Η απελευθέρωση από το ISIS (αντί ενός δισ. ευρώ) 26 γαλαζοαίματων του Κατάρ έφερε διπλωματικό πόλεμο
Η απελευθέρωση από το ISIS (αντί ενός δισ. ευρώ) 26 γαλαζοαίματων του Κατάρ έφερε διπλωματικό πόλεμο
ΑΠΟ ΤΗΝ
ΑΛΕΞΙΑ ΚΟΣΙΝΑ
Η πληρωμή λύτρων ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από το Κατάρ τον Απρίλιο για την απελευθέρωση των 26 γαλαζοαίματων και 50 ατόμων που είχαν συλληφθεί από τζιχαντιστές στη Συρία ήταν η αφορμή για τη διπλωματική απομόνωσή του.
Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας είχαν απαχθεί στο νότιο Ιράκ, ενώ είχαν πάει για κυνήγι, και η αποκάλυψη της πληρωμής των λύτρων έγινε ενώ είχε ήδη επιτευχθεί συμφωνία απελευθέρωσής τους.
Τα λύτρα πληρώθηκαν σε ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία και σε αξιωματούχους της ιρανικής ασφάλειας, παράγοντες που περιλαμβάνονται στις «μαύρες λίστες» της Μέσης Ανατολής, γεγονός που οδήγησε τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Μπαχρέιν, την Υεμένη και τις Μαλδίβες να κηρύξουν διπλωματικό πόλεμο στο Κατάρ, κατηγορώντας το ότι υποθάλπει την τρομοκρατία, παρέχοντας υποστήριξη σε εξτρεμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις.
Σακούλες με χρήματα
Τα χρήματα αυτά, μάλιστα, είχαν εντοπιστεί σε έλεγχο ασφαλείας ρουτίνας του καταριανού αεροσκάφους που θα παραλάμβανε τους ομήρους και κατασχέθηκαν, γεγονός που αποκαλύφθηκε από τις οργισμένες δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ιράκ Χαϊντάρ αλ Αμπάντι, ο οποίος είχε καταγγείλει πως η κυβέρνησή του κατέσχεσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, που ανακαλύφθηκαν σε «23 μεγάλες και βαριές σακούλες χωρίς ειδοποίηση ή έγκριση», σύμφωνα με διαβαθμισμένο έγγραφο που διαθέτει ο «Independent».
Δεν έγινε ωστόσο σαφές αν το ποσό αυτό ήταν μέρος της συμφωνίας ή κάτι άλλο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σκοπός της απαγωγής ήταν να πιέσει το Ιράν για την απελευθέρωση σιιτών μαχητών, που είχαν απαχθεί από την εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση Ταχρίρ αλ Σαμ στη Συρία, ενώ η ανταλλαγή τους είχε σχέση με την εκκένωση τεσσάρων πόλεων στη Συρία.
Ωστόσο, στον απόηχο του διπλωματικού σεισμού που προκλήθηκε, με τις ΗΠΑ να προτρέπουν σε αποκλιμάκωση της έντασης, προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο τα αμερικανικά γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, αλλά και να διατηρηθούν οι ευαίσθητες γεωπολιτικές ισορροπίες, διπλωματική πρωτοβουλία ανέλαβε ο εμίρης του Κουβέιτ, σεΐχης Σάμπαχ αλ Αχμαντ αλ Σάμπαχ, ο οποίος μετέβη στη Σαουδική Αραβία ώστε να ανοίξει ξανά ο διάλογος μεταξύ των πλευρών.