Ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης αποτέλεσε η χθεσινή ανάρτηση-ποταμός στο facebook του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου, ο οποίος στράφηκε κατά της εισαγγελέως της έδρας στην υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη! Είχαν προηγηθεί τα «πυρά» των δικηγορικών συλλόγων της χώρας σε βάρος της εισαγγελικής λειτουργού για τις αναφορές της στον ρόλο των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.
Αν και ούτε η θέση ούτε και η ιδιότητα του Άκη Σκέρτσου δικαιολογούν παρεμβάσεις για το έργο των λειτουργών της Δικαιοσύνης, όχι μόνο πήρε θέση, αλλά έβγαλε στη… σέντρα την εισαγγελέα Αριστοτελία Δόγκα κατηγορώντας τη για «δικαστικό λαϊκισμό», επειδή, όπως υποστήριξε, ταυτίστηκε με την πλευρά της αδικοχαμένης φοιτήτριας!
«Τα δικαστήρια δεν είναι “λαϊκή απογευματινή”. Άλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική κρίση, και άλλο η ταύτιση» έγραψε ο 44χρονος πολιτικός, κατηγορώντας ευθέως την εισαγγελέα ότι κατά την αγόρευσή της υπερέβη τα όρια του ψυχρού και αμερόληπτου δικαστικού λειτουργού.
«Η εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου προϋποθέτει δικαστικούς λειτουργούς που αποφεύγουν τις συναισθηματικές ταυτίσεις, ακόμη και με τα θύματα των πιο ειδεχθών εγκλημάτων. Ακριβώς διότι δεν πρέπει να αφήνουν καμία χαραμάδα αμφιβολίας ότι κρίνουν με βάση προσωπικές απόψεις και ευαισθησίες ή με το κατά πού δείχνει το “κοινό περί δικαίου αίσθημα”. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε άλλωστε σημαντική ανασφάλεια δικαίου. Τον δικαστικό λειτουργό τον θέλουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα, διότι οφείλει να κρίνει ΚΑΙ κόντρα στις προσωπικές του απόψεις, να λαμβάνει ΚΑΙ αντιδημοφιλείς αποφάσεις, πάντα στο πλαίσιο όσων ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Διαφορετικά ο δρόμος προς τον δικαστικό λαϊκισμό, σε αποφάσεις δηλαδή που χαϊδεύουν την κοινή γνώμη, είναι ορθάνοιχτος και εξαιρετικά ολισθηρός για το κύρος της Δικαιοσύνης και τη λειτουργία του πολιτεύματος. Εύχομαι από καρδιάς οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλουν η Δικαιοσύνη και η Πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει» σημείωσε στην ανάρτησή του.
Όλα αυτά, την ώρα που η δίκη βρισκόταν σε εξέλιξη και μάλιστα στο τελευταίο στάδιο πριν από την απόφαση, κάτι που -προφανώς- ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού θεώρησε… αμελητέο, όπως αμελητέο απέδειξε ότι θεώρησε και τον δικό του θεσμικό ρόλο, όταν έκρινε πως έχει δικαίωμα να αναρτά προσβλητικά σχόλια για τη στάση της εισαγγελέως που, κατά τα λεγόμενά του, γεννά «σημαντική ανασφάλεια δικαίου»! Εκτός αν τελικά θεώρησε αμελητέα την… «ανεξάρτητη Δικαιοσύνη», την οποία πολλοί -από όλα τα πολιτικά στρατόπεδα- έχουν εξυμνήσει, αλλά σαφώς λιγότεροι έχουν σεβαστεί επί της ουσίας…
Μετά την κατακραυγή για την επίμαχη ανάρτηση ο κ. Σκέρτσος υποστήριξε απαντώντας σε επικριτικά σχόλια πολιτών πως το σχόλιό του «εκφράζει τη σκέψη ενός πολίτη στην προσωπική του σελίδα»! Προφανώς, αρκετούς μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Σκέρτσος δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι δεν είναι ένας απλός πολίτης, αλλά το «δεξί χέρι» του πρωθυπουργού!
Με αφορμή τη δήλωση που έκανε ο κ. Σκέρτσος, αλλά και τη δήλωσή του περί «προσωπικής άποψης ως πολίτη», ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για «ωμή παρέμβαση στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από τον πιο στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού» και υποστήριξε πως ο κ. Μητσοτάκης «οφείλει να τον αποπέμψει αμέσως».
Πάντως, εκτός από τον υφυπουργό, η συναισθηματικά φορτισμένη εισαγγελική αγόρευση βρήκε απέναντί της και το δικηγορικό Σώμα, αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Κι αυτό γιατί οι δικηγόροι δεν μπήκαν, φυσικά, στην ουσία της υπόθεσης, αλλά αντέδρασαν στις εισαγγελικές αναφορές για τον ρόλο ενός συνηγόρου υπεράσπισης.
«Από τη στιγμή που οι συνήγοροι μπαίνουν στην υπόθεση αρχίζουν τα ψέματα, τα σενάρια για τη συσκότιση της αλήθειας» είχε πει -μεταξύ άλλων- στην πρότασή της η κυρία Δόγκα, αναφορά που πυροδότησε την οργισμένη αντίδραση του προέδρου της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων Δημήτρη Βερβεσού, ο οποίος ζήτησε την πειθαρχική δίωξή της με επιστολή του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου! Σε μια οργισμένη ανακοίνωση, η οποία κοινοποιήθηκε και στην έδρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, ο κ. Βερβεσός κάλεσε την εισαγγελική λειτουργό να ανακαλέσει τις επίμαχες δηλώσεις και «να ζητήσει συγγνώμη από το δικηγορικό Σώμα για τα όσα προσβλητικά καταφέρθηκε εις βάρος του».
Όπως επισήμανε ο κ. Βερβεσός, η εισαγγελέας της έδρας αναφέρθηκε «εξόχως απαξιωτικά και συλλήβδην στο υπερασπιστικό έργο των δικηγόρων» και ξεκαθάρισε ότι η παρέμβαση του δικηγορικού συλλόγου δεν αφορά την ουσία της υπόθεσης. Τόνισε, ακόμη, ότι σε πολλές περιπτώσεις «οι δικηγόροι καλούνται να υπερασπιστούν κατηγορουμένους οι οποίοι δεν είναι συμπαθείς στην κοινωνία, αλλά αυτή είναι η δουλειά του δικηγόρου»!
Εισαγγελική λειτουργός Αριστοτέλεια Δόγκα: «Το ωραιότερο και πολυτιμότερο δώρο της ζωής μου. Κυρία Κούλα… Σας ευχαριστώ»
Στο απόσπασμα «στήθηκε» το τελευταίο 24ωρο το ανθρώπινο πρόσωπο της Δικαιοσύνης, όπως ξεδιπλώθηκε το πρωί της Τετάρτης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας, μέσα από τη συγκλονιστική -αλλά αμφιλεγόμενη- αγόρευση της εισαγγελέως Αριστοτελείας Δόγκα.
Η εισαγγελική λειτουργός, που έκανε το πανελλήνιο να ανατριχιάσει, φέρνοντας δάκρυα συγκίνησης στα μάτια των οικείων της αδικοχαμένης Ελένης Τοπαλούδη, δάκρυσε και η ίδια στη δικαστική αίθουσα όταν δέχτηκε τα κόκκινα τριαντάφυλλα που της πρόσφεραν οι γονείς του θύματος σε ένδειξη ευγνωμοσύνης. Λίγες ώρες αργότερα ανάρτησε στο προφίλ που μέχρι πρότινος διατηρούσε στο facebook φωτογραφία με το βάζο με τα τριαντάφυλλα τοποθετημένο σε περίοπτη θέση στο γραφείο της, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ευχαριστήσει και η ίδια τους γονείς της φοιτήτριας.
«Το ωραιότερο και πολυτιμότερο δώρο της ζωής μου. Κυρία Κούλα… Σας ευχαριστώ» ήταν το σχόλιο της εισαγγελικής λειτουργού που συνόδευε τη φωτογραφία.
Μόνο που το ακριβώς επόμενο πρωινό η προσωπική σελίδα της εισαγγελέως «κατέβηκε» από το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Η Αριστοτέλεια Δόγκα βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα», με αρκετούς -ακόμη και συναδέλφους της- να συζητούν σε πηγαδάκια ότι υπερέβη τα όρια, ότι ξεπέρασε τις διαχωριστικές γραμμές και ταυτίστηκε με την πλευρά του θύματος.
Η ίδια τόνισε στην αγόρευσή της, απευθυνόμενη στους γονείς της φοιτήτριας, λίγο προτού προτείνει την ενοχή των κατηγορουμένων, πως «εφεξής εγώ και η Ελένη θα είμαστε μαζί, σας δίνω τον λόγο μου». Και αυτή της η αναφορά αντίκειται, κατά πολλούς, στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο 332 (περί συμπεριφοράς των δικαστικών λειτουργών) ότι «αν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο ακροατήριο οι δικαστικοί λειτουργοί δεν μεταχειρίζονται τα πρόσωπα που συμμετέχουν στη δίκη κατά τρόπο αμερόληπτο, ευπρεπή, απαθή και ψύχραιμο, διαπράττουν βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα».
Τα λόγια της και η αναφορά ότι αποτελεί «τη φωνή της Ελένης» ενδεχομένως να ικανοποίησαν το περί δικαίου αίσθημα που δημιουργείται αναπόφευκτα στους πολίτες σε τέτοια ειδεχθή εγκλήματα ή να απάλυνε τον αβάσταχτο πόνο των χαροκαμένων γονιών.
Όμως, στην πολύωρη αγόρευσή της η Αριστοτέλεια Δόγκα αιτιολόγησε λέξη προς λέξη κάθε σημείο της πρότασής της πριν καταλήξει στην ενοχή των κατηγορουμένων. Εξέτασε εξονυχιστικά κάθε στοιχείο, «σφυροκόπησε» μάρτυρες και κατηγορουμένους και μελέτησε κάθε λεπτομέρεια της ογκώδους δικογραφίας, όπως όφειλε να κάνει στο πλαίσιο των καθηκόντων της.
Η ίδια μετά τις αντιδράσεις του Δικηγορικού Συλλόγου επικοινώνησε με τον προϊστάμενό της, στον οποίο δήλωσε την πρόθεσή της να δηλώσει αποχή και, όπως είπε, έλαβε την εντολή να παραμείνει στη θέση της.