Η γιαγιά του ήταν σοπράνο στην Ιταλία, η μητέρα του έκανε δίσκο με τον Παπαθανασίου, ο ίδιος άρχισε πιτσιρικάς να ασχολείται με τη μουσική και ο δρόμος του υπήρξε μακρύς – ενίοτε και δύσκολος. Ο Dan Theo σπούδασε σε Ελλάδα, Αμερική και Αγγλία, έμεινε άστεγος επί δύο μήνες στο Λονδίνο, εργάστηκε σε τηλεφωνικό κέντρο, δίδαξε τα μυστικά της μουσικής σε μικρούς και μεγάλους, και φέτος ένωσε τις καλλιτεχνικές του δυνάμεις με τον dj Silence και τον Ofili, τον μεγαλύτερο από τα αδέρφια Antetokounmpo.
- Από τον Ηλία Μαραβέγια
Το κανονικό όνομα του ταλαντούχου τραγουδιστή και μουσικού παραγωγού είναι Ντάνιελ Θεοφάνους και μοιράζει την καταγωγή του ανάμεσα στην Ελλάδα και τη γειτονική Ιταλία. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ από τότε που θυμάται τον εαυτό του η ζωή του ήταν γεμάτη με νότες και συγχορδίες! «Θυμάμαι τη μητέρα μου με υπολογιστή Atari, παλιά Windows και ασπρόμαυρη οθόνη να φτιάχνει δικές της παραγωγές στο σαλόνι του σπιτιού μας κι εγώ να παίζω στο πάτωμα» λέει ο ίδιος στην «Espresso» καθώς ξετυλίγει το νήμα της προσωπικής του διαδρομής.
«Η μητέρα μου είχε κάνει δίσκο παλιά μαζί με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, η ίδια έγραφε μόνη της τα τραγούδια της και τα ερμήνευε. Η γιαγιά μου, από την άλλη, ήταν σοπράνο στην Ιταλία. Τη θυμάμαι να βλέπει RAI και να τραγουδάει στο σπίτι μας, στην Αθήνα. Τη θυμάμαι και να συγκινείται όποτε άκουγε κάποια ιταλική άρια. Μετά είχα και τους θείους μου, που ήταν επίσης μουσικοί, πιο νέοι ηλικιακά, και άκουγαν ροκ κι άλλα είδη μουσικής. Γενικά υπήρχαν μουσικές επιρροές από παντού στο σπίτι και το σχολείο. Πήγαινα σε διεθνές σχολείο στην Αθήνα, όπου φοιτούσαν παιδιά από διάφορες χώρες, με αποτέλεσμα να ακούμε τότε πιο νωρίς πράγματα που έβγαιναν στη γλώσσα τους, προτού ακόμη φτάσουν στην Ελλάδα» συνεχίζει ο καλλιτέχνης.
«Οι επιρροές μου βασικά ήταν ένας αχταρμάς από κουλτούρες και μουσικές. Πιστεύω μάλιστα ότι το μουσικό στιλ στο οποίο έχω καταλήξει είναι αποτέλεσμα όλων αυτών των ερεθισμάτων, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που πήρα από τις σπουδές μου: Ραπ, μέταλ, τζαζ, ethnic, ό,τι μπορούσα το μάθαινα. Σπούδαζα, δούλευα, μετά σπούδαζα ξανά. Στα 18 μου, ενώ είχα ξεκινήσει ήδη να διδάσκω κιθάρα σε παιδιά και ενήλικες, πήρα υποτροφία στο Berklee, στη Βοστόνη. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνέχισα τις σπουδές μου στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας (παράρτημα του Berklee), ενώ αργότερα βρέθηκα και στο Λονδίνο, όπου έκανα το bachelor μου» λέει ο Dan Theo, ο οποίος αποφάσισε να μείνει στην Αγγλία για να κυνηγήσει το όνειρό του.
Τα βρήκε δύσκολα, όμως. «Ηταν ό,τι πιο δύσκολο έχω ζήσει με διαφορά, αφού για δύο μήνες δεν είχα πού να μείνω, ήμουν άστεγος. Δούλευα σε μια εταιρία μεταφορών σχεδόν όλο το 24ωρο, είχαν κάτι τεράστιες νταλίκες και ξεφορτώναμε, κουβαλούσαμε. Στα κενά μου έπαιρνα τηλέφωνο κάποιον γνωστό μου από το κολέγιο για να πάω να κοιμηθώ στο πάτωμά του. Είχε τύχει να κοιμηθώ σε τρένα, σε fast food… Θα μπορούσα να είχα γραφτεί σε ένα γυμναστήριο και να διανυκτερεύω εκεί, αλλά μάζευα λεφτά. Ηταν δύσκολο διάστημα, αλλά το πάλεψα, γιατί είμαι πεισματάρης, δεν ήθελα να δεχτώ την ήττα. Τελικά βρήκα στέγη, αλλά πάλι οι συνθήκες ήταν χάλια και γύρισα στην Ελλάδα. Επειδή μάλιστα ήμουν άφραγκος, τότε έπιασα δουλειά σε ένα τηλεφωνικό κέντρο, ασχολούμενος με την εξυπηρέτηση πελατών. Το ίδιο είχα κάνει και προτού φύγω για το Λονδίνο, πάλι για οικονομικούς λόγους».
Μουσικό σημείο
Οπως λέει ο Dan Theo για το νέο του single: «Η μουσική είναι επέκταση της κουλτούρας και με το τραγούδι ‘‘KAN!BAL’’ αισθάνομαι πρώτη φορά στο 100% ότι είμαι στο μουσικό σημείο που ήθελα. Μια χορεύτρια που ειδικεύεται στο τζαμαϊκανό στιλ, η Σάρα, με έφερε σε επαφή με τον dj Silence. Τα βρήκαμε αμέσως λόγω της κοινής μας αγάπης γι’ αυτό το είδος μουσικής και κάποια στιγμή μού πρότεινε εκείνος να βάλουμε στο single και τον Ofili. Επαθα πλάκα όταν μου το πρότεινε, δεν το περίμενα. O Francis μού έκανε πολύ ωραία εντύπωση. Ως άνθρωπος είναι αυτό που βλέπουμε γενικά στην οικογένειά του, δουλευταράς, πολύ ταπεινός, έχει κύρος και είναι πολύ cool και ακομπλεξάριστος».
Τι λέει αποκλειστικά στην «Espresso» ο αδελφός του «Greek Freak»
Πιστός στην ταυτότητα και στο ύφος των τραγουδιών που δημιουργεί, ο Dan Theo ενώνει μουσικά ρεύματα, βρίσκει κοινό τόπο σε διαφορετικές κουλτούρες, αναδεικνύει τα καλύτερα στοιχεία διαφορετικών πολιτισμών και τα εντάσσει στους σημερινούς ρυθμούς της dance σκηνής. Το «KAN!BAL», όπως είναι ο τίτλος του νέου τραγουδιού του, που κάνει… χαμό στο YouTube και στα social media, μεταφέρει μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για όλα τα θέματα, λιγότερο ή περισσότερο σημαντικά, προσωπικά ή παγκόσμια. Είναι ένα τραγούδι που στηρίζεται και στηρίζει τη διαφορετικότητα, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή σεξουαλικού προσανατολισμού.
Το «KAN!BAL», το οποίο κυκλοφορεί μαζί με εντυπωσιακό βιντεοκλίπ, που σκηνοθέτησε ο Danny Ntarlas, συνδυάζει ελληνικό και ξένο στίχο με δυνατό, φρέσκο αλλά και πολύ έντονο ρυθμό, εμπνευσμένο από τους ήχους dancehall της Τζαμάικα, afrobeats της Νιγηρίας και amapiano της Νότιας Αφρικής.
Ο Francis Ofili Antetokounmpo, ο οποίος συμμετέχει στο single μαζί με τον dj Silence, μίλησε αποκλειστικά στην «Espresso» γι’ αυτήν τη συνεργασία. «Τον dj Silence τον γνωρίζω καιρό και μου αρέσουν πολύ αυτά που κάνει. Tον Dan Theo τον γνώρισα μέσω του Silence, μου έστειλε το ‘‘KAN!BAL’’, μου άρεσε πολύ και αποφάσισα να τραγουδήσω κι εγώ» μας είπε αρχικά, ενώ σε ερώτησή μας σχετικά με τι αντιπροσωπεύει η μουσική τους, απάντησε χωρίς δισταγμό το εξής: «Η μουσική μας αντιπροσωπεύει την αγάπη, τη θετική ενέργεια, την ειρήνη… Θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο χαρούμενο, να τον κάνουμε να χορέψει. Ηδη ο κόσμος περνάει πολλά στη ζωή του, επομένως ως entertainers μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά ή αρνητικά. Εμείς επιλέγουμε να τον επηρεάσουμε θετικά».