτι στο διαμέρισμά της στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου άφηναν άφωνους τους υψηλούς καλεσμένους της, συνήθεια που συνέχισε τη δεκαετία του ’80 ο μοναχογιός της και κληρονόμος του ξενοδοχείου Σωκράτης Καλκάνης, με καλεσμένους τον Billy Bo, τον Ηλία Ψινάκη, τη Λάουρα ντε Νίγκρις. Τότε ακόμα κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι οι ανέμελες ημέρες και οι αστραφτερές νύχτες του «King George» θα τελείωναν άδοξα και το αλλοτινό στολίδι θα έστεκε σαν φάντασμα στην πλατεία Συντάγματος.
Aπο τη Βουγιουκλακη στον… Κοσκωτα!
Ιανουάριος 1988. Ο δικηγόρος του «άτακτου» κληρονόμου Σωκράτη Καλκάνη σφραγίζει τις εισόδους του ιστορικού αλλά χρεοκοπημένου πλέον ξενοδοχείου. Ο υιός Καλκάνης, όταν το ξενοδοχείο πέρασε στα χέρια του, έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να κρατήσει ζωντανό το στολίδι του Συντάγματος που ήταν στην κυριολεξία το σπίτι του.
Στη σουίτα του 7ου ορόφου υποδεχόταν την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τη Ζωή Λάσκαρη, την καλή του φίλη Ελένη Μαρκεζίνη και τους αξέχαστους Γιώργο Ζούλια, Μιχάλη Ασλάνη, Billy Bo. Αλλά οι εποχές είχαν αλλάξει και στα τέλη της δεκαετίας του ’80 το χρυσό όνομα Καλκάνη εμπλέκεται στο σκάνδαλο Κοσκωτά, όταν ο τελευταίος αγοράζει το ξενοδοχείο, προκειμένου να το μετατρέψει σε στρατηγείο των επιχειρήσεών του. Αυτό θα είναι το «κύκνειο άσμα» του «King George» και της δυναστείας Καλκάνη, που αναγκάζεται να αδειάσει το οίκημα.
Το σφραγισμένο «παλάτι» λεηλατείται και ό,τι θρυλικό κομμάτι του απομένει από γαλλικά πιάτα, ασημένια κηροπήγια, μεταξωτά κουβερλί καταλήγει στο Μοναστηράκι. Επιτήδειοι ξεκολλούν ακόμα και τις ζαρντινιέρες και τα καπάκια από τις τουαλέτες και τα πουλούν σε τιμή ευκαιρίας. Ολα αυτά έως τον Μάιο του 2004, που το ξενοδοχείο περνά στον όμιλο Δασκαλαντωνάκη και ανακαινίζεται εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. «Βατερλό «αποδείχθηκε στην επιχειρηματική ζωή του Σωκράτη Καλκάνη και το πεντάστερο ξενοδοχείο που ονειρευόταν στην Αλοθέα της Αγίας Μαρίνας, καθώς το έργο έμεινε στα μπετά και πέρασε στα χέρια των τραπεζών, για να καταλήξει σε Αμερικανούς επιχειρηματίες.