Προσφέρει προστασία 100% από την ασθένεια που μεταδίδεται από τα τσιμπούρια
Η νόσος του Lyme ή βορρελίωση, η οποία έστειλε στο νοσοκομείο την Μπέλα Χαντίντ, τη Μάρτιν ΜακΚάτσιον και την Αβρίλ Λαβίν, φαίνεται ότι βρήκε τον… μάστορά της ή, καλύτερα, το εμβόλιό της.
Το ανακάλυψαν επιστήμονες στις ΗΠΑ και, όπως αποδείχτηκε σε πειραματόζωα, προσφέρει προστασία 100% από την ασθένεια που μεταδίδεται από τα τσιμπούρια. Πιστεύουν δε ότι θα είναι αποτελεσματικό και στους ανθρώπους.
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Massachusetts στη Βοστόνη κατάφεραν να εμποδίσουν ποντίκια να κολλήσουν το βακτήριο Lyme, χρησιμοποιώντας μέσω του εμβολίου ένα αντίσωμα που δεν επιτρέπει τη μετάδοση της ασθένειας. Οπως ανέλυσε ο δρ Mark Klempner, «το αντίσωμα στοχεύει στα βακτήρια στο εσωτερικό του εντέρου του τσιμπουριού, ενώ το τσιμπούρι έχει αρχίσει να τσιμπά» και τα αδρανοποιεί, προκειμένου να μη μεταδώσουν την ασθένεια.
Οι ερευνητές
Κατά τη διεξαγωγή του πειράματος, η ομάδα μελέτης τοποθέτησε τσιμπούρια που μετέδιδαν το βακτήριο Lyme κοντά σε ποντίκια, ο οργανισμός των οποίων αντιδρά με παρόμοιο με των ανθρώπων τρόπο.
Στη συνέχεια ενέχυσαν στο σώμα του πειραματόζωου το αντίσωμα. Διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο αποδείχτηκε «100% αποτελεσματικό στην αποτροπή μετάδοσης της ασθένειας» και μάλιστα παρατήρησαν πως δεν είχε σχεδόν καθόλου παρενέργειες.
Οι ερευνητές ετοιμάζονται για τις πρώτες κλινικές μελέτες σε μικρό δείγμα ανθρώπων. Πιστεύουν πως ο εποχιακός εμβολιασμός του μοναδικού αντισώματος θα μπορούσε να γίνει την άνοιξη και, δοθείσης της δύναμης του αντισώματος, μπορεί να εξασφαλίσει τη μη μόλυνση του ανθρώπου έως το φθινόπωρο, όταν τα τσιμπούρια είναι πιο ενεργά. Ωστόσο, πριν το εμβόλιο πάρει την έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), απαιτούνται ακόμη εκτενείς κλινικές μελέτες, που αναμένεται να διαρκέσουν δύο έως τρία χρόνια.