15χρονος Ινδός που ζούσε στις φαβέλες κατέκτησε τη Νέα Υόρκη μαθαίνοντας μπαλέτο μέσα σε τρία χρόνια
Από τις φαβέλες της Μουμπάι στο παρκέ της φημισμένης σχολής μπαλέτου «Τζάκι Κένεντι Ωνάση» στη Νέα Υόρκη ετοιμάζεται να βρεθεί ένας 15χρονος Ινδός, ο οποίος μέχρι πριν από τρία χρόνια δεν γνώριζε καν τι είναι οι πουέντ.
Ο Αμιρουντίν Σαχ άρχισε να ασχολείται με το μπαλέτο μετά την επίσκεψη του Αμερικανοϊσραηλινού καθηγητή μπαλέτου Γιεχούντα Μαόρ στην Ινδία. Ο Μαόρ ήταν προσκεκλημένος της ινδικής ακαδημίας χορού Danceworx, όπου ο 12χρονος τότε Σαχ παρακολουθούσε ένα πρόγραμμα σύγχρονου χορού για άπορους μαθητές. «Δεν είχα ιδέα από μπαλέτο» θυμάται. Μέχρι τότε χόρευε freestyle όποτε είχε την ευκαιρία, πότε σε γάμους και πότε σε παρέες με φίλους. Ο Μαόρ εντυπωσιάστηκε βλέποντάς τον να κάνει ρόδα και να κινείται με άνεση στον χώρο, και του ζήτησε να δει τα πέλματά του. Ανακάλυψε τότε ότι είχε τις τέλειες καμάρες για μπαλέτο και τον παρακίνησε να αρχίσει εξάσκηση, όπως και έγινε.
Μέσα σε 2,5 χρόνια ο νεαρός Σαχ κατάφερε να τελειοποιήσει την κίνησή του στις πουέντ, στις πιρουέτες και στην αραμπέσκ, κάτι που για τον Μαόρ ήταν «ανήκουστο». «Ηξερα ότι είχα ανακαλύψει διαμάντι ανάμεσα σε ένα σωρό πέτρες» εξηγεί ο καθηγητής, ο οποίος του αγόρασε παπούτσια και ρούχα μπαλέτου και τον βοήθησε να κερδίσει υποτροφία για το Oregon Ballet Theater στις ΗΠΑ.
Εν συνεχεία, έγινε δεκτός στη φημισμένη Jacqueline Kennedy Onassis School του American Ballet Theater και ετοιμάζεται πυρετωδώς για την έναρξη των μαθημάτων τον Αύγουστο, ενώ παράλληλα προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για τα δίδακτρα και τα εισιτήριά του για τη Νέα Υόρκη. «Θέλω να βάλω την Ινδία στον παγκόσμιο χάρτη του μπαλέτου» δηλώνει ο νεαρός Ινδός, που είναι αποφασισμένος να πετύχει.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ