Ο μετρ της μόδας άγγιξε τα πλήκτρα της καρδιάς μας.
Ο διάσημος Ελληνοαμερικανός σχεδιαστής, που έχει καταφέρει τόσα χρόνια να κάνει και τους μεγαλύτερους σταρ του Ηοllywood να μιλούν για τον ίδιο και τα καλοσχεδιασμένα ρουχα του, ακόμα μία φορά απέδειξε ότι έχει κομψότητα, γούστο και πάνω απ’ όλα αγάπη για την τέχνη, και δη τη μουσική.
O John Varvatos με χαρά δέχθηκε να συμμετάσχει στο «Sing for hope pianos» project, του οποίου σκοπός είναι να ευαισθητοποιεί τον κόσμο και να ενθαρρύνει τους καλλιτέχνες και τους απλούς ανθρώπους να εκφράζονται μέσα από τη μουσική και την τέχνη γενικότερα. Είναι ένας τρόπος για να καλλιεργήσει την αλληλεπίδραση μεταξύ των καλλιτεχνών και των κοινοτήτων και να κάνει τις τέχνες προσιτές στο κοινό. Αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που πραγματοποιείται η υπαίθρια έκθεση των πιάνων, η οποία θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιουλίου και μετα όλα τα πιάνα θα δοθούν δωρεάν σε σχολεία, νοσοκομεία και κοινοτικά κέντρα.
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Sing for hope» ιδρύθηκε το 2006 από τις σοπράνο Camille Zamora και Monica Yunus και έκτοτε συνεχίζει δυναμικά να δίνει το «παρών» με δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που βρίσκουν ανταπόκριση από διάσημους ανθρώπους της τέχνης, αφού οι ίδιοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς. Ετσι και ο John Varvatos, συμμετέχοντας στο project «Sing for hope pianos», σχεδίασε το δικό του πιάνο, το οποίο έχει τοποθετηθεί στο Lincoln Center και αποτελεί πραγματικά έργο τέχνης αλλά και ατραξιόν (αφού ο κόσμος το κοιτάει με θαυμασμό και μαγεύεται από την έντονη χρυσαφί – ασημί ιριδίζουσα όψη του). Γενικότερα έχουν τοποθετηθεί 88 πιάνα και στους 5 δήμους της Νέας Υόρκης και καθένα φέρει την υπογραφή ενός καλλιτέχνη από διαφορετικούς χώρους της τέχνης. Τα πιάνα όλα έχουν εντυπωσιακή εμφάνιση, έντονα χρώματα και είναι διαθέσιμα στο κοινό για να παίξει μουσική και όχι για να τα παρατηρεί απλώς.
Προσωπικά κάνοντας μια βόλτα στο Μανχάτταν και το Κουίνς πέτυχα μερικά πιάνα και πραγματικά εντυπωσιάστηκα από το πόσο όμορφα είχαν διακοσμηθεί από τους εκάστοτε καλλιτέχνες. Ενα από αυτά και το «Piano Mosaic», διακοσμημένο με πλακάκια, γυαλί και κομμάτια πορσελάνης από τον καλλιτέχνη Kathleen Ruel στην υπερυψωμένη πλατεία στο 40th Street, κοντά στην Fifth Avenue. Noμίζω όμως ότι αυτό που παίρνει το βραβείο σχεδιασμού, φαντασίας και χρωμάτων είναι της ζωγράφου Izabel Lam, το οποίο ονόμασε «Opus the Octopus» και πρόκειται για ένα τεράστιο χταπόδι πάνω στο πιάνο!
ΑΝΤΖΕΛΑ ΠΑΝΤΕΛΗ