Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Τρεις μοναδικές παραστάσεις στο Christmas Theater με διάσημους ταχυδακτυλουργούς του εξωτερικού

Ψευδαισθήσεις πέρα από τις ανθρώπινες δυνατότητες στο φαντασμαγορικό show...

Πέντε πρώην εργαζόμενες του Αλ Φαγέντ κατήγγειλαν ότι τις είχε βιάσει

Τουλάχιστον πέντε γυναίκες που εργάστηκαν στο πολυτελές πολυκατάστημα Harrods...

Χάρης Δούκας: Τα Χριστούγεννα στη Θήβα ο γάμος του δημάρχου Αθηναίων και...

Σιγά «μην αφήσει τον γάμο για να πάει για...

«Ηρωας» σε σπείρα με τροχαία «μαϊμού»

Από παράδειγμα μίμησης σε παράδειγμα προς αποφυγήν μετατράπηκε μέσα...

Η βραδιά μνήμης για την Μαριάννα Βαρδινογιάννη με εκλεκτούς Ελληνες και ξένους καλεσμένους

Συγκίνηση στο Ηρώδειο της «ελπίδας»

Μία μοναδική μουσική παράσταση μνήμης και τιμής, αφιερωμένη στην οικουμενική Ελληνίδα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, που με τη ζωή και το ανεκτίμητο ανθρωπιστικό της έργο άγγιξε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων προσφέροντας απλόχερα αγάπη, ελπίδα και φως, πραγματοποιήθηκε από την οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και το Σωματείο ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο, στο κατάμεστο Ηρώδειο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, καθώς και διεθνών προσωπικοτήτων και ανθρώπων που συνδέθηκαν με το έργο και τη ζωή της.

  • Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο

Σε ένα πρωτότυπο και πλημμυρισμένο από συγκίνηση αφιέρωμα, μεγαλειώδες αλλά και τόσο απλό, όπως ήταν και η ίδια η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, με τη συμμετοχή 12 καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, ο σκηνοθέτης Γιώργος Νανούρης σε μια βραδιά «ψυχικής ευεργεσίας»… φώτισε τις κορυφαίες στιγμές της ζωής και του έργου της, φέρνοντάς την ως κυρίαρχη μορφή στο αρχαίο ρωμαϊκό ωδείο, προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση και δάκρυα αγάπης όταν το κοινό άκουγε τη ζεστή φωνή της να αφηγείται: «Ας γίνει η αγάπη η παρακαταθήκη μας για το αύριο… Η ζωή ενός και μόνο παιδιού αξίζει για να αγωνιστείς… Χωρίς τον σύζυγό μου και τα παιδιά μου δεν θα είχα καταφέρει τίποτα, δεν το έβαλα ποτέ κάτω…»

irodeio20094
Αλέξανδρος Καραμανλής, Προκόπης Παυλόπουλος, Κώστας και Νατάσα Καραμανλής, Νίκος και Αντρη Αναστασιάδη

Το αποκορύφωμα της βραδιάς ήταν όταν αποθεραπευμένα παιδιά της ΕΛΠΙΔΑΣ, οι Παναγιώτης Κόκκινος, Χριστίνα Φυτιλή, Εφη Βλάμη και Ειρήνη Σαμιώτη, και ο συμβατός δότης του Συλλόγου ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ Βασίλης Στεφάνου μοιράστηκαν τις προσωπικές τους ιστορίες και κάλεσαν το κοινό να ανάψει κεριά αφιερωμένα στη μνήμη της Μαριάννας, σε μια συγκλονιστική στιγμή κατάνυξης, σεβασμού και μνήμης σε μια γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στον συνάνθρωπο.

irodeio200948
ο Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης

Highlight της παράστασης ήταν τα τραγούδια που ερμήνευσαν καλλιτέχνες, διαχρονικοί συμπαραστάτες στο έργο της, όπως οι Νατάσα Θεοδωρίδου, Μαρινέλλα, Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Αντώνης Ρέμος, Σάκης Ρουβάς, Μαρία Φαραντούρη, Μιχάλης Χατζηγιάννης, καθώς και οι συνθέτες Στέφανος Κορκολής, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Γιώργος Χατζηνάσιος, ενώ οι ηθοποιοί Γρηγόρης Βαλτινός και Κατερίνα Λέχου παρουσίασαν τον βίο και το έργο της γυναίκας που έμελλε να αλλάξει χιλιάδες πορείες ανθρώπων προς το καλύτερο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

irodeio2009410
Ο Φίλιππος Κούρκουλος με τη μητέρα του Μαριάννα Λάτση

Κατάθεση ψυχής

Η γενική διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay απηύθυνε χαιρετισμό, κάνοντας μια κατάθεση ψυχής και μιλώντας μέσα από την καρδιά της για τη Μαριάννα που γνώρισε, την «Ελληνίδα θεά», όπως χαρακτηριστικά είπε, που δίδαξε στον κόσμο την αγάπη και έκανε τη ζωή της ένα υπέροχο ταξίδι: «Απόψε θα ήθελα να σας μιλήσω από μια διαφορετική σκοπιά, ως μια ξένη, μια Γαλλίδα, η οποία έχει το προνόμιο να ηγείται της UNESCO. Και, χωρίς αμφιβολία, για εμάς η Μαριάννα ήταν η Ελληνίδα θεά μας. Αγαπητοί, Γιάννη, Γιώργο, Χριστιάννα, Νίκο και Βαρδιάννα, η μητέρα σας έλεγε συχνά ότι η μεγαλύτερη αγάπη είναι αυτή που είχε για εσάς και για τα παιδιά σας. Αλλά και για τον άνδρα της, τον πατέρα σας. Θα φέρετε πάντοτε μέσα σας τη μνήμη της…»

irodeio200949
Η πριγκίπισσα Catharina-Amalia, η γενική διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay, η Χριστιάννα Βαρδινογιάννη, η βασίλισσα Maxima της Ολλανδίας

Η οικογένεια Βαρδή Βαρδινογιάννη υποδέχθηκε στο Ηρώδειο προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η βασίλισσα Maxima της Ολλανδίας, η πριγκίπισσα Amalia της Ολλανδίας, η Μαρέβα Μητσοτάκη, οι πρώην πρόεδροι της Σερβίας Boris Tadic, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Mladen Ivanic, της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, της Ελλάδας Προκόπης Παυλόπουλος, η πρόεδρος του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights» Kerry Kennedy, ο γιος του Valery Giscard d’ Estaing, Louis, οι πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO Kim Phuc και Hedva Ser, ο κορυφαίος καρδιοχειρουργός Μagdi Yacoub, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, εκπροσώπους της Εκκλησίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, την τέως βασίλισσα Αννα Μαρία, τον πρίγκιπα Αλέξανδρο και την πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, ανθρώπους του πνεύματος, της τέχνης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, αποθεραπευμένα παιδιά, γιατρούς και νοσηλευτές της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

irodeio200947
Η Χριστιάννα Βαρδινογιάννη υποδέχθηκε την τέως βασίλισσα Αννα-Μαρία και την πριγκίπισσα Θεοδώρα

irodeio200946
Η Χρυσή Βαρδινογιάννη με τον πατέρα της Γιώργο Ι. Βαρδινογιάννη

irodeio200945
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης

irodeio200944
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος

irodeio200943
Το φινάλε με τους ερμηνευτές της παράστασης Σάκη Ρουβά, Μιχάλη Χατζηγιάννη, Νατάσα Θεοδωρίδου, Μαρινέλλα, Μαρία Φαραντούρη, Αλκηστη Πρωτοψάλτη, Αντώνη Ρέμο

irodeio200942
Προκόπης Παυλόπουλος, Νίκος και Αντρη Αναστασιάδη, Μαριάννα Λαιμού

irodeio200941
Η Μαρί Σαντάλ και οι πρίγκιπες Παύλος, Νικόλαος, Φίλιππος

irodeio20094 k

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νίκος Παππάς: Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ χώρισε από την «Τζέσικα Ράμπιτ» του Open!

Η λαϊκή φράση «καρδιά αγκινάρα» ταιριάζει απόλυτα στον Νίκο...

Τα δάκρυα του Ξαρχάκου μπροστά σε πρώην και νυν

Ανάμεσα στη γυναίκα του Ηρώ Σαΐα και την πρώην...

Η Μαρίνα (πρώην κυρία Πατούλη) πούλησε το πατρικό της στην Πεύκη!

Την ώρα που ο Γιώργος Πατούλης περιμένει να κρατήσει...

Στη γειτονιά των αγγέλων ο συνθέτης Αλέξης Παπαδημητρίου!

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 80 ετών άφησε...

Αγκαλιά στα φλας η Παπούλια με τον πρώην σύζυγο και την κόρη της

Κοσμικό reunion της Εβελίνας Παπούλια και του Γιώργου Λιάντου...

Τα τελευταία λόγια του Ντίνου Καρύδη που προμήνυαν τον θάνατό του!

«Τελειώνω. Δεν υπάρχει χρόνος πια για τέτοια». Αυτή είναι...