Προσφέροντας τις υπηρεσίες του και τις γνώσεις του από ιδρύματα του εξωτερικού στα οποία έχει εργαστεί και συναναστραφεί, ο άλλοτε «θεός της μόδας», που είχε κατακτήσει τις πασαρέλες σε όλη την υφήλιο, ο Σπύρος Πώρος, στέκεται εδώ και λίγες μέρες από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Γηροκομείου Αθηνών στο πλευρό της τρίτης ηλικίας!
- Από τον Νίκο Νικόλιζα
Φορώντας ένα ζαχαρί κοστούμι, φινετσάτος, σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα από πάνω του και έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του, ο Σπύρος Πώρος έδωσε μάλιστα το «παρών» στο Γηροκομείο Αθηνών στη γιορτή που πραγματοποίησε η πρόεδρος του Σπιτιού του Ηθοποιού Αννα Φόνσου!
Συγκινημένος
Αλλοτε συγκινημένος με τις εικόνες που έβλεπε να ξετυλίγονται μπροστά του και άλλοτε χαϊδεύοντας τα μαλλιά των ηλικιωμένων, έφτασε και στη μεγάλη πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου Μέλπω Ζαρόκωστα. Καθισμένος γονατιστός μπροστά της, της συστήθηκε. «Θα προσπαθήσω να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για το ίδρυμα. Μεγάλωσα με τις ταινίες σας και για όλους εμάς είστε μύθος» της λέει, κι εκείνη συγκινημένη του κρατάει το χέρι. Δίπλα του βρίσκονται ο γιος της ηθοποιού Αλέξανδρος Παγουλάτος και η νύφη της Μάρθα Χατζηνικολάου. Λίγα λεπτά αργότερα, και ενώ η εκδήλωση έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά, ο διευθυντής του ιδρύματος Κωνσταντίνος Σολδάτος μάς συστήνει το νέο διοικητικό μέλος του ιδρύματος.
Καινοτόμες ιδέες
«Πριν από λίγες ημέρες είχα έρθει στο γηροκομείο με σκοπό να κάνουμε κάτι που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο έργο του ιδρύματος. Εντελώς για άλλο πράγμα ήρθα. Τότε ο κ. Σολδάτος μού πρότεινε αν θα ήθελα να συμμετάσχω στο διοικητικό σχήμα με σκοπό να προσφέρω τις υπηρεσίες μου» λέει ο Σπύρος Πώρος αποκλειστικά στην «Espresso». «Πρότεινα στον κ. Σολδάτο κάποια καινοτόμα πράγματα, τα οποία εφαρμόζονται με πολύ μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό. Καταρχάς τα δικά μας ιδρύματα δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά του εξωτερικού. Εδωσα κάποιες ιδέες για το πώς λειτουργούν έξω τα ιδρύματα. Στην Ελλάδα η τρίτη ηλικία δυστυχώς εξαιρείται από την κοινωνία και αυτό είναι ένας αργός θάνατος για τους ηλικιωμένους.
Το γηροκομείο πρέπει να ανοίξει τα φτερά του προς την κοινωνία και η κοινωνία να το δει σαν δικό της σπίτι. Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό που έχουν καταφέρει τα ιδρύματα στο εξωτερικό» λέει ο Σπύρος Πώρος, ο οποίος ήδη έχει πιάσει δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Μάλιστα, όπως ο ίδιος μας ανέφερε, νιώθει πολύ περήφανος για το έργο του σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, ενώ πιστεύει πως αυτή τη φορά θα μείνει για πάντα στην Ελλάδα και δεν θα μοιράζει τον χρόνο του και σε άλλες χώρες της Ευρώπης!