Η πολύχρονη περιπέτεια της βίλας του Αλέξανδρου Ιόλα φαίνεται ότι φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της. Το σπίτι του θρυλικού γκαλερίστα και συλλέκτη έργων τέχνης, το οποίο λεηλατήθηκε, απαλλοτριώθηκε, χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο, το 1998, και κατέληξε «μήλον της Εριδος» στα δικαστήρια, πρόκειται να περιέλθει στη δικαιοδοσία του Δήμου Αγίας Παρασκευής.
Το δημοτικό συμβούλιο, με εισήγηση του δημάρχου της πόλης Γιάννη Σταθόπουλου, αποφάσισε την Τρίτη 18/07 την αγορά του κτήματος και του σπιτιού του μαικήνα των τεχνών αντί του ποσού των 3.000.000 ευρώ, με στόχο την ανάδειξή του «σε πολιτιστικό τοπόσημο αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας του». Οπως τόνισε ο κ. Σταθόπουλος στην εισήγησή του, ο δήμος πέτυχε τίμημα πολύ μικρότερο του αρχικού που ζητούνταν για την ιστορική βίλα, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι το ποσό θα εξοφληθεί σε δόσεις. Ετσι, «έχει την οικονομική δυνατότητα να σηκώσει το βάρος της αγοράς, χωρίς να κινδυνέψουν τα υπόλοιπα έργα της πόλης που βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης» επεσήμανε. Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις και μηνύματα από πολλές πλευρές ότι «μετά την απόκτηση του ακινήτου από τον δήμο, θα ανοίξει ο δρόμος για χρηματοδότηση των διαδικασιών ανακαίνισης και λειτουργίας του».
Δύο μήνες πριν, ο φίλος και βιογράφος του Αλέξανδρου Ιόλα, Νίκος Σταθούλης, είχε μιλήσει στην «Espresso» για την απόφαση του Δήμου Αγίας Παρασκευής να αγοράσει τον ανεκτίμητης καλλιτεχνικής αξίας χώρο. «Εφτασε η στιγμή της δικαίωσης» είχε πει «σας το ανακοινώνω με πολλή χαρά», ενώ άφησε αιχμές για τη δημοπρασία που έλαβε χώρα στον οίκο Sotheby’s του Λονδίνου, στις 25 Μαΐου, με 155 έργα τέχνης και αντικείμενα από τη συλλογή Ιόλα, τα ίχνη των οποίων είχαν χαθεί εδώ και χρόνια. Ο κ. Σταθούλης έδωσε, λοιπόν, τη δική του εξήγηση: «Σαφώς αυτή η συλλογή θα μπορούσε να εκτεθεί σε αυτό ακριβώς το σπίτι. Η ανιψιά του, όμως, επέλεξε άλλον δρόμο. Οσο κι αν κάποιοι επιμένουν να σβήσουν οποιοδήποτε ίχνος του Ιόλα, σας διαβεβαιώνω ότι εμείς όλοι, πεισματικά, θα τραβήξουμε μπροστά και, μόλις παραλάβουμε τον χώρο από τις στάχτες του, θα τον ξαναφτιάξουμε».
Να θυμίσουμε ότι η μυθική βίλα, συνώνυμο της απόλυτης χλιδής, έχει γίνει πλέον ένα κτίριο-φάντασμα. Με το που άφησε την τελευταία του πνοή ο Ιόλας, το 1987, σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, νικημένος από το ΑΙDS, oι νόμιμοι κληρονόμοι του άδειασαν την κατοικία του από τα αμύθητης αξίας έργα τέχνης και αντικείμενα, ενώ τα επόμενα χρόνια στο κτίσμα έγινε κανονικό πλιάτσικο.