►Το πάθος του με το τραγούδι και την αρχιτεκτονική και ο γάμος με τη γυναίκα της καρδιάς του
►Οι μπηχτές για την εμφάνισή του στη Eurovision το 2007 και η συμμετοχή σε θεατρικά έργα
►Το πάθος του με το τραγούδι και την αρχιτεκτονική και ο γάμος με τη γυναίκα της καρδιάς του
►Οι μπηχτές για την εμφάνισή του στη Eurovision το 2007 και η συμμετοχή σε θεατρικά έργα
Από τη
Δήμητρα Δάρδα
Το φαινόμενο Σαρμπέλ συστήθηκε στο ελληνικό κοινό το 2004, σε ηλικία μόλις 21 χρονών, και για επτά χρόνια υπήρξε το χρυσό αγόρι της διασκέδασης και της δισκογραφίας. Με σκληρή δουλειά ο Σαρμπέλ Μιχαήλ έγινε περιζήτητος, υπέγραφε τα συμβόλαια συνεργασίας όπως τα αυτόγραφα και όλοι μιλούσαν για το νέο αστέρι του πενταγράμμου.
Ομως, το 2008, στο αποκορύφωμα της καριέρας του, ο τραγουδιστής μετακόμισε ξαφνικά στο Λονδίνο, όπου παντρεύτηκε τη γυναίκα της καρδιάς του Ελπίδα Τούμα. Σήμερα, ευτυχισμένος στην προσωπική ζωή του και ικανοποιημένος με την επιλογή να μεταναστεύσει στη γενέτειρά του, τη Μεγάλη Βρετανία, ασχολείται με τη μουσική, το θέατρο και την αρχιτεκτονική.
«Δύο ήταν τα όνειρά μου, τα πάθη μου. Το ένα ήταν το ελληνικό τραγούδι και το άλλο η αρχιτεκτονική. Οταν ήμουν 20 χρονών και ήρθα στην Ελλάδα, είχα την τιμή και την ευλογία να κάνω όλα αυτά και μια καριέρα που δεν την περίμενα» είχε εξομολογηθεί ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του. Ξεκαθάρισε, βέβαια, ότι δεν ήταν μόνο ο έρωτας που τον ώθησε ώστε να εγκαταλείψει τη χώρα. «Δυο τρία χρόνια προτού χτυπήσει η κρίση στην Ελλάδα έβλεπα ότι στενεύουν τα πράγματα και επειδή σκέφτομαι λίγο πιο επιχειρηματικά, είπα να δω την κατάσταση και στον άλλον χώρο, της αρχιτεκτονικής. Και υπήρχαν ευκαιρίες» τόνισε ο τραγουδιστής, o οποίος το 2007 εκπροσώπησε τη χώρα μας στη Eurovision με το «Yassou Maria», καταλαμβάνοντας την έβδομη θέση. Ο Σαρμπέλ γεννήθηκε στις 14 Μαΐου του 1983 στο Σάουθγκεϊτ του Λονδίνου. Ο Κύπριος πατέρας του Ηλίας Μιχαήλ ήταν μουσικός στο επάγγελμα, ενώ η Λιβανέζα μητέρα του εργαζόταν ως δικηγόρος.
Το ταλέντο του μπαμπά
Ο πιτσιρικάς μεγάλωνε με ελληνικά ακούσματα και μπουζούκι, και ήταν βέβαιο ότι είχε κληρονομήσει το ταλέντο του μπαμπά του. Γι’ αυτό και οι σπουδές που ακολούθησε ήταν πάνω στην κλασική μουσική, στην όπερα, στον χορό και στο θέατρο. «Στο σπίτι ακούγαμε Καζαντζίδη, Διονυσίου, Αλεξίου. Εγώ, λόγω της “κοκτέιλ” καταγωγής μου, είχα ακούσματα από παντού. Από τα ελληνικά μού αρέσουν πιο πολύ τα ελαφρολαϊκά και τα έντεχνα, και προτιμώ τη Γλυκερία, τον Ιωαννίδη και τη Βιτάλη» είχε πει. Με αγάπη για την Ελλάδα, τους ζεστούς ανθρώπους, το φως και τα χρώματα, ο Σαρμπέλ πήρε την απόφαση να κυνηγήσει το όνειρό του και να καταξιωθεί στο πεντάγραμμο.
«Οταν ήρθα στα 18 μου, παρόλο που δεν μου ήταν όλα εύκολα, είδα έναν τρόπο ζωής που μου ταίριαζε περισσότερο. Βέβαια, με στήριξαν οικονομικά οι γονείς μου ώσπου να μπω σε μια δουλειά, ωστόσο η μητέρα μου έδειχνε ενοχλημένη που εγκατέλειψα την όπερα και την κλασική μουσική» είχε δηλώσει στην «Espresso».
Σαν να κέρδισε το λαχείο
Ο νεαρός τότε μουσικός και τραγουδιστής ψαχνόταν για νέα ακούσματα και «παντρέματα» και σε μια συνάντησή του, το 2004, με τον Παναγιώτη Στεργίου και τον παραγωγό Γιάννη Δουλάμη ήταν σαν να κέρδισε το λαχείο! Αυτοί του άνοιξαν τις πόρτες στο μουσικό στερέωμα. Εκείνη τη χρονιά κυκλοφόρησε το πρώτο του CD single με γενικό τίτλο «Σε πήρα σοβαρά», διασκευή του αραβικού «Ya Baba-Sidi Mansour», και έναν χρόνο αργότερα το «Παράξενο συναίσθημά» του έγινε «χρυσό». Ακολούθησαν το «Σαχάρα» και το «Mi chica», ένα ντουέτο με τον Σουηδό τραγουδιστή Κάμερον στα ελληνικά, στα αγγλικά και τα ισπανικά. Οι εμφανίσεις του σε νυχτερινά μαγαζιά δίπλα στον Γιάννη Πάριο, στη Νατάσα Θεοδωρίδου, στον Αντώνη Ρέμο και τον Νίκο Μακρόπουλο ανέβασαν πολύ το κασέ, αλλά και τη δημοφιλία του.
Η συμμετοχή του στη Eurovision του 2007 συνοδεύτηκε από ενδιαφέρον παρασκήνιο, το οποίο είχε αποκαλύψει ο ίδιος στην «Espresso». «Δεν είχα μεγάλη στήριξη και όλοι περίμεναν ότι θα βγω τελευταίος. Οταν μπήκα στη δεκάδα μεταξύ 45 χωρών, αυτό δηλαδή που ήθελα, τους έκανε μεγάλη εντύπωση. Δεν σου κρύβω ότι αισθάνθηκα πως, αν δεν είσαι γεννημένος στην Ελλάδα, δεν σε υποστηρίζουν 100%, όπως έγινε και με την Καλομοίρα. Υποτιμούν λίγο τους Ελληνες που έρχονται από το εξωτερικό, παρόλο που και εμείς αγαπάμε τη χώρα το ίδιο. Για τις κλίκες της πρωτεύουσας μιλάω».
Το 2008 κυκλοφόρησε τον δίσκο «Κάτι σαν εσένα» και κατόπιν μάζεψε τα πράγματά του και επέστρεψε στο Λονδίνο. Εκανε μια τελευταία δισκογραφική απόπειρα με το «Καυτό καλοκαίρι» και μετά έριξε σχεδόν μαύρη πέτρα πίσω του. Παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο τη σύντροφό του Ελπίδα Τουμά, ύστερα από έξι χρόνια σχέσης, και στις 24 Αυγούστου του 2014 ακολούθησε και ο θρησκευτικός γάμος τους στη Σαντορίνη, με καλεσμένους λίγους συγγενείς και φίλους. Με θεατρικές εμφανίσεις στην Οπερα της Αγγλίας, στο Royal Opera House και σε προγράμματα του BBC και του Channel 4, ο Σαρμπέλ απολαμβάνει τη νέα καριέρα του και επισκέπτεται την Ελλάδα κυρίως τους θερινούς μήνες. Το μόνο θλιβερό γεγονός στη νέα ζωή του ήταν ο χαμός του πατέρα του, που «έφυγε» τον περασμένο Δεκέμβριο.