Το τέλος πλησιάζει. Για την ακρίβεια, μας απομένουν μόλις 100 δευτερόλεπτα ζωής. Οι δείκτες του Ρολογιού της Αποκάλυψης μετακινήθηκαν κατά 20 δευτερόλεπτα, πιο κοντά από ποτέ άλλοτε, στα μεσάνυχτα, δείχνοντας ότι η απόλυτη καταστροφή του πλανήτη είναι πλέον θέμα «δευτερολέπτων».
Και μπορεί να πρόκειται για μεταφορικά δευτερόλεπτα, όμως αυτό δεν αλλάζει το ότι η ανθρωπότητα βαδίζει με γοργούς ρυθμούς προς την καταστροφή της, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων.
Το Ρολόι της Αποκάλυψης, το μεταφορικό μέτρο που ορίζει πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα στην Αποκάλυψη, διαχειρίζεται από το 1947 η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Bulletin of The Atomic Scientists». Μια ομάδα ειδικών, μεταξύ αυτών 13 κάτοχοι Βραβείου Νόμπελ, ορίζει κάθε χρόνο τη νέα ώρα. Αρχικά, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ρολόι έδειχνε 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το 1991, στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι δείκτες υποχώρησαν στα 17 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, ενώ το 2018 και το 2019 το ρολόι έδειχνε δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.
«Ο χρόνος που χωρίζει τον κόσμο από την καταστροφή εκφράζεται πλέον σε δευτερόλεπτα, όχι σε ώρες ή λεπτά» δήλωσε η Ρέιτσελ Μπρόνσον, πρόεδρος και γενική διευθύντρια του περιοδικού «Bulletin of Atomic Scientists», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον που παραχωρεί κάθε χρόνο, τον Ιανουάριο.
Ανησυχία
Στο μέτωπο των πυρηνικών, ανησυχία προκαλεί η αποσυναρμολόγηση της βάσης διεθνούς ελέγχου των εξοπλισμών με την απόσυρση των ΗΠΑ και της Ρωσίας από τη Συνθήκη των Πυρηνικών Όπλων Μέσου Βεληνεκούς (INF) το 2019. Επιπλέον, οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ απειλούν ότι δεν θα ανανεώσουν τη συνθήκη «New Start» για τους στρατηγικούς πυρηνικούς εξοπλισμούς, που συνήφθη το 2010, μετά τη λήξη της το 2021.
«Φέτος θα μπορούσαμε να γίνουμε μάρτυρες άλλων γεγονότων, όπως η ολοκληρωτική κατάρρευση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν» είπε η ειδικός Σάρον Σκουασόνι. Όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, η άμεση προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν δεν έχει καρποφορήσει, υπογραμμίζει η ίδια.
Δεσμεύσεις
Σχετικά με το κλίμα, οι επιστήμονες επισημαίνουν την απογοήτευση των δύο μεγάλων συνόδων που ήταν αφιερωμένες στο κλίμα, όπου δεν εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίες δεσμεύσεις των μεγάλων ρυπαντών χωρών για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το έτος 2019 είναι το δεύτερο πιο θερμό που έχει καταγραφεί ποτέ, μετά το 2016, και η κλιματική απορρύθμιση αποτυπώνεται στα ρεκόρ ζέστης, στην τήξη της Αρκτικής και στις τεράστιες πυρκαγιές στην Αυστραλία.
«Εάν η ανθρωπότητα ωθήσει το κλίμα προς το αντίθετο μιας εποχής των παγετώνων, δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι ένας τέτοιος κόσμος θα παρέμεινε φιλόξενος για τον ανθρώπινο πολιτισμό» είπε ο Σίβαν Κάρτα, επιστήμονας του Stockholm Environmental Institute.