Ασυμβίβαστος, αφοπλιστικά ειλικρινής και οραματιστής οινοποιός, ο «κυρ-Γιάννης», όπως τον ήξεραν φίλοι και γνωστοί, ο Γιάννης Μπουτάρης, «έφυγε» προχθές σε ηλικία 82 ετών, αφήνοντας πλούσια κληρονομιά ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης επί οκτώ χρόνια, όταν άλλαξε την εικόνα της συμπρωτεύουσας, αναδεικνύοντας την ιστορία των Εβραίων με το μουσείο του Ολοκαυτώματος αλλά και του Κεμάλ, και μετατρέποντας την πόλη σε τουριστικό κέντρο των Βαλκανίων.
«Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!», «Η ιστορία θα κρίνει εάν ήμουν καλός δήμαρχος» είχε δηλώσει ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης για τις δύο θητείες του ως… αντισυμβατικού δημάρχου της Θεσσαλονίκης, από το 2010 έως το 2019, κατά τη διάρκεια των οποίων είχε συναντηθεί με τον Γερμανό πρέσβη Γενς Πλότνερ, τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, τον ιστορικό Μαρκ Μαζάουερ και τη Βρετανίδα και πολιτογραφημένη Ελληνίδα συγγραφέα Βικτόρια Χίσλοπ.
«Το κέρδος είναι πως οι επαφές που είχα με διάφορους ανθρώπους ανέδειξαν τη Θεσσαλονίκη. Αρχισαν να μιλάνε και να υπάρχουν δημοσιεύματα σε όλο τον κόσμο για την πόλη και τον δήθεν “αντισυμβατικό” δήμαρχό της. Εμείς αναδείξαμε το παρελθόν της, καθώς έχουμε πολλά μνημεία ρωμαϊκά, τουρκικά και εξαφανισμένα εβραϊκά. Κανένας δεν έδινε σημασία στην Ιστορία της Θεσσαλονίκης. Η Ροτόντα είναι αντίγραφο του Πανθέου της Ρώμης και είναι μοναδική. Αναδείχθηκε η Ιστορία και το πακέτο όλο με τον Κεμάλ.
Αναδείξαμε την Ιστορία των Εβραίων, που ήταν κρυμμένη κάτω από το χαλί» είχε δηλώσει ο Γιάννης Μπουτάρης. Ομως η διεθνοποίηση της Θεσσαλονίκης, αλλά και οι θέσεις του για το Gay Pride και τη Βόρεια Μακεδονία, έφερε και την επίθεση που δέχθηκε τον Μάιο του 2018 σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, η οποία δεν τον πτόησε. «Καθόλου. Ισα ίσα, το περιστατικό αυτό με πείσμωσε. Με έκανε να σκεφτώ πώς θα μπορέσω από τη θέση που βρίσκομαι να εκθέσω αυτούς τους αλήτες. Δεν με τρόμαξε καθόλου» είχε σχολιάσει.
Ο δαίμονάς του
Η προσωπική του ζωή ήταν ακόμα πιο επεισοδιακή. Ο ροκάς δήμαρχος με το σκουλαρίκι στο αυτί -για να μην τον πιάνει το μάτι, όπως είχε δηλώσει- και τα τατουάζ βγήκε νικητής από τον προσωπικό του… δαίμονα, το αλκοόλ, όπως είχε παραδεχτεί ο ίδιος σε συνεντεύξεις του. Ο μεγάλος έρωτας της ζωής του ήταν η Αθηνά. Την ερωτεύτηκε στα 14 και έκαναν μαζί τρία παιδιά. Κάποια χρόνια αργότερα, όταν η δουλειά τον είχε απορροφήσει, αποφάσισαν να χωρίσουν.
Τότε είχε στραφεί στον αλκοολισμό. «Ενας πεταμένος αλκοολικός ήμουν» συνήθιζε να λέει. «Ηταν ο ορισμός της απόλυτης ντροπής. Ετσι, η μόνη ελπίδα για να ξεφύγω από το αλκοόλ ήταν να πάω σε μονάδα απεξάρτησης» είχε αναφέρει. Υστερα από χρόνια ζήτησε από τη σύζυγό του να ξανασμίξουν. Ηταν εκείνη που τον βοήθησε να ξεπεράσει το πρόβλημα του αλκοολισμού και από το 1991 να μην πιει ποτέ ξανά. Το 2007 η γυναίκα του πέθανε από καρκίνο. Τον Ιούνιο του 2018 υπέγραψε σύμφωνο συμβίωσης με τη Μαρία Ιωαννίδου, το οποίο λύθηκε τον Οκτώβριο του 2020.
Οι επιχειρηματικές του κινήσεις
Ο αδελφός του Κωνσταντίνος Μπουτάρης είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μπουτάρη Α.Ε. και ανιψιός του είναι ο τέως περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και νυν κοινοτικός επίτροπος Απόστολος Τζιτζικώστας. Λάτρης του τρύγου από μικρό παιδί, ο Γιάννης Μπουτάρης κατάφερε κάποια στιγμή να αποκτήσει τα δικά του κτήματα προκειμένου να μην προμηθεύεται, όπως η οικογένειά του παλαιότερα, τον μούστο από τους εμπόρους, ώστε να φτιάχνει κρασί, αλλά να εμπλέκεται σε όλη τη διαδικασία. Αυτή η επιχειρηματική του κίνηση αποδείχτηκε εξαιρετικά ευφυής, καθώς προέκυψε το κρασί και η εταιρία του με την ονομασία Κυρ Γιάννη.
Ο ίδιος είχε διηγηθεί πώς βγήκε το όνομα των ξακουστών κρασιών που παράγει: «Ο γιος μου ο Μιχάλης σπούδαζε στις ΗΠΑ και μια φορά ταξιδεύαμε μαζί, καθώς εγώ έκανα εξαγωγές και χρειάστηκε να πάω στην Αμερική για να κλείσω κάποιες συμφωνίες. Βρισκόμασταν στο αεροπλάνο, λοιπόν, μόλις είχα χωρίσει επαγγελματικά από τον αδελφό μου, και σκεφτόμασταν πώς να ονομάσουμε τη νέα εταιρία. Ο γιος μου τότε μου τόνισε ότι ο κόσμος του κρασιού με γνώριζε με το μικρό μου όνομα. Ετσι προέκυψε το “Κυρ-Γιάννης”». Εκτός από τα ξακουστά κρασιά του, δημιούργημά του είναι και η οργάνωση Αρκτούρος για την προστασία της καφέ αρκούδας στο Νυμφαίο της Φλώρινας, η οποία τον αποχαιρέτησε με ένα σκίτσο του ίδιου με μια αρκούδα.
«Υπήρξε ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και δημιούργησε τον Αρκτούρο, όταν το 1992 βρέθηκε μπροστά σε μια αρκούδα χορεύτρια μαζί με τον γιο του Μιχάλη. Το θλιβερό θέαμα που αντίκρισε τον οδήγησε στην ίδρυση μιας οργάνωσης για την προστασία της άγριας ζωής και της βιοποικιλότητας» αναφέρει στην ανακοίνωση αποχαιρετισμού του ιδρυτή της ο Αρκτούρος. Μεσίστιες κυματίζουν από χθες οι σημαίες στο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, σε ένδειξη πένθους για την απώλεια του πρώην δημάρχου.
Το τελευταίο «αντίο» στον Γιάννη Μπουτάρη θα απευθύνουν συγγενείς και φίλοι αύριο, Τρίτη, στον αύλειο χώρο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, όπου θα τελεστεί η πολιτική κηδεία του. Η σορός του θα αποτεφρωθεί, όπως είχε αποφασίσει ο ίδιος. Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο του Γιάννη Μπουτάρη απηύθυναν στην οικογένειά του η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πολιτικοί αρχηγοί, κόμματα και φορείς.