❱❱ SOS από επιστήμονες! Το ρήγμα στον Κορινθιακό χτυπά ανά περίπου 40 χρόνια και πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για την ενεργοποίησή του
Φόβους ότι το «θεριό» των Αλκυονίδων μπορεί να ξυπνήσει και να χτυπήσει με σεισμό έως 6 Ρίχτερ την Αττική εκφράζουν οι σεισμολόγοι, που εκτιμούν ότι πλησιάζει η περίοδος αφύπνισης του ρήγματος του Κορινθιακού Κόλπου.
Την ώρα που δείχνει να έχει κλείσει ο κύκλος της σεισμικής δραστηριότητας στο ρήγμα της Πάρνηθας που «χόρεψε» στα 5,1 Ρίχτερ τη Μαγούλα αλλά και ολόκληρη την Αττική, η περίοδος της «χειμερίας νάρκης» για το ρήγμα των Αλκυονίδων που έδωσε τον ισχυρό σεισμό του 1981 πλησιάζει στο τέλος της.
Αυτό επισημαίνουν τόσο ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος όσο και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν πολύ μεγάλο σεισμό στην Αθήνα, έως και 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ!
«Εχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι» τόνισε ο κ. Τσελέντης κάνοντας λόγο για έναν σεισμό 30 φορές ισχυρότερο από τον τελευταίο στη Μαγούλα!
Μάλιστα εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις επιπτώσεις στο ενδεχόμενο ενός τέτοιου χτυπήματος του Εγκέλαδου, όταν ήδη κατέρρευσαν κτίρια από τα 5,1 Ρίχτερ της Μαγούλας.
«Λένε όλοι ότι η Αθήνα άντεξε. Δεν άντεξε. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ο σεισμός ήταν 6 Ρίχτερ. Δηλαδή 30 φορές μεγαλύτερος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.
Πάντως, σε ανάρτησή του στο facebook λίγη ώρα αργότερα έκανε λόγο για «υπαρκτό κίνδυνο στο μέλλον» αναφερόμενος στο ρήγμα των Αλκυονίδων, ενώ εξήγησε ότι δεν μπορεί να τον προσδιορίσει χρονικά.
«Ενας σεισμός 6 Ρίχτερ, που είναι το σεισμικό δυναμικό των Αλκυονίδων, δίνει ενέργεια 30 φορές περισσότερη. Διερωτώμαι αν με το 5,1 είχαμε αυτό το χάλι, τι θα γίνει» έγραψε.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι εκτιμήσεις του προέδρου της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας Κωνσταντίνου Μακρόπουλου, ο οποίος επισήμανε στον Σκάι:
«Το ρήγμα των Αλκυονίδων έχει υπολογιστεί στατιστικά ότι δίνει σεισμική δραστηριότητα ανά 40 περίπου χρόνια».
Με δεδομένο ότι το τελευταίο χτύπημα ήταν τον Φεβρουάριο του 1981 με τα 6,7 Ρίχτερ που σκότωσαν 20 ανθρώπους, η κλεψύδρα του χρόνου δείχνει να στερεύει για να επανεμφανιστεί το «θεριό».
Προειδοποίηση
«Πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων» προειδοποίησε ο κ. Μακρόπουλος και συνέστησε την αντισεισμική αναβάθμιση των κτιρίων: «Πρέπει να κοιτάξουμε τα κτίρια, όχι μόνο τα διώροφα και τριώροφα, αλλά και τα πολυώροφα».
Αντίθετα, υπήρξε καθησυχαστικός για το ρήγμα της Πάρνηθας, εξηγώντας ότι δίνει σεισμούς με συχνότητα διαφοράς εκατοντάδων ετών, και πρόσθεσε:
«Δεν θα ζούμε όταν θα επαναληφθεί ένας σεισμός όπως εκείνος του 1999»!
Αναφερόμενος στον άλλο «εφιάλτη» της Αττικής, το ρήγμα της Αταλάντης, ο καθηγητής δήλωσε ότι κοιμάται κυριολεκτικά και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια.
Ο «εφιάλτης» του 1981 από τον κορινθιακο
Ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ στις 24 Φεβρουαρίου του 1981 μάς γνώρισε με τον πιο τρομακτικό τρόπο το νησιωτικό σύμπλεγμα των Αλκυονίδων στον ανατολικό Κορινθιακό Κόλπο.
Αυτό το ρήγμα είχε προκαλέσει τον ισχυρό σεισμό, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 20 άνθρωποι, να τραυματιστούν τουλάχιστον 500 και να προκληθούν μεγάλες ζημιές σε Κόρινθο, Αττική, Βοιωτία, Φωκίδα και Εύβοια.
Ενδεικτικό της σφοδρότητας του χτυπήματος του Εγκέλαδου ήταν ότι 22.554 κτίρια κρίθηκαν ακατάλληλα.
Εκείνο το βράδυ της Τρίτης, που όσοι ήταν ξύπνοι ήταν «καρφωμένοι» στις τηλεοράσεις παρακολουθώντας το σίριαλ «Το φως του Αυγερινού», εξελίχθηκε σε εφιαλτικό, με τους κατοίκους των περιοχών που έπληξε ο σεισμός να πετάγονται έντρομοι στους δρόμους και να μένουν επί μέρες σε πλατείες, παρά το δριμύ κρύο.
Λίγες ώρες μετά τον πρώτο σεισμό ήρθε και δεύτερο χτύπημα 6,4 Ρίχτερ, που έδωσε τη χαριστική βολή στα ήδη τραυματισμένα κτίρια και κορύφωσε το κλίμα τρόμου που επικρατούσε.