❱❱ Iστορικός του πανεπιστημίου του Στάνφορντ «φωτίζει» μέσα από το βιβλίο της τη… Silicon Valley των προγόνων μαςΟ Τάλως, ο μυθικός φύλακας της Κρήτης, που είχε σώμα από χαλκό, ήταν η πρώτη σύλληψη αυτού που σήμερα χαρακτηρίζουμε ανδροειδές, ενώ τα πλοία των Φαιάκων που δεν είχαν καπετάνιο, όπως περιγράφονται στην «Οδύσσεια», ήταν τα πρώτα οχήματα με GPS!
Η ιστορικός του πανεπιστημίου του Στάνφορντ δρ Αντριαν Μάγιορ (φωτό) σε νέο βιβλίο της αναδεικνύει πώς η ελληνική μυθολογία προέβλεψε σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα ρομπότ-δολοφόνοι και τα αυτοοδηγούμενα οχήματα.
Πολύ πριν από την εμφάνιση του όρου «τεχνολογία» η αυτοματοποιημένη τεχνολογία υπήρχε ήδη στις διηγήσεις και τη φαντασία των αρχαίων κοινωνιών. Ο Ηφαιστος, ο σιδηρουργός του Ολύμπου, δημιουργούσε μηχανικές υπηρέτριες από χρυσό και τις εξόπλιζε με δυνατότητα μάθησης, λογική, αλλά και δεξιοτεχνίες, σύμφωνα με την «Ιλιάδα» του Ομήρου. Μάλιστα, οι Χρυσές Υπηρέτριες ήταν έτσι σχεδιασμένες ώστε να προβλέπουν τις επιθυμίες των αφεντικών τους, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετικά όμοιες με τις σύγχρονες μηχανές τεχνητής νοημοσύνης που μαθαίνουν εμπειρικά πράγματα για τα οποία δεν έχουν προγραμματιστεί.
Από τη συγκριτική παρουσίαση ανάλογων ομοιοτήτων στο βιβλίο της με τίτλο «Gods and Robots: Myths, Machines, and Ancient Dreams of Technology», η δρ Μάγιορ επισημαίνει ότι τα αφεντικά της Σίλικον Βάλεϊ θα μπορούσαν να μάθουν δύο τρία πράγματα από την ανάγνωση της ελληνικής μυθολογίας, κυρίως για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην τεχνητή νοημοσύνη. Για παράδειγμα, η ιστορικός περιγράφει την Πανδώρα, την αρχετυπική μορφή της ελληνικής μυθολογίας που αναφέρεται ως η πρώτη θνητή γυναίκα, αιτία όλων των δεινών κατά τον Ησίοδο, ως ένα «σατανικό fembot», δηλαδή ένα ρομπότ με γυναικεία χαρακτηριστικά και τεχνητή νοημοσύνη, που ήταν προγραμματισμένο, ανοίγοντας το διαβόητο κουτί, να απελευθερώσει δεινά που θα κατατρέχουν την ανθρωπότητα.
Αν και οι αρχαίοι Ελληνες δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν πώς θα λειτουργούσε έπειτα από τόσα χρόνια η τεχνολογία, μπορούσαν να προβλέψουν ότι αυτή κάποια στιγμή θα γεννιόταν μέσα από τις κοινωνίες, υποστηρίζει η ιστορικός. Αυτό το έκανε κατά κόρον ο Ομηρος, ο οποίος, για παράδειγμα, περιέγραψε, μεταξύ άλλων, τα αυτοκινούμενα τρίποδα με ρόδες που μετέφεραν νέκταρ και αμβροσία, τα οποία μοιάζουν πολύ με τα σημερινά μέσα αυτόματης μεταφοράς και παράδοσης.
Η Μάγιορ, που ειδικεύεται στην αρχαία ιστορία και τη μελέτη των παραδόσεων, έχει επίσης ασχοληθεί σε επίπεδο βιβλιογραφίας με τις Αμαζόνες, αλλά και με τη ζωή και τον θάνατο του Μιθριδάτη, τον οποίο χαρακτηρίζει βασιλιά του δηλητηρίου.