Ο Γιάννης Σταυρίδης γεννήθηκε στην Κατερίνη και είναι κορυφαίος διαιτητής στην Αμερική
Εχει φάει τα γήπεδα με το… κουτάλι και μάλιστα το 2013 και τις επόμενες δύο χρονιές βραβεύτηκε ως ο καλύτερος διαιτητής στην Αμερική ανάμεσα σε 150.000 υποψηφιότητες!
ΑΠΟ ΤΟΝ
ΘΑΝΟ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗ
Ο «Τhe Greek», όπως αποκαλούν οι φίλαθλοι τον διεθνή διαιτητή της FIFA Γιάννη Σταυρίδη, κατάφερε να κάνει λαμπρή πορεία στα γήπεδα και από το βιογραφικό του λείπει μόνο η συμμετοχή σε ένα Μουντιάλ.
Γεννημένος και μεγαλωμένος στην υπέροχη παραλία της Κατερίνης, ο Ελληνας referee θυμάται από μικρό τον εαυτό του με μια μπάλα ποδοσφαίρου. Οπως εκμυστηρεύεται στην «Espresso», στόχος του ήταν αρχικά να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Ωστόσο, δεν άργησε να τον κερδίσει η διαιτησία. Ως αποτέλεσμα της επιλογής του ήταν να βρεθεί στα μεγαλύτερα γήπεδα του κόσμου, να ταξιδέψει σε μέρη που επιθυμούσε να επισκεφτεί και να σφυρίξει θρύλους, όπως ο Αγγλος Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο Γάλλος Τιερί Ανρί.
Σήμερα έχει βάλει στόχο να δημιουργήσει τη δική του οικογένεια!
Πώς άρχισε η σχέση με το ποδόσφαιρο;
Αρχισα να παίζω ποδόσφαιρο στην Κατερίνη όπου ζούσα με την οικογένειά μου, συμμετέχοντας σε ομάδες junior, pro junior, παιδικό, εφηβικό.
Στην ηλικία των 17 ετών και ενώ ήμουν καλός ποδοσφαιριστής, έγινε μπέρδεμα με μια μεταγραφή, που μου γκρέμισε όλα τα εφηβικά όνειρα. Ο πατέρας μου την εποχή εκείνη ήταν διαιτητής σε τοπικά πρωταθλήματα και με παρότρυνε να ασχοληθώ. Υπήρξε ο ήρωας των παιδικών μου χρόνων, δεν έχανα ποτέ τους αγώνες του .
Πώς βρεθήκατε από τα τοπικά πρωταθλήματα στην Α’ κατηγορία και στη συνέχεια στη FIFA;
Στα 27 μου, δέκα χρόνια ακριβώς μετά το πρώτο μου ξεκίνημα, έγινα διαιτητής Α΄ κατηγορίας. Ημουν τότε -και εξακολουθώ να θεωρούμαι- ο μικρότερος σε ηλικία διαιτητής στο ελληνικό πρωτάθλημα. Επειτα από δυο χρόνια στη Super League μού έγινε η τιμητική πρόταση να γίνω διαιτητής FIFA.
Είχατε συμβόλαιο με το αμερικανικό πρωτάθλημα;
Την εποχή εκείνη δέχτηκα ένα e-mail από τον μέντορά μου στη FIFA, τον Κιθ Χάκετ, που υπήρξε ένας από τους καλύτερους διαιτητές που πέρασαν από τα γήπεδα, με τρία Μουντιάλ στο βιογραφικό του. Στο e-mail με ρωτούσε αν με ενδιέφερε να γίνω επαγγελματίας διαιτητής, με συμβόλαιο στο αμερικανικό πρωτάθλημα. Φυσικά, ποιος τυφλός δεν θέλει το φως του; Δέχτηκα κι έτσι υπέγραψα το πρώτο μου συμβόλαιο.
Εμεινα για επτά χρόνια στο αμερικανικό πρωτάθλημα, ενώ παράλληλα διαιτήτευσα ως διαιτητής FIFA στο Κόπα Λιμπερταδόρες (το Τσάμπιονς Λιγκ της Λατινικής Αμερικής) και το Κόπα Αμέρικα (το αντίστοιχο του Euro). Είμαι ο μοναδικός Ελληνας διαιτητής που βρέθηκε στις θέσεις αυτές κι αυτό λέει πολλά…
Δεχτήκατε ποτέ πρόταση να σφυρίξετε σε Μουντιάλ;
Ταξίδεψα σε Βραζιλία, Αργεντινή, Γουατεμάλα, Μεξικό, Χαβάη, σε όλη την Αμερική, σε όλο τον Καναδά. Πριν από τρία χρόνια μού έγινε πρόταση από την Αμερικανική Ομοσπονδία να γίνω Αμερικανός υπήκοος, ώστε να μπορέσω να συμμετάσχω σε Μουντιάλ.
Επρεπε, όμως, να αλλάξω υπηκοότητα, κάτι που δεν δέχτηκα, γιατί μου βγήκε η υπερηφάνεια του Ελληνα! Το αποτέλεσμα ήταν να χάσω την ευκαιρία να σφυρίξω στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014.
ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΕ ΓΗΠΕΔΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Από τους σημαντικότερους αγώνες που διαιτήτευσε ο Γιάννης Σταυρίδης ήταν στα ημιτελικά του Κόπα Λιμπερταδόρες, στο στάδιο Αζτέκα στο Μεξικό, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, με 82.000 φιλάθλους.
«Ενας άλλος αγώνας που δεν ξεχνάω ποτέ ήταν στα play-offs του MLS μεταξύ των Los Angeles Galaxy του Ντέιβιντ Μπέκαμ από τη Δυτική Περιφέρεια και των New York Red Bulls του Τιερί Ανρί από την Ανατολική. Εγώ και δύο θρύλοι του ποδοσφαίρου στον ίδιο αγώνα, στο ίδιο γήπεδο. Ομορφη στιγμή ήταν και όταν δέχτηκα την πρόσκληση να σφυρίξω σε αγώνες των Special Olympics, που διεξήχθησαν στην Καλιφόρνια τον Αύγουστο του 2015 με τη συμμετοχή 187 χωρών» λέει.