Διαστάσεις εκτεταμένου κυβερνοπολέμου είχε η νέα επίθεση χάκερ, η οποία χθες έπληξε τη μία χώρα μετά την άλλη
Διαστάσεις εκτεταμένου κυβερνοπολέμου είχε η νέα επίθεση χάκερ, η οποία χθες έπληξε τη μία χώρα μετά την άλλη. Οι διαδικτυακοί εγκληματίες έβαλαν αρχικά στο στόχαστρο χώρες της Ευρώπης, ο νέος ιός όμως που χρησιμοποίησαν εξαπλώθηκε γρήγορα στον πλανήτη.
Η Ουκρανία και η Βρετανία ήταν οι πρώτες χώρες που επιβεβαίωσαν ότι έχουν πέσει θύματα χάκερ. Η μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρία του κόσμου, η βρετανική WPP, ανακοίνωσε ότι έχει πληγεί από επίθεση χάκερ, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
«Ανευ προηγουμένου»
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Γκρόισμαν έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου» κύμα κυβερνοεπιθέσεων σε κρατικές και ιδιωτικές εταιρίες. Οι χάκερ, σύμφωνα με πληροφορίες, «χτύπησαν» την κρατική εταιρία ενέργειας της Ουκρανίας, το αεροδρόμιο του Κιέβου, την κεντρική τράπεζα, διάφορες εταιρίες τηλεπικοινωνιών, τα ATM και το ηλεκτρονικό σύστημα του πυρηνικού εργοστασίου Τσερνόμπιλ.
Ακολούθησαν αναφορές για επιβεβαιωμένες κυβερνοεπιθέσεις σε βάρος της πετρελαϊκής εταιρίας Rosneft και της χαλυβουργικής Evraz και τραπεζών στη Ρωσία, της ναυτιλιακής A.P. Moller-Maersk στη Δανία, της Saint-Gobain στη Γαλλία, τη φαρμακευτική Merck στις ΗΠΑ, καθώς και εταιριών στη Γερμανία και τη Νορβηγία. Το ελβετικό κέντρο αναφοράς και ανάλυσης για την ασφάλεια της πληροφορίας MELANI ανακοίνωσε ότι μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί σοβαρά είναι και η Ινδία.
Ο νέος ιός που χρησιμοποίησαν οι χάκερ αποκαλείται GoldenEye και αποτελεί παραλλαγή του κακόβουλου λογισμικού Petya, με το οποίο οι δράστες αποκτούν τον έλεγχο του υπολογιστή και ζητούν λύτρα.